KYK borçları siliniyor mu? Heyecanlı bekleyişte son durum

22 Ocak 2020 KYK borç affı çıktı mı? Milyonlarca kişinin gözü KYK borçlarına yapılacak olan affa çevrilmiş durumda. Kredi ve Yurtlar Kurumu'na borcu olan milyonlarca genci doğrudan ilgilendiren süreç başlıyor. KYK borcunu ödeyemeyen kişi sayısı 5 milyona ulaştı, 280 bininin banka hesaplarına haciz uygulandı.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :22 Ocak 2020 , 09:17 Güncelleme Tarihi :30 Ocak 2020 , 12:22
KYK borçları siliniyor mu? Heyecanlı bekleyişte son durum

İÇİNDEKİLER

22 Ocak 2020 KYK borç affı oldukça yakından takip ediliyor. Kredi borcu, öğrenim kredisi olarak verilen miktarlara, Türkiye İstatistik Kurumu'nun toptan eşya fiyat endeksindeki artışlar uygulanarak hesaplanacak miktarın ilave edilmesiyle tespit ediliyor. Öğrenciler ödemelerini, öğrenim süresinin bitiminden 2 yıl sonra yapmaları gerekiyor. Fakat vatandaşlar borçlarını ödeyemiyor.

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA TIKLAYINIZ

KYK BORÇLARI YAPILANDIRILACAK MI?

Aflarla ilgili olarak en çok merak edilenler arasında üniversite öğrencilerinin KYK borçları da yer alıyor. Bakan Albayrak, Kredi ve Yurtlar Kurumu borçları için daha önceki açıklamasında 'Çalışmalar yapıyoruz' demişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, konuyla ilgili bir soruya şu yanıtı vermişti:

"Bu, şu anda bizim gündemimizde. Değerlendirmesini bütçe müzakeresinden sonra inşallah masaya yatıracağız. Öğrencilerimizin lehine olacak bir adımı da tabii inşallah atacağız. Şimdi bu atılacak adımda bütün borçlu olanların beklentisini biliyorum. Tamamıyla bu borçların silinmesi süreci olacaktır. O zaman burada bir başka tercih gündeme gelecektir. O da nedir? Demek ki o zaman kredi olayı ya kalkacaktır, sadece burs verme noktasına gidilecektir. Onun çalışmasını, değerlendirmelerini yapıp adımımızı atacağız."

KYK BORÇLARI SİLİNECEK Mİ?

Kredi borcu, öğrenim kredisi olarak verilen miktarlara, Türkiye İstatistik Kurumu'nun toptan eşya fiyat endeksindeki artışlar uygulanarak hesaplanacak miktarın ilave edilmesiyle tespit ediliyor. Öğrenciler ödemelerini, öğrenim süresinin bitiminden 2 yıl sonra yapmaları gerekiyor. Sorun da burada başlıyor. Üniversite mezunu gençler, uzun yıllar iş bulamıyor, iş bulanlar ise asgari ücret ya da asgari ücretin biraz üstü ücretlerle çalışıyorlar. O nedenle gençler, aylık ortalama 400 ile 600 TL'lik taksitleri ödemekte zorlanıyorlar.

KYK BORÇLARI İÇİN YENİ AÇIKLAMA

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıkladığı Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) borçlarının yapılandırılmasına ilişkin çalışmayla devlet milyonlarca üniversiteliye barış eli uzatacak. Bakan Albayrak, gençler için 2020 özelinde çalışma yaptıklarını söyledi. KYK borçlarına ilişkin yaklaşık 5 milyon üniversiteliyi ilgilendiren 6-7 milyarlık bir paket üzerinde çalışılıyor. 2020 itibarıyla yaşama geçirilecek paket kapsamında farklı formüller üzerinde çalışılıyor. Faizler nedeniyle anapara iki üç katına çıkarken, faizlerin yapılandırılması ya da silinmesi, taksit sayısının artırılması da seçenekler arasında yer alıyor.

İŞ BULAMAYANLAR KYK BORÇLARINI ERTELEYEBİLECEK

Son yıllarda öğrenim kredisi nedeniyle sorun yaşayan birçok kişiden gelen talepler üzerine harekete geçen Hazine ve Maliye Bakanlığı, konu hakkında yeni bir çalışma başlatmıştır. Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda KYK borçlarına ilişkin yeni düzenlemenin müjdesini veren Berat Albayrak, yaklaşık 250 bin üniversite öğrencisinin KYK borçlarını ödeyemediği için hakkında işlem başlatıldığının altını çizen Bakan Albayrak, borçların silinmesi için imza kampanyası başlatan öğrencilerin taleplerine karşılık vermiştir. Meclis gündemine taşınan borçlar hakkında yeni çalışmaların başladığı ifade edilmiştir. Üniversiteden mezun olduktan sonra iş bulamayan kişiler hakkında da yeni çalışmaların yapılacağı ifade edilmiştir.

5 MİLYON KİŞİNİN BORCU VAR

Yaşanan sıkıntı, iş bulamayan mezunların, bunu zamanında beyan etmemelerinden kaynaklanıyor. Gidip daha önceden, işsiz olduğunu bildirirlerse, sıkıntı yaşanmaz!.." diye cevap vermişti. Ertelemelere rağmen son 10 yılda öğrenim kredisi borcu olan kişi sayısı 5 milyona ulaştı. Bunlardan 280 bin kişinin hesaplarına haciz uygulandı.