Yerli otomobille ilgili bugün son dakika gelişmeleri yaşanmaya devam ediyor. Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararı ile yerli elektrikli otomobil üretimine ilişkin ayrıntılar belli oldu. Elektrikli otomobilin üretimi 5 modelde yılda 175 bin adet olacak. Vatandaşların merakla beklediği yerli otomobili bugün Başkan Recep Tayyip Erdoğan tanıtacak. Peki, yerli otomobil ne zaman çıkıyor? Yerli otomobilin özellikleri neler olacak? İşte merak edilen son detaylar...
YERLİ OTOMOBİL NE ZAMAN SATIŞA SUNULACAK?
TOGG Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu yaptığı açıklamada Türkiye'nin otomobili için "2021'de fabrikamızı tamamlayacağız. 2022'de de inşallah ilk aracımız banttan çıkmış olacak." şeklinde konuştu.
Yerli otomobil özellikleri için bir sonraki sayfaya geçiniz...
YERLİ OTOMOBİL ÖZELLİKLERİ
Ağırlık dağılımını iyileştirmek için bataryası tabana yerleştirilen otomobilde, bu sayede yol tutuş özelllikleri de iyileştirilmiş. Ön ve arkadaki elektrik motorlarıyla Türkiye'nin otomobilinin 4x4 sistemine sahip olacağı ortaya çıktı. Çekiş sistemi ve yerden yüksek yapısıyla elektrikli SUV zorlu yollarda da ilerleyebilecek. Otomobilin yan görünüşüne bakıldığında modern ve şık hatları da dikkat çekiyor. Boyutları ve mücadele ettiği sınıfı dikkate alındığında 5 kişi için rahat bir yolculuk sunacak otomobilin bagaj hacmi 500 lt'yi geçebilecek.
Etkinlik alanında bulunan yerli otomobilin şasesi dikkat çekiyor. 30 dakikanın altında hızlı şarj imkanı veren otomobil, 300 km ve 500 km menzil opsiyonlarına sahip.
Araçta, gelişmiş batarya yönetim ve aktif termal yönetim sistemlerinin sağladığı uzun ömürlü batarya paketi mevcut. Otomobilde, 200 beygir güç ile 7.6 saniye, 400 beygir güç ile 4.8 saniye altında 0-100 km/s hızlanma kapasitesi bulunuyor.
Yerli otomobil, sürekli olarak merkeze bağlı olacak ve bazı sistem güncellemeleri sürücünün bile hissedemeyeceği şekilde giderilecek. Ayrıca bakım ve parça değişimi gerektiren arıza durumlarında ise sistem, direkt olarak bakım noktasıyla iletişime geçecek.
Yerli otomobil otonom sürüş teknolojisine sahip olacak. Trafik sıkıştığı zaman otomobil kendiliğinden durup kalkabilecek. Sürücünün direksiyonla kontrol etmesine gerek kalmayacak.
HOLOGRAFİK ASİSTAN TEKNOLOJİSİ
Yerli otomobilde Holografik Asistan teknolojisi de bulunuyor. Bu teknolojiyle yol detayları, tümsekler, köprüler sürücünün direkt olarak göz bebeğine ışınlar yoluyla iletilecek. Sürücü yola bakarken aynı zamanda bu uyarıları da görebilecek. Holografik Asistan teknolojisi dünyada ilk kez kullanılıyor.
Otomobilin direksiyonunda dikkat çeken detaylar
Otomobilin direksiyon simidinde dikkat çeken TG harfleri, TOGG'nun kısaltmasına göndermeler yapıyor. Türkiye'nin otomobilindeki iç tasarım detayları arasında, kokpiti boydan boya sarmalayan geniş ekran dikkat çekiyor. Sürücü kadar yolcuların da ihtiyaç duyabileceği bilgilerin gösterileceği ekran, günümüz modern tasarımına son derece uygun. İlerleyen dönemde otonom kullanıma uygun olacağı düşünüldüğünde, ekrana çok iş düşeceği de açık.
Yerli otomobilin iç mekan ayrıntıları
İç mekanında son derece modern ve şık hatları dikkat çeken otomobilde en ince ayrıntıların düşünüldüğü görülüyor. İşte Türkiye'nin otomobilinin ortaya çıkan iç mekan ayrıntıları...
• Sürücü odaklı kokpit tasarımı
• Üç kollu deri kaplı etli direksiyon simidi
• Yüksek malzeme ve işçilik kalitesi
• Kapı içlerine yerleştirilmiş geniş hoparlör ve gelişmiş müzik sistemi
• Mavi LED iç aydınlatma ışıkları
• 10 inç ve üstü ebatlı sınıfının en geniş dokunmatik bilgi ekranı
• Geniş gösterge tablosu ve ikinci bilgi ekranı
• Deri döşeme yüksek kaliteli koltuklar
• Şık havalandırma ızgaraları
• Küçük ve ergonomik tasarlanmış metal kumanda kolu
• Yumuşak ve kalite hissini yükselten kokpit kaplamaları.