KOSGEB ile girişimci faizsiz kredi nasıl alır, başvuru şartları nedir? Dar gelirli girişimciye faizsiz kredi müjdesi!

Devlet kendi işini kurmak isteyen küçük girişimcilerin imdadına yetişiyor. Aile Bakanlığı, iş kurmak isteyen kadınlara 15 bin lira faizsiz kredi sağlıyor. Kredi için 2 yıl geri ödeme istenmiyor. Destek kapsamında, kırsal alanda meyvecilik projelerinde kredi geri ödemesi 11 yıl olarak belirlendi. Devletin girişimcilere ve yatırımcılara sağladığı hibe desteğinin ardından hibe almak isteyenler tarafından hibe kelimesi araştırılan kelimeler arasına girdi. Peki KOSGEB ile girişimci faizsiz kredi nasıl alır, başvuru şartları nedir? Detaylar haberimizde

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :08 Ocak 2020 , 10:02 Güncelleme Tarihi :09 Ocak 2020 , 09:56
KOSGEB ile girişimci faizsiz kredi nasıl alır, başvuru şartları nedir? Dar gelirli girişimciye faizsiz kredi müjdesi!

İÇİNDEKİLER

Dar gelirli girişimciye faizsiz kredi müjdesi geldi. Bu bağlamda devletten 15 bin lira alınabilecek. Ve geri ödemesi 2 yılda yapılacak.
Kendi işini kurmak isteyen, ticaret hayatına atılmak isteyen, yeni bir iş, yeni bir gelir kapısı sağlamak isteyen kişilerin, bu planlarını hayata geçirmek için bu teşvikleri takip etmesi gerekmektedir. Verilen desteklerde başarılı görülen projelerin son bir yıllık geri ödemesi de hibe edilecek. Başarı kriterleri arasında, açılan işyerlerinde en az 2 kadının da istihdam edilmiş olması ve ödemelerin düzenli yapılması var.

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA TIKLAYINIZ

6 YIL EŞİT TAKSİTLE

Bu sürenin ardından kadınlar, kazandığı paralarla 6 yılda eşit taksitlerle geri ödeme yapabiliyor. Krediden yararlanabilmek için, hazırlanan projeyle birlikte, bulunulan ilçedeki kaymakamlıklarda yer alan sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları ofisine başvurmak yeterli.

BAŞARILI OLANA HİBE

Destek kapsamında, kırsal alanda meyvecilik projelerinde kredi geri ödemesi 11 yıl olarak belirlendi. Meyvecilik projeleri için destek alan bir kişi, borcunu ilk 5 yıl ödemesiz, sonraki 6 yıl, 6 eşit taksitler halinde ödeyecek. Verilen desteklerde başarılı görülen projelerin son bir yıllık geri ödemesi de hibe edilecek. Başarı kriterleri arasında, açılan işyerinde en az 2 kadının da istihdam edilmiş olması ve ödemelerin düzenli yapılması var.

ŞARTLAR NELER?

Faizsiz kredi desteğinden şu şartları taşıyanlar yararlanabiliyor:

Herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna tabi olmamak ve bu kuruluşlardan aylık gelir almamak.

İşin gerektirdiği bilgi ve beceriye sahip olmak.

Fon kaynaklarıyla desteklenen gelir getirici projelerden faydalanmamış olmak.

Aktif esnaf olmamak.

Bankadan kredi alamıyor olmak.

FAİZSİZ KREDİ NASIL ALINIR?

Hangi proje için başvuruda bulunulduğu fark etmeksizin öncelikle kurumla iletişime geçilmeli ve şartlar hakkında bilgi edinilmelidir, çünkü sık çıkartılan KHK'lar uyarınca bazı değişikliklerin olması muhtemel ve bunun takibinin yapılması oldukça zor.

Şartlar konusunda mutabık kalındıktan sonra projeyi düzenleyen kurumdan gerekli belgeler için bilgi alınmalı ve bizzat başvuru yapılmalıdır. Devlet kurumlarına iletilecek başvurular için aracı kullanılmaması oldukça önemlidir.

HİBE NE DEMEK?

Hibe, sözlük anlamı itibari ile karşılıksız vermek anlamına gelmektedir. Herhangi bir ürünü veya bedeli, bir başkasına bağışlamak yani geri alınmaksızın vermek diyebiliriz.

HİBE KREDİ NEDİR?

Devlet desteği talebinde bulunan üyelerimizle iletişim halindeyken sık sık karşılaştığımız yanlış bir kalıptır. Hibe geri alınmayan, kredi ise geri alınan bedellerdir. Bu iki zıt kelime birleştiğinde yanlış bir kavram oluşturmaktadır. 'Hibe kredi' diye bir kalıp yoktur.HİBE BAŞVURU

HİBE KREDİSİNE NASIL BAŞVURU YAPILIR?

Girişimciye 5 bin avrodan başlayarak 3 milyon avroya kadar hibe sağlayabilen TKDK, kredi ve hibenin miktarını projenin büyüklüğüne göre çeşitlendiriyor. Hibe için tüm masrafları karşılayabilecek yatırımcıları değerlendiriyor ancak yeterli birikimi olmayan girişimcilere de anlaşmalı bankalar aracılığı ile destek kredisi imkanı da tanıyabiliyor. Kırsal alanda tarım ya da hayvancılık çerçevesinde bir projeniz varsa ve 66 yaşından gün almamış iseniz, aynı zamanda Sosyal Güvenlik Kurumu'na ya da Vergi Dairesi'ne borcunuz yoksa, projenizi detaylandırıp TKDK'ya başvuru yapabilirsiniz. Başvuru tarihleri ve ayrıntılı bilgiyi tkdk.gov.tr 'den almanız mümkün.

KOSGEB NEDİR?

Küçük ve Orta Ölçekli Sanayiyi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı olan ama halk arasında kısaltması ile yani KOSGEB olarak bilinen kurumdur. Eski ismiyle Türkiye Cumhuriyeti Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na yeni ismiyle Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na bağlı olarak görevini yerine getirmektedir. 1990 yılında kuruluşu tamamlanmıştır.

Ülkemizde sosyal ihtiyaçların ve ekonominin karşılanabilmesi adına orta ve küçük ölçekli işletmelerin etkisi ve sanayideki payını artırmak amacıyla kurulmuştur. KOSGEB ayrıca bu işletmelerin rekabet güçlerini ve seviyelerini artırma amacına da hizmet etmektedir. Bir diğer hizmeti ise; KOBİ'lerin rekabet düzeyini artırmak ve ihracat, kurumsallaşma ve Ar-Ge gibi mevzularda kendilerini geliştirmelerine yardımcı olmaktır.

KOSGEB'E KİMLER BAŞVURABİLİR?

Halk arasında mutlaka bu konu hakkında konuşulduğunu duymuşsunuzdur. Birileri iş kurmak ister ve KOSGEB kredi desteğine güvenir. Fakat bu desteklerden her iş kurmak isteyen ne yazık ki yararlanamıyor. İşte KOSGEB kredi desteğinden faydalanabilecek kişiler; kurum tarafından verilen iş kurma danışmanlığı eğitimini ya da uygulamalı olarak verilen eğitim desteğini alanlar; kurumca üniversite sınırları içinde gerçekleştirilen Genç Girişimci Geliştirme Programı'na katılıp; mezun olanlar ve İŞGEM bünyesinde bulunan girişimcilerden 1 yıl içinde işletme kurmuş olan şahıslardan faydalanabilmektedir.