Emekliye çift ve yüksek maaş fırsatı! İşte yöntemler ve şartlar

Yüksek emekli maaşı alma her çalışanın hayali olmaktadır. Emekli olduktan sonra rahat bir hayat yaşamak için bu gereklidir. Takvim.com.tr'de milyonlarca çalışanı bilgilendirecek bir haber yaptık. Bu bağlamda emekli maaşı ise çalışanların ortalama aylık kazancı ile aylık bağlama oranları çarpımı sonucunda bulunan tutar maaş olarak bağlanıyor. Yüksek emekli maaşı nasıl alınır? Bilinmeyen yöntemlerden biri 1261 formülü. 5510 Sayılı Yasa ile tüm sosyal güvenlik kurumları tek çatı altında toplanmış olsa da Bağ-Kur, Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) ve Emekli Sandığı mensuplarının emeklilik hesaplamaları ayrı ayrı yapılıyor. Peki SSK, SGK ve Bağkur emeklisi çift maaş alma başvuru şartlarına ayrıca değindik.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :17 Ocak 2020 , 10:14 Güncelleme Tarihi :17 Ocak 2020 , 10:33
Emekliye çift ve yüksek maaş fırsatı! İşte yöntemler ve şartlar

Yüksek emekli maaşı nasıl alınır? SSK, SGK ve Bağkur emeklisi çift maaş alma başvuru şartları nedir? Gibi sorular en fazla aratılanlar arasına girmiş durumda. Emeklilerin düşük maaşlarla yaşamaya çalışması bilinen bir gerçek. Uzun yıllar çalışmak prim günü sayısının fazlalığı emeklilikte yüksek maaş almak için yeterli değil maalesef. Emeklilikte yüksek maaş almanın yollarını sizlere sıralamak istiyoruz. Öncelikle emeklilik için 3 koşunun yerine getirilmesi gerekiyor. Son yıllarda devreye giren uygulamalarla, emekli aylığı bağlama oranları düştü. 2000 yılından önce emekli olan bir işçinin en düşük emekli maaşı 1.980 lira, 2000 sonrasında emekli olanın ise en düşük maaşı 1.555 lira oldu. Detaylar takvim.com.tr'de

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA TIKLAYINIZ

Son yıllarda devreye giren uygulamalarla, emekli aylığı bağlama oranları düştü. 2000 yılından önce emekli olan bir işçinin en düşük emekli maaşı 1.980 lira, 2000 sonrasında emekli olanın ise en düşük maaşı 1.555 lira oldu. Emekliler bu rakamları yetersiz bulurken, aslında çalışma hayatında bu miktarı yükseltebilmek mümkün. En önemli parametre brüt maaşınız. Bu maaş eğer 3 bin lira ve üzerindeyse ileride maaşınız artacak. Asgari ücret ise azalacak. Emekli maaşını artıran formüller şöyle:

1261 FORMÜLÜ

Emeklilik tarihlerinden önceki son 7 yılın yarısından bir fazla olan 1261 gün çalışma hangi statüde gerçekleşmişse o statüden emekli olunur. Dolayısıyla 10 yıl Bağ-Kur'lu olarak çalışmış olsanız bile emekliliğinize 1261 gün kala SSK'lı olarak çalışmaya başlarsanız bu kurumdan emekli olabilirsiniz. Böylece Bağ-Kur'a göre daha yüksek maaş alma imkanınız doğar. Ayrıca daha erken maaşa kavuşursunuz. Buradaki 7 yıl geriye doğru takvim olarak değil sigortalı geçen 7 yıl olarak anlaşılmalı.

EŞİTLİK OLURSA

Yani 2000 ile 2004 yılları arasında çalışan biri daha sonra 2014 ile 2017 arasında 3 yıl daha çalışmışsa 7 yıl 2000'den başlıyor. Dolayısıyla bu 7 yıllık sigortalılık süresinde hangi kurumdan daha fazla çalışılmışsa yani 1261 gün hangi kurumda geçmişse o statüden emekli olunuyor. Eşitlik halinde ise son kuruma bakılıyor. 1 Ekim 2008 sonrasında sigortalı olanlarınsa tüm çalışma hayatına bakılıyor ve hangi kurumdan daha fazla prim ödenmişse orası emekliliği belirliyor.

ERKEN BAĞLANIR

Bir örnekle açıklayalım: Bay A 10.05.1992'de Bağ-Kur'lu olarak çalışmaya başladı. Bay A için emeklilik şartları 9000 gün (25 yıl) prim ödemek ve 53 yaşını tamamlamak. Bay A, eğer son 1261 günde Bağ-Kur yerine SSK'lı olursa bu kez ödeyeceği prim günü 5600'e düşecek ve daha erken emekli olacak. Eğer yaşı da müsaitse emekli olup 9.5 yıl daha fazla maaş alacak, üstelik maaşı Bağ-Kur emeklisine göre daha yüksek olacak.

DÜŞÜK GÖSTERİLMESİN

Çok çalışmak ya da çok fazla prim günü olmak tek başına maaşı etkilemiyor. Hatta günü daha az olan birisi, fazla olandan daha çok maaş alabiliyor. Burada brüt maaş yani prime esas kazanç önemli.

Aylık kazancınız maaşı belirleyen en büyük etken. Dolayısıyla öncelikle gerçek maaşınızın bordroda olmasına özen gösterin. Asgari ücretten gösterilmesine razı olmayın.

Ayrıca düzenli nakit ödemeleriniz varsa (ikramiye, prim, kira yardımı vs), bunların da brüt kazanca eklenip eklenmediğine dikkat edin.

SSK VE BAĞKUR EMEKLİ MAAŞI ÇİFT MAAŞ NASIL ALINIR? KİMLER ÇİFTE EMEKLİ MAAŞI ALABİLİR?

Anne-babanın ölümünün 30 Eylül 2008 sonrası olması halinde;

Her ikisi de SSK'lı ise yüksek aylığın tamamı, düşük aylığın da yarısı bağlanır.

Her ikisi Bağkurlu ise yüksek aylığın tamamı, düşük aylığın yarısı ödenir.

Her ikisi Emekli Sandığı'na tabi ise yüksek olan maaş bağlanır.

Her ikisi de 1 Ekim 2008'den önce memur olan eski memursa yüksek olan maaş,

Her ikisi de 1 Ekim 2008'den sonra memur olmuşsa yükseğin tamamı, düşük olanın ise yarısı bağlanır.

Anne, babadan biri Bağkur ya da SSK'lı, diğeri Emekli Sandığı'na tabi ise yetim iki maaşı tam alır.

Emeklilik şartlarını yerine getiren kişi çalışmaya devam ettikçe emekli maaşı artar mı yükselir mi?

Sorunun cevabına bir kere Sosyal Güvenlik Kurumu ne kadar yüksek ücret bildirip ne kadar yüksek prim ödenirse emekli aylığı da o oranda yüksek oluyor. Bugün asgari ücret ve asgari ücretin biraz üzerinde maaşla çalışan emekli olmayıp yüksek maaş alabilmek için daha fazla çalıştıklarında maalesef emekli maaşları düşüyor arkadaşlar ne kadar düşer derseniz;

Her ay için 3 lira arasında maaşlar azalıyor.

Yani sosyal güvenlik kurumuna primi esas kazancın yüksek bildirilmesi gerekiyor. Bu oranında yükseltilmesi için prim ikram ek ödemelerin primi esas kazanca eklenip gösterilmesi şart arkadaşlar son 3 buçuk yıl önemli demiştik farklı sosyal güvenlik statülerin de çalışsanız son 3,5 yılda tavandan kazanç bildirip SSK'dan emekli olursanız maaşını artacaktır.

Yine bir diğer taraftan kadınlar için doğum erkekler için askerlik ve yurtdışı borçlanması Sosyal Güvenlik tavanı üzerinden yapılırsa emeklilik maaşına olumlu etki edecektir ve maaşlarını yükselecektir.