Asgari ücret görüşmesi TUİK önerisi ne oldu? Asgari ücrette kritik gelişme! Asgari ücret ve AGİ zammı belli oldu?

Aralık ayının son haftasında Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun yapacağı dördüncü toplantıda, 2020 yılında uygulanacak asgari ücret belirlenecek. Önceki toplantıda Türkiye İstatistik Kurumu, bir işçinin aylık harcamasını 2,331 TL olarak duyururken 3 sendika 2,578 lirada ısrarcı olacak. Peki, asgari ücret zammı ne zaman netleşecek? Asgari ücret veya minimum ücret, işçilere bir çalışma günü karşılığı olarak ödenen ve işçinin gıda, konut, giyim, sağlık, ulaşım, kültür vb. gereksinimlerini günün fiyatları üzerinden en az düzeyde karşılamaya yetecek ücret. Asgari ücret günlük hesaplanır, aylık ödenir. Asgari Geçim İndirimi (AGİ) ise evli-bekar, çocuklu-çocuksuz olmak üzere birçok başlık altında değerlendiriliyor

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :20 Aralık 2019 , 09:13 Güncelleme Tarihi :21 Aralık 2019 , 14:35
Asgari ücret görüşmesi TUİK önerisi ne oldu? Asgari ücrette kritik gelişme! Asgari ücret ve AGİ zammı belli oldu?

Asgari ücret ve AGİ zammı için son dakika gelişmeleri yaşanmaya devam ediyor. Bu bağlamda gelen haberler vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2020'de uygulanacak asgari ücreti belirlemek için üçüncü toplantısını önceki gün yaptı. Toplantıda TÜİK, bir işçinin aylık gıda harcama tutarını paylaştı. Buna göre bir işçinin aylık gıda harcama tutarı ağır statüdeki işlerde 2,331 lira, orta statüdeki işlerde 2,086 lira 80 kuruş, hafif statüdeki işlerde 1940 lira 70 kuruş olarak hesaplandı. Hesaplamanın ardından gözler son toplantıya çevrildi. Aralık ayının son haftası yapılacak dördüncü toplantıda, 2020 yılında uygulanacak asgari ücret belirlenecek.
Peki, AGİ ve asgari ücret ne kadar olacak?

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYI TIKLAYINIZ

SON DAKİKA ASGARİ ÜCRET HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ASGARİ ÜCRET MAAŞ ZAMMI HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

Hak-İş, DİSK ve Türk-İş 2,578 lirada ısrarcı

Açıklanan rakam Türk-İş'in beklentilerinin altında kaldı. TÜİK'in açıkladığı rakam, geçen yıla göre yaklaşık yüzde 5.31 artışı ifade etti. Bu oran, yine TÜİK tarafından kasım için açıklanan gıda harcamalarındaki 12 aylık ortalama artışın 15 puan altında kaldı. Hak-İş ve DİSK ile ortak hareket eden Türk - İş, kendi belirlediği 2,578 lirada ısrarcı olacak.

İşverenleri temsil eden TİSK ise sadece gıda harcamasından yola çıkılarak belirlenmesinin doğru olmadığını, TÜİK'in önerisini fazla bulduğunu işaret etti. Türk-İş, asgari ücret görüşmelerinin önceki toplantılarında, bir kişinin yaşam maliyeti olarak belirlediği 2 bin 578 liranın altındaki rakamı müzakere etmeme kararı aldı.

İşverenlere verilen asgari ücret desteğinin 2020'de 200 liraya yükseltilip devam etmesini isteyen TİSK ise yüzde 2 olan İşsizlik Sigortası İşveren Payı'nın 2020'de alınmamasını, yüzde 5 olan SGK İşveren Desteği'nin yüzde 6'ya yükseltilmesini, bunun toplu iş sözleşmeli iş yerlerinde yüzde 7 olarak uygulanmasını talep ediyor.

Oy çokluğu ile belirlenecek

Asgari ücreti, yasa gereği 5'er işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Bu komisyonda, işveren tarafını TİSK, işçi tarafını ise en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için Türk-İş temsil ediyor. Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor.

İşçilerden TÜİK verilerine tepki

Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat TÜİK'in bir işçinin aylık gıda harcama tutarını komisyonla paylaştığını ancak açıklanan rakamların beklentilerinin altında olduğunu dile getirdi.

Irgat, buna göre bir işçinin aylık gıda harcama tutarının ağır statüdeki işlerde 2 bin 331 lira, orta statüdeki işlerde 2 bin 86 lira 80 kuruş, hafif statüdeki işlerde bin 940 lira 70 kuruş olarak hesaplandığını ifade etti.

Asgari ücret şuan 2020 TL

Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor. Asgari ücrette son sözü devlet söylemiş oluyor. Halen bekar bir işçi için aylık brüt 2,558 lira 40 kuruş olan asgari ücret, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 2020 lira 90 kuruş. Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 3006 lira 12 kuruş. Aralık ayının son haftasında Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nda yapılacak dördüncü toplantıda, 2020'de uygulanacak asgari ücret belirlenecek.

Önceki toplantılarda ne olmuştu?

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığındaki ilk toplantıda Bakan Zehra Zümrüt Selçuk, tarafların bakış açısını dikkate alarak ortak bir noktada buluşmak istediklerini belirterek, "Komisyonda tıpkı geçtiğimiz yıl olduğu gibi asgari ücretin tüm tarafların uzlaşısı ile tespit edilmesini canı gönülden diliyorum." ifadelerini kullanmıştı.

İşçi ve işveren temsilcileri de toplantıda görüş ve taleplerini dile getirmişti. Türk-İş'in ev sahipliğindeki ikinci toplantıda da Hazine ve Maliye ile Ticaret bakanlıkları ve TÜİK temsilcileri, ekonomik veri ve raporları sunmuştu.

AK PARTİ SÖZCÜSÜ ÖMER ÇELİK'TEN ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMASI

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik asgari ücretle ilgili bugün yaptığı açıklamada, "Bakanlık, işçi tarafı, işveren tarafı. Bunun bir geleneği var. Her taraf kendi pozisyonunu açıklayacak. Ortak bir noktada çözüm bulunmasıyla ilgili yaklaşım var. Bakanlığın yaklaşımı da hadisenin bileşenleriyle ortak bir nokta çıkarabilmektir. Hiç kimsenin tam olarak dediği olmuyor. Eminim ki bütün taraflar optimum bir noktada sistemin sürdürebilmesi açısından aynı mutabakatla gerçekleştirirler diye bir umudumuz var. Sürecin nasıl işleyeceği açıktır. Bakanlığımızın konuyla ilgili hassasiyet gösterdiğini biliyoruz." ifadelerini kullandı.

ASGARİ ÜCRET HAKKINDA FLAŞ AÇIKLAMA

Milyonlarca kişinin yakından takip ettiği asgari ücret gelişmeleri hakkında açıklama yapan BBP Genel Başkanı Mustafa Destici daha önce dile getirdikleri asgari ücret teklifini yineledi. BBP Lideri Mustafa Destici herkesin merak ettiği asgari ücret hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

ASGARİ ÜCRET 2020 ZAMMI HAKKINDA NOYAN'IN İFADELERİ DİKKAT ÇEKTİ

Noyan Doğan asgari ücret hakkında yaptığı açıklamada, "Tüm bunları alt alta koyduğumuzda bana göre 2020'de asgari ücrete yapılacak zam oranı yüzde 15'ler civarında olacaktır. Belki bu oranın yüzde 18'e kadar çıkma ihtimali de var." dedi.

2020'DE AGİ ORANLARI DA DEĞİŞECEK Mİ?

Asgari ücrete 2020'de zam yapıldığı taktirde, Asgari Geçim İndiriminde de artış olması bekleniyor. Güncel AGİ tutarları ise şu şekildedir:

Bekar çalışan için güncel AGİ tutarı: 191,85 TL

Evli eşi çalışmayan çalışan için güncel AGİ tutarı: 230,22 TL

Evli eşi çalışmayan 1 çocuklu çalışan için güncel AGİ tutarı: 259 TL

Evli eşi çalışmayan 2 çocuklu çalışan için güncel AGİ tutarı: 287,78 TL

Evli eşi çalışmayan 3 çocuklu çalışan için güncel AGİ tutarı: 326,15 TL

Evli eşi çalışmayan 4 çocuklu çalışan için güncel AGİ tutarı: 326,15 TL

Evli eşi çalışmayan 5 çocuklu 3 çalışan için güncel AGİ tutarı: 26,15 TL

Evli eşi çalışan için güncel AGİ tutarı: 191,85 lira TL

Evli eşi çalışan 1 çocuklu çalışan için güncel AGİ tutarı: 220,63 TL

Evli eşi çalışan 2 çocuklu çalışan için güncel AGİ tutarı: 249,41 TL

Evli eşi çalışan 3 çocuklu çalışan için güncel AGİ tutarı: 287,78 TL

Evli eşi çalışan 4 çocuklu çalışan için güncel AGİ tutarı: 306,96 TL

Evli eşi çalışan 5 çocuklu çalışan için güncel AGİ tutarı: 326,15 TL

ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ ORANLARI

Çalışanın kendisi %50

Çalışmayan ve herhangi bir geliri olmayan eş %10

1. çocuk %7,5

2. çocuk %7,5

3. çocuk %10

4. çocuk %5

ASGARİ ÜCRET NEDİR?

Asgari ücret veya minimum ücret, işçilere bir çalışma günü karşılığı olarak ödenen ve işçinin gıda, konut, giyim, sağlık, ulaşım, kültür vb. gereksinimlerini günün fiyatları üzerinden en az düzeyde karşılamaya yetecek ücret. Asgari ücret günlük hesaplanır, aylık ödenir.

AGİ NEDİR?

Asgari Geçim İndirimi (AGİ), evli-bekar, çocuklu-çocuksuz olmak üzere birçok başlık altında değerlendiriliyor. AGİ hesaplama işleminin ardından ödemeler, alınan net ücretin üzerine medeni durumu ve çocuk sayısına göre ekleniyor. Peki, Asgari Geçim İndirimi (AGİ) nasıl hesaplanır? İşte, çalışanların merakla araştırdığı o konuyla ilgili detaylı bilgiler

Yaklaşık 10 yıldır 'AGİ' yazıyor çalışanların ücret bordrolarında. 2007'den önce vergi iade zarfları vardı. Tüm çalışanlar yıl boyu alışverişlerinde topladıkları fiş ve faturaları zarfa yazıp işyerlerine verip vergi iadesi alıyorlardı. 2007'den itibaren vergi iadesi kaldırılarak yerine AGİ uygulaması geldi. İşverenler, çalışanların ücretleri üzerinden hesapladıkları vergiyi, AGİ kadar daha az ödüyorlar vergi dairesine. Hesaplanan AGİ'yi de çalışana net ücretlerine ilaveten ödüyorlar. AGİ'nin hesabı ise asgari ücret üzerinden yapılıyor. AGİ'den kaynaklı çalışana ödenecek yıllık tutar; yıllık asgari ücretin yarısına yüzde 15 oranı uygulanarak bulunuyor