EYT yasası Meclis'e geldi mi? Emeklilikte Yaşa Takılanlar olarak bilinen EYT konusunda son gelişmeler neler? TBMM 2,5 aylık tatilin ardıdnan 1 Ekim'de mesaiye başladı. EYT bekleyen vatandaşlar, konu ile ilgili son durumu merak ediyor. Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Duman'ın EYT ile ilgili 20 teklifin olduğunu, 3 yöntemin Meclis'te görüşüleceği açıklamasını yapmasının ardından vatandaşlar, EYT yasasının ne zaman çıkacağını araştırmaya başladı. Peki, EYT yasası Meclis'e geldi mi? EYT ne zaman çıkacak? İşte 2 Ekim EYT ile ilgili son haberler...
EYT MECLİS'E GELDİ Mİ?
Meclis, 1 Ekim'de mesaiye başladı. Genel Kurulun 1 Ekim 2019 Salı günkü birleşiminde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Anayasa'nın 104'üncü maddesine göre Türkiye Büyük Millet Meclisinin 27'nci Yasama Dönemi Üçüncü Yasama Yılı açılış konuşmasını müteakip başka bir işin görüşülmemesi önerildi. Alınan karar gereğince, 1 Ekim'de başka bir konu görüşülmedi. Meclis, 2 Ekim Çarşamba günü saat 14.00'te toplanacak. EYT konusunun bugün görüşülüp görüşülmeyeceği bilinmiyor. Konu ile ilgili resmi açıklama geldiğinde haberimizin içeriğinde yer alacak.
EYT'DE 3 TEKLİF GÖRÜŞÜLECEK
TBMM'ye sunulan yasa teklifleri incelendiğinde üç farklı yöntemin belirginleştiğini belirten Duman hangi teklif yasalaşırsa, kimleri ne şekilde etkileyeceğini şöyle açıkladı:
Birinci yönteme göre; kadın için 50, erkek için 55 yaşını doldurmuş ve en az 3,600 gün hizmeti bulunan çalışanları dikkate almaktadır. Şayet bu teklif 2019 yılı içinde kabul edilirse, 1969 yılı ve öncesinde doğan 3,600 günlük (10 yıl) hizmeti bulunan kadınlar ile 1964 yılı ve öncesinde doğmuş ve yine 3,600 gün hizmeti olan erkek çalışanları kapsamış olacak.
Buna göre, SGK ilk giriş tarihleri 08.09.1999 ve öncesinde olsa dahi bu tarihlerden sonra doğanlar faydalanamamış olacaktır.
Detaylar için diğer sayfaları ziyaret ediniz...
İkinci yönteme göre ise, yaş haddi dışında kalan ancak diğer şartları yerine getirmiş çalışanların emeklilik koşulları şöyle olacak. 4447 sayılı yasaya göre emekli olabilmek için üç temel kural var;
- Çalışma Hizmetini tamamlamış olmak. Yani, SSKda 5,000 gün ile 5,975 gün arası ilk girişe göre belirleniyor, Bağ Kur ve Emekli Sandığında ise kadın çalışanlar için 7,200, erkek çalışanlar için 9,000 gün.
- Çalışma Süresini tamamlamış olmak, yani ilk giriş tarihinin üzerinden kadınlarda 20 yıl, erkeklerde ise 25 yılın geçmiş olması.
- Yaş haddini tamamlamış olmak yani kadınlarda 40-58 yaş, erkeklerde ise 44-60 yaş arasında bulunmak.
Bu 3 şartı yerine getiren emekli olabiliyor. 2019 yılında bu teklif kabul edilirse, yaş haddi hariç dediği için diğer 2 şartı yerine getirmek açısından bakıldığında SSK için 5975 güne kadar hizmetin dolmuş olması, Bağ Kur ve Emekli Sandığı için ise kadınlarda 7,200 günün erkeklerde ise 9,000 günlük hizmetin tamamlanmış olması gerekecek.
Ancak erkek çalışanlardan 1994 yılından sonra ilk defa çalışmaya başlayanlar çalışma süresi açısından faydalanamamış olacaktır.