Taşeron son dakika kadro haberleri yakından takip ediliyor. Geçtiğimiz günlerde 2020 yılı yatırım ve finansman kararnamesi Resmi Gazete'de yayınlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete'de taşeron işçi ve mevsimlik geçici işçilerin kadroya alınmasına ilişkin karar yayımlandı. Karara göre KİT'ler ihtiyaca göre 2020'de taşeron işçileri kadroya alabilecek.
TAŞERON KİT SON DAKİKA HABERLERİ
KADROYA GEÇMEK İÇİN 2 YIL ÇALIŞMA ZORUNLULUĞU
Yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 8 . maddesinde , KİT 'lerdeki taşeron işçilerin kadroya alınması için şu ifadelere yer verildi:
Kamu iktisadi teşebbüsleri ve bağlı ortaklıklarında, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alım sözleşmeleri kapsamında yükleniciler tarafından çalıştırılmakta olanlardan, 4 Aralık 2017 tarihi itibariya en az 2 yıl kesintisiz olarak ilgili teşebbüs ve bağlı ortaklarda çalışmış ve halen çalışmaya devam edenler, aşağıda belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde yapılacak sınavda başarı göstermeleri halinde halihazırda görev yaptıkları teşebbüs ve bağlı ortaklarında işçi statüsünde istihdam edilebilir.
DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ
KİT'LERE BAŞVURU ŞARTLARI;
1- KİT'ler ve bağlı ortaklarında 4 Aralık 2017 tarihi itibari ile 2 yıl boyunca kesintisiz olarak çalışmış olmak gerekli olacak. Bu kesintilerde, doğum, askerlik, yıllık izin ve 30 günü geçmeyen kesintiler hariç tutulacak.
2-Başvuru yapacak adayların tespiti için başvuru şartları 375 sayılı KHK'nın 23. maddesi esas alınacak.
3-Yönetim Kurulu tarafından yazılı ve sözlü sınav veya uygulama sınavı gerçekleştirilecek. Yönetim kurulu sınavda gerekli olan esasları tespit etmekte yetkili olacak.
KİT'LERİN KADROYA ALINMASI İÇİN SINAV YAPILACAK
Kadro için sınava girilecek. Taşeron işçiler, sınavda başarılı olmaları halinde halihazırda görev yaptıktan teşebbüs ve bağlı ortaklıklarında işçi statüsünde istihdam edilecek. KİT'ler sadece mevsimlik işlerde veya kampanya işlerinde geçici işçi çalıştırabilecek. Kamu İktisadi Teşebbüsleri'nde (KİT) çalışan taşeronlara kadro verilmesi, KİT'lerin 2019 Yılına Ait Genel Yatırım ve Finansman Programı'na da alındı. Taşeronların kadroya alınmasında KİT ve ilgili bakanlıkların ihtiyaçları belirleyici olacak. KİT'lerde çalışan taşeron işçilerin kadro beklentileri devam ediyor.
KİT'LER NEDEN TAŞERON İŞÇİ UYGULAMASINA GİRMİYOR?
TCDD, Elektrik Üretim A.Ş., Türkiye Kömür İşletmeleri, Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKE), DHMİ, gibi kurumlar KİT'lere örnektir. KİT'lerde sözleşmeli memur olarak çalışılabilir, yani KİT'lerde çalışanlar 657'li bir memur gibi haklara sahiptir. Bu nedenle taşeron işçi kapsamına girmiyorlar.
KADROYA GEÇEN TAŞERON İŞÇİYE EK ÖDEME NE ZAMAN?
Kamuda çalışan binlerce kişiyi ilgilendiren karar Ankara 24. İş Mahkemesin'den geldi. Binlerce çalışanın maaşı yeniden hesaplanacak. Hizmet İŞ Sendikası tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi: Sendikamız Hukuk Müşavirliğince, 696 Sayılı KHK ile mahalli idarelerin iktisadi teşebbüsleri ile kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen ve asgari ücretin katlarına (%10, %20, %30,vb.) çalışan adına, geçiş sonrası asgari ücretin yüzdelik katlarının uygulanmaması nedeniyle açılan dava işçiler lehinde sonuçlandı. Sağlık Bakanlığı'na karşı Ankara 24. İş Mahkemesi'ne açılan davada yerel mahkeme, 10 Eylül 2019 tarihli duruşmada itiraz yolu açık olmak üzere davamızın kabulüne karar verdi.
KİT'LERDEKİ TAŞERON İŞÇİ ALIM SINAVI NE ZAMAN?
Bu maddenin uygulanmasında, kişilerde aranacak şartların tespiti ve personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alım sözleşmesinin kapsamının belirlenmesi açısından, 375 sayılı KHK 'nın geçici 23 üncü maddesi hükümleri esas alınır. Bu madde uyarınca yapılacak atamalar 4 ünü maddenin birinci fıkrası ile 5 inci maddenin birinci fıkrası kapsamında doğan kontenjandan, teşebbüslerin talepleri doğrultusunda, her bir kamu iktisadi teşebbüsü ve bağlı ortakları için Bakanlık tarafındna belirlenecek sayıyı aşmayacak şekilde karşlanır. Bu şekilde yapılacak atamalarda 7 inci mddenin birinci fıkrasında belirtilen usul uygulanmaz. Teşebbüs ve bağlı ortaklıklar yıl içerisinde yazılı ve/veya sözlü ya da uygulamalı sınav yapar. Bu kapsamda yapılacak sınava ilişkin usul ve esaslar ile gerekli nitelikleri tesepit etmeye yönetim kurulları yetkilidir. Bu madde kapsamında yapılacak işlemler sebebiyle oluşacak şartlara uyum sağlaması amacıyla hizmet alım sözleşmelerinde değişiklik yapmaya 5 Ocak 2002 tarihli ve 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu ile 11 Ocak 2011 tarihli ve 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu hükümleri çerçevesinde yönetim kurulları yetkilidir.