Mahkumlara af olarak bilinen infaz düzenlemenin detayları kamuoyu ile paylaşıldı. İşte düzenlemede öne çıkan başlıklar.
10 YIL CEZA ALAN KAÇ YIL YATACAK?
10 yıl hapis cezası alan bir kişi, mevcut sistemde 5 yıl 8 ay hapiste kalıyor. Düzenleme ile bu süre 4 yıla düşürülecek ve denetimli serbestlikle serbest kalacak.
KAPSAM DIŞI KALAN SUÇLAR
Yukarıdaki düzenlemenin kapsamına, aşağıdaki suçlardan mahkum olanlar giremeyecek.
Cinsel suçlar,
Uyuşturucu madde ticareti,
Örgütlü suçlar,
Terör suçlar
Mükerrer suçlar.
Peki sizce hangi suçlar kapsama alınmalı? Aşağıdaki yorum kısmından taleplerinizi yazabilirsiniz.
1 AY CEZA ALAN DA CEZAEVİNE GİRECEK
Mevcut sistemde 1 yıl 8 ay hapis ezası alan kişiler cezaevine girmiyordu. Ancak yeni sistemde 1 ay ceza alan bile cezaevine girecek ve 12 gün hapis yatacak.
1 YILIN ALTINDA CEZA ALANLAR...
1 yılın altında hapis cezası alanlar , talep etmeleri durumunda geceleri cezaevine girebilecek ya da hafta sonlarında cezaevine girebilecek ve cezasını bu şekilde çekebilecek.
Şimdiki sistemde bu sistem , 6 aydan az hapis cezalarında var.
YAŞLILAR
70 yaşın üzerinde olan kişiler, 2 yıla kadar olan hapis cezalarını evlerinde çekebilecek. 75 yaş üstü kişiler için bu süre 4 yıl.
DOĞUM YAPAN KADINLARA ERTELEME
Doğum yapan kadınlar, çocuğu 1.5 yaşına basana kadar cezaevine alınmayacak. Eğer ceza 3 yıldan az ise , bu cezalar evde çekilecek.
EK GÖSTERGE
3600 ek gösterge hakkında geçtiğimiz gün konuşan Çalışma Bakanı, "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın sözü, elbette yerine getirilecek" dedi. Ancak Ocak ayında ek gösterge düzenlemesinin meclis genel kuruluna gelmesi beklenmiyor.
TAŞERON
Kadro alamayan taşeron işçiler ile kadroya geçen ve maaş sorunu yaşayan işçilerin sorunları Meclis gündeminde henüz yok.
TAŞERON İŞÇİ SON DAKİKA HABERLERİ
EYT YOK
Emeklilikte yaşa takılanlar ise Meclis gündeminde yok.
SON DAKİKA EYT HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ
EYT ÇIKARSA KİMLER YARARLANACAK?
EYT kanunun Meclis'te görüşülmesi ve Cumhurbaşkanı tarafından onaylanması durumunda 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı girişi bulunan kişileri kapsayacağı belirtiliyor. 1999'da yürürlüğe alınan 4447 sayılı Kanun ile emeklilik yaşı kadın sigortalılıklarda 58, erkek sigortalılarda ise 60 olarak belirlenmişti. Emeklilik için prim gün sayısı da 7 bine çıkartılmıştı. Bu yüzden de EYT kanunu çıkarsa 8 Eylül 1999 öncesinde işe başlayan sigortalılar, kanunun kapsamında bulunacak.
EYT ÇIKARSA NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?
EYT kanunun çıkması durumunda kamuoyunda EYT'liler olarak isimlendirilen emeklilikte yaşa takılan 6 milyon vatandaş bulunduğu belirtiliyor. Bu doğrultuda da EYT kanunun çıkmasından sonra ne zaman emekli olurum sorusu da gündeme geliyor. Ancak her vatandaşın sigortalılık durumunun farklı olması ve yanı sıra 4A/4B/4C şeklinde farklı sigorta kolları için belirlenmiş olan emeklilik koşulları farklılık gösterdiğinden, bu emeklilik tarihlerinin zamana yayılacağı tahmin ediliyor. Ne olursa olsun 6 milyon vatandaşın aniden emekli olmasının devlet bütçesi için oluşturacağı ciddi yük dolayısı ile gerçekçi bir yaklaşımda bu sürecin aniden olmasının mümkün olmadığı görülüyor.