VAKIFBANK KONUT KREDİSİ FAİZ HESAPLAMA
Faiz oranlarındaki indirim politikası kapsamındaki ikinci hamle Vakıfbank'tan geldi. Banka 500 bin TL'ye kadar olan konut kredilerindeki faiz oranlarını 0.99 olarak sundu. Bankanın müşterileri için getirdiği bir diğer yenilik ise; "Sarı panjur" olarak isimlendirilen konut kredilerinin 10 yıldan 15 yıla varan vade ile uzatılmasıdır. Böylelikle vatandaşlar kredilerinin geri ödemelerini 180 aya varan vade ile daha düşük miktarlarda yapabilecek.
HALKBANK KONUT KREDİSİ FAİZ HESAPLAMA
Kamu bankası olma özelliğini taşıyan Halkbank, konut kredisi faiz oranlarını vatandaşlar için geriletme politikasını uygulamaya koydu. Banka; 500 bin TL'ye kadar 180 ay vadeyle aylık yüzde 0.99, 500 bin-1 milyon TL arası 1.19, 1 milyon üzeri ise aylık 1.39 olarak belirlendi.
ZİRAAT BANKASI KONUT KREDİSİ FAİZ HESAPLAMA
Merkez Bankası'nın faiz oranını 24'ten 19.75'e düşürmesinin ardından, faiz oranlarındaki indirimin ilk hamlesi Ziraat Bankası'ndan geldi. Banka konut kredisindeki faiz oranını yüzde 1'in altına kadar düşürdü. Ziraat Bankası 500 bin TL'ye kadar 180 ay vadeli konut kredilerindeki faiz oranını 0.99 olarak belirledi. 1 Ağustos 2019 tarihinden itibaren geçerli olacak konut kredileri için Ziraat Bankası faiz oranına dair açıklamasını vatandaşlarla paylaştı. Açıklamaya göre; 500 bin TL'ye kadar 180 ay aylık azami vadeyle aylık 0,99, 500 bin - 1 milyon TL arası aylık 1,19, 1 milyon üzeri ise aylık 1,39 olarak belirlendi.
KONUT KREDİSİ NEDİR?
Konut kredisi, satın alınacak evin teminat altına alınması koşuluyla bankalar tarafından verilen bir kredi türü. Kredinin vadesi genellikle sabit faiz oranlarıyla 5 ila 30 yıl arasında değişebiliyor. Konut kredisine başvurmak için satın almak istediğiniz konuta karar verdikten sonra kredi imkanları sunan bankaları araştırmanız gerekir. Sizin için en uygun faiz oranlarını sunan bankaları araştırmanız ve başvurmanız gerekecektir. Kredi başvurunuz onaylandıktan sonra artık devreye gayrimenkul değerlendirme uzmanları giriyor.
Uzmanlar, satın almak istediğiniz evin değerini belirledikten sonra, evin değerinin dörtte birini peşinat ödemesi olarak vermeniz gerekir. Yasalar gereği, belirlenen ekspertiz değerinin %70-75'ine kadar konut kredisi verilebiliyor. Evin kalan %25'lik ücreti içinse peşinatınız olması gerekir. Sözleşmeniz süresince belirlenen faiz oranı ve vade üzerinden aylık olarak ödemelerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
BİREYSEL KREDİ NEDİR?
Gerçek kişilerin, bireysel amaçlı ihtiyaçlarını karşılamak için kullandıkları kredilerdir. Eğitim kredisi, beyaz eşya kredisi, tatil kredisi ve ev yenileme kredisi, altın kredisi vb. kredilerin tümü bireysel ihtiyaç kredileridir. Eylül 2016'da yapılan düzenlemeler kapsamında 48 ay vade ile sınırlandırılmıştır. İhtiyaç kredileri genellikle teminatsız verilen kredilerdir. Kredi tahsisinde, başvuranın kredibilitesi/durumuna göre 3.kişi kefaleti istenebilir. Banka için riskinin daha yüksek olması sebebiyle faiz oranı diğer kredi türlerine göre daha yüksektir. Ortalama kredi tutarları 20.000-30.000 TL civarlarındadır.
TAŞIT KREDİSİ NEDİR?
Binek ya da hafif ticari nitelikteki, 0 KM ve 2. el taşıt alımlarının finanse edilmesi amacı ile sadece gerçek kişilere kullandırılan kredilerdir. Kredi teminatı olarak taşıt rehin alınmaktadır. Kredi tutarı, taşıt bedeli 50.000TL'ye kadar olan kredilerde taşıtın bedelinin %70'i, taşıt bedeli 50.000 TL üstü olan kredilerde taşıtın bedelinin %50'si ile sınırlandırılmıştır. Araçların değerlerinin belirlenmesinde sıfır araçlarda satış bedeli, 2. el taşıtlarda ise kasko bedelidir. Maksimum vade 48 aydır. Öte yandan kasko yapılması bankalar tarafından zorunlu tutulmaktadır.