TÜİK 2020 yılı asgari ücrette son durum nedir?

TÜİK 2020 yılı asgari ücrette son durum nedir? Sorusu oldukça merak ediliyor. Bu bağlamda işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2020'de uygulanacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında üçüncü kez toplandı. Asgari ücret görüşmelerinde işçi tarafını temsil eden Türkiye'nin en büyük işçi sendikası Türk-İş ilk günden itibaren 2 bin 578 TL'nin altında bir ücret kabul etmeyeceğini ifade ediyor.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :18 Aralık 2019 , 09:23 Güncelleme Tarihi :23 Aralık 2019 , 15:53
TÜİK 2020 yılı asgari ücrette son durum nedir?

İÇİNDEKİLER

Milyonların gözü TÜİK'in açıklayacağı asgari ücret sonuçlarına çevrilmiş durumda. Asgari ücret 4. toplantısı sona erdi.
Toplantı da Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder başkanlığında Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonunda (TİSK) toplanan komisyonda, işçileri temsilen Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, işverenleri temsilen TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç yer aldı. TÜİK temsilcileri, asgari ücret tespitinde dikkate alınan, bir işçinin aylık gıda harcama tutarını Asgari Ücret Tespit Komisyonu'yla paylaştı. TÜİK hafif iş kolu için 1.940 TL, orta iş kolu için 2086 TL, ağır iş kolu içinse 2.331 TL asgari ücret önerdi.

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA TIKLAYINIZ

ASGARİ ÜCRET 3.TOPLANTISI SONA ERDİ

Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder başkanlığında Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonunda (TİSK) toplanan komisyonda, işçileri temsilen Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, işverenleri temsilen TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç yer aldı. İşçi ve işveren taraflarının görüşlerini paylaştığı toplantıda, teknik bir çalışmanın yapıldığını anlatan Önder, son toplantının gelecek hafta yapılacağını, Bakanlık olarak temennilerinin geçen yıl olduğu gibi bu yıl da yeni asgari ücret rakamının oybirliğiyle belirlenmesi olduğunu söyledi.

ASGARİ ÜCRET RAKAMLARI BEKLENTİ ALTINDA

Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Irgat da TÜİK'in bir işçinin aylık gıda harcama tutarını komisyonla paylaştığını ancak açıklanan rakamların beklentilerinin altında olduğunu dile getirdi. Irgat, buna göre bir işçinin aylık gıda harcama tutarının ağır statüdeki işlerde 2 bin 331 lira, orta statüdeki işlerde 2 bin 86 lira 80 kuruş, hafif statüdeki işlerde bin 940 lira 70 kuruş olarak hesaplandığını ifade etti.

Açıklanan rakamların geçen yıla göre yaklaşık yüzde 5,31 arttığını belirten Irgat, "Hayata pahalılığını dikkate aldığımızda yüzde 5,31'lik artışı anlayabilmiş değiliz. Asgari ücretin insanca yaşanabilecek bir ücret seviyesinde belirlenmesi gerektiğine inanıyoruz. Umuyoruz komisyonumuz bu yönde karar verir." dedi. Türk-İş'in bu yıl asgari ücret konusunda Hak-İş ve DİSK ile ortak hareket ettiğini anımsatan Irgat, yeni bilgiler ışığında görüş alışverişinin süreceğini söyledi.

ASGARİ ÜCRETTE YÜZDE 12 ÖNERİSİ YOK

TİSK Genel Sekreteri Koç ise işveren heyeti olarak ülkenin ekonomik durumu, dünya ekonomisindeki gidişat, asgari ücretin son beş yıldaki artışının da aralarında olduğu konularda komisyona sunum yaptıklarını aktardı. TÜİK'in komisyona sunduğu hesaplamanın işçi ve hükümet tarafının oy çokluğuyla gündeme geldiğini belirten Koç, salt gıda harcamasından yola çıkılmasından ötürü söz konusu hesaplamanın komisyona sunulmasını doğru bulmadıklarını anımsattı.

Toplantıda herhangi bir rakam ifade etmediklerini vurgulayan Koç, şöyle konuştu:

"Asgari ücretin siyasi polemik konusu edilmesini ve komisyon dışındaki beyanatları doğru bulmuyoruz. Bizim önceliğimiz, kayıtlı işletmelerin mutlak suretle korunması, gerçek manada vergisini ve sigorta primini ödeyen, hiçbir fedakarlıktan kaçınmayan, sendikaların örgütlü olduğu işletmelerdir. Yüzde 36 seviyesinde kayıt dışı var. Kayıt dışıyla mücadele edilmesi şart. Asgari ücretteki teşvikler kayıtlı işletmelerin korunması için elzem. Asgari ücret desteğinin 200 lira olarak uygulanmasını talep ediyoruz. Bu desteğin çalışan sayısı ayrımı yapılmadan devam etmesini istiyoruz. Yüzde 12 gibi bir önerimiz söz konusu değil. Önümüzdeki toplantıda teklifimizi Asgari Ücret Tespit Komisyonuna sunacağız."
Koç, işçi tarafıyla mutabık oldukları konuların olduğuna dikkati çekerek, gelir vergisi dilimlerinin ve kesinti oranlarının revize edilmesi ile kayıtlı işletmeler ve toplu iş sözleşmeli yerler başta olmak üzere asgari ücret desteğinin mutlak suretle devamının bu konular arasında olduğunu vurguladı.

ASGARİ ÜCRET İÇİN KRİTİK RAKAM BELLİ OLDU

TÜİK asgari ücreti belirleyecek rakamı açıkladı: TÜİK temsilcileri, asgari ücret tespitinde dikkate alınan, bir işçinin aylık gıda harcama tutarını Asgari Ücret Tespit Komisyonu'yla paylaştı. TÜİK hafif iş kolu için 1.940 TL, orta iş kolu için 2086 TL, ağır iş kolu içinse 2.331 TL asgari ücret önerdi.
Asgari ücret pazarlığı TÜİK'in bu rakamları üzerinden yürüyecek. 2020 asgari ücretinin tespitinde TÜİK'in sunduğu bu rakamlar pazarlıkta kıstas kabul ediliyor.

TÜİK ASGARİ ÜCRET 2020 RAKAMI NE KADAR?

Komisyon, bugün TİSK'in ev sahipliğinde üçüncü kez toplandı. Toplantı saat 14.00'te başladı. Toplantının sonra ermesinin ardından TÜİK'in 2020 asgari ücret ile ilgili ilk rakamları kamuoyuna paylaşması bekleniyor. Rakamlar açıklanır açıklanmaz haberimizin içeriğinde yer alacak.

SON DAKİKA ASGARİ ÜCRET ZAM HABERLERİ

ASGARİ ÜCRET 2020 ZAMMI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Asgari ücret 2020 Ocak zammının Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun 4'üncü toplantısında belirlenecek. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun 4'üncü toplantısının ise bu ayın son haftasında yapılması planlanıyor.

TÜRK-İŞ'İN TEKLİFİ: 2 BİN 578 TL

Asgari ücret görüşmelerinde işçi tarafını temsil eden Türkiye'nin en büyük işçi sendikası Türk-İş ilk günden itibaren 2 bin 578 TL'nin altında bir ücret kabul etmeyeceğini ifade ediyor. Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, diğer sendikalarla birlik kararı aldıklarını, her birinin farklı zam önerileri olduğunu ancak 2 bin 578 TL'nin altında bir rakamın konuşulmayacağını söyledi. İlk toplantıdan itibaren Türk-İş'in kararında bir değişiklik olmadı.

BİRİNCİ TOPLANTIDA NE OLMUŞTU?

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığındaki ilk toplantıda Bakan Zehra Zümrüt Selçuk, tarafların bakış açısını dikkate alarak ortak bir noktada buluşmak istediklerini belirterek, "Komisyonda tıpkı geçtiğimiz yıl olduğu gibi asgari ücretin tüm tarafların uzlaşısı ile tespit edilmesini canı gönülden diliyorum." ifadelerini kullandı. Toplantıda, işçi ve işveren temsilcilerinin görüş ve taleplerini dile getirmesinin ardından çalışma programı belirlendi.
Komisyonun ikinci toplantısının 10 Aralık'ta Türk-İş'in, üçüncü toplantısının 17 Aralık'ta TİSK'in ev sahipliğinde yapılması kararlaştırılırken, son toplantının ayın son haftası Bakanlıkta yapılması konusunda mutabık kalındı.

İKİNCİ TOPLANTIDA NE OLDU?

Asgari Ücret Tespit Komisyonunun ikinci toplantısında, Hazine ve Maliye ile Ticaret bakanlıkları ve TÜİK temsilcileri, ekonomik veri ve raporları sundu.
Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder başkanlığında Türk-İş'te toplanan komisyon, açılış konuşmalarının ardından basına kapalı devam etti.
İşçileri temsilen Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat ile işverenleri temsilen Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Sekreteri Akansel Koç'un yer aldığı toplantı 1 saat 40 dakika sürdü.
Çalışma Genel Müdürü Önder, toplantının ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, bugünkü toplantıda iki bakanlık ve TÜİK temsilcilerinin ekonominin genel durumuna ve istihdama ilişkin verileri paylaştığını bildirdi.
TÜİK'in bugünkü toplantıda bir çalışanın belirli kaloriler dikkate alınarak yaptığı gıda harcaması rakamını komisyonla paylaşmadığını belirten Önder, bu rakamın asgari ücret rakamı olmadığının altını çizdi.

ASGARİ ÜCRETTE ÖNCEKİ TOPLANTILARDA NE OLDU?

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığındaki ilk toplantıda Bakan Zehra Zümrüt Selçuk, tarafların bakış açısını dikkate alarak ortak bir noktada buluşmak istediklerini belirterek, "Komisyonda tıpkı geçtiğimiz yıl olduğu gibi asgari ücretin tüm tarafların uzlaşısı ile tespit edilmesini canı gönülden diliyorum." ifadelerini kullanmıştı.

İşçi ve işveren temsilcileri de toplantıda görüş ve taleplerini dile getirmişti.

Türk-İş'in ev sahipliğindeki ikinci toplantıda da Hazine ve Maliye ile Ticaret bakanlıkları ve TÜİK temsilcileri, ekonomik veri ve raporları sunmuştu.

2020 ASGARİ ÜCRET ZAM ORANLARI

Takvim.com.tr olarak asgari ücret tespit komisyonu toplantısı öncesinde masada bulunan zam oranlarını sizler için derledik.

Asgari ücret zam oranları yaptığımız araştırmalara göre şöyle:

2019 Asgari ücret: 2.020 TL yüzde 15 zam yapılması ile 303 TL zam yapılmış olacak bu da asgari ücretin 2 bin 323 TL olması anlamına geliyor.

2019 Asgari ücret 2.020 TL yüzde 20 zam yapılması ile 404 TL zam yapılmış olacak bu da asgari ücretin 2 bin 424 TL olması anlamına geliyor.

2019 Asgari ücret 2.020 TL yüzde 25 zam yapılması ile 505 TL zam yapılmış olacak bu da asgari ücretin 2 bin 525 TL olması anlamına geliyor.

2019 Asgari ücret 2.020 TL yüzde 30 zam yapılması ile 606 TL zam yapılmış olacak bu da asgari ücretin 2 bin 626 TL olması anlamına geliyor.

2019 Asgari ücret 2.020 TL yüzde 35 zam yapılması ile 707 TL zam yapılmış olacak bu da asgari ücretin 2 bin 727 TL olması anlamına geliyor.

2019 Asgari ücret 2.020 TL yüzde 40 zam yapılması ile 808 TL zam yapılmış olacak bu da asgari ücretin 2 bin 828 TL olması anlamına geliyor.

2019 Asgari ücret 2.020 TL yüzde 45 zam yapılması ile 909 TL zam yapılmış olacak bu da asgari ücretin 2 bin 929 TL olması anlamına geliyor.

2019 Asgari ücret 2.020 TL yüzde 50 zam yapılması ile 1.010 TL zam yapılmış olacak bu da asgari ücretin 3 bin 30 TL olması anlamına geliyor.

2020 asgari ücret zammı bu oranlar arasından bir oran arasından seçilecek. Milyonlarca asgari ücret ile çalışan da belirlenecek 2020 asgari ücret zammı sonrasında 2020 yılı asgari ücret maaşına kavuşmuş olacak.