Erken emekli olmak isteyenler emeklilik sürelerini azaltabilirler!

Erke emekli olmak isteyenlerin bu haberimizi okumasını tavsiye ediyoruz. Bu bağlamda emekli olmak için ilk giriş yapılan tarihler önemli olmaktadır. 2008 yılından sonra sigorta başlangıcı yapan çalışanlar, emekli olmak için 65 yaşını beklemek zorundadır. Kişilerin malullük ve çocuk durumlarına göre, 61 yaşından sonda emekli olma hakları oluşabilir. 2000 yılından daha önce sigorta başlangıcı yapan kişilerin emeklilik yaşı, 2000 yılı sonrasında işe başlayan kişilerden daha erkendir. 4A yani SSK sigorta koluna bağlı olarak çalışan işçilerin emeklilik hakkı kazanmaları için, en az 7200 gün / 20 yıl boyunca pim ödemesi yapmaları gerekir.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :01 Şubat 2020 , 10:56 Güncelleme Tarihi :01 Şubat 2020 , 11:03
Erken emekli olmak isteyenler emeklilik sürelerini azaltabilirler!

İÇİNDEKİLER

Erken emekli olmak için ne yapılabilir? Kadınlar erken emekli olabilir mi? Erkekler kaç yaşında emekli olabiliyor? Erken emeklilik ve kadın erkek emekliliği ile ilgili merak edilen soruların cevaplarını ve püf noktalarını ilgilileri için araştırdık. Emeklilik için belirlenen prim gün ödemelerinin topluca ödenmesine izin verilmez. Sadece 65 yaşına yaklaşan kişiler ve doğum borçlanması hakkı bulunan çalışanlar, kalan prim ödemelerini topluca yapabilirler. Emekli olmak için gerekli prim gün ödemesi tamamlansa da kişilerin yaş süresini beklemesi gerekir. Emeklilik yaşı doldurulmadığı sürece, emeklilik hakkı devreye girmeyecektir.

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ

Emekli Olmak İçin Belirlenen Koşullar Nelerdir?

Emekli olma şartları şu şekilde sıralanabilir:

4A yani SSK sigorta koluna bağlı olarak çalışan işçilerin emeklilik hakkı kazanmaları için, en az 7200 gün / 20 yıl boyunca pim ödemesi yapmaları gerekir.

4B (BAĞ-KU) v 4C (Emekli Sandığı) sigorta koluna bağlı olan çalışanların, emeklilik hakkı elde edebilmek için en az 9000 gün yani 25 yıl prim ödemesi yapması gerekir.

Emeklilik için belirlenen prim gün ödemelerinin topluca ödenmesine izin verilmez. Sadece 65 yaşına yaklaşan kişiler ve doğum borçlanması hakkı bulunan çalışanlar, kalan prim ödemelerini topluca yapabilirler.

Emekli olmak için gerekli prim gün ödemesi tamamlansa da kişilerin yaş süresini beklemesi gerekir. Emeklilik yaşı doldurulmadığı sürece, emeklilik hakkı devreye girmeyecektir.

Emeklilik Yaşının Hesaplanmasında Etkili Olan Faktörler Nelerdir?

Emeklilik yaşının belirlenmesi için etkili olan koşullar aşağıda detaylıca açıklanmıştır:

Emekli olma yaşının hesaplanması esnasında, kişilerin işe başlama tarihleri ve cinsiyetlerine göre değişiklikler görülmektedir.

İşe başlama tarihi 2000 yılından sonra olan çalışanlar için 65 yaşından sonra emeklilik hakke elde etme kanunu düzenlenmiştir.

Çalışanların 65 yaş kanununa denk gelmesi durumunda, sigortalı olarak kalmaları gereken sürelerde de değişiklik görülmektedir.

Kadın çalışanların çocuklarının her biri için doğum borçlanması oluşturulmaktadır. Doğum borçlanması bulunan kadın çalışanlar, belirtilen süreden daha erken yaşta emeklilik hakkı elde edebilirler.

Kimler 60 Yaşından Sonra Emekli Olacaktır?

60 yaşından sonra emeklilik hakkı elde eden kişilerin işe başlama tarihleri şu şekildedir:

4A / SSK Erkek Çalışanlar: 01.01.2006 tarihinden sonra işe başlayan SSK çalışanlarının, emeklilik hakkı elde edebilmek için en az 61 yaşında olmaları gerekir. Çalışanların ödemesi gereken prim borcu, 7200 gün olarak belirlenmiştir. Kişiler 65 yaşını tamamladıkları zaman, emekliliğe ayrılmak zorundadır.

4B / SSK Kadın Çalışanlar: SSK'lı olarak işe başlaması 01.01.2020 tarihinden sonra olan kadın çalışanlar, en erken 61 yaşında emeklilik hakkı elde etmektedir. Emeklilik hakkı kazanmak için 7200 gün prim ödemesi yapılır. Kadın çalışanların hayattaki çocuklarının her biri için 7200 günlük primden indirim yapılmaktadır.

4B ve 4C Erkek Çalışanlar: 01.01.2011 tarihinden sonra sigorta girişi yapan erkek çalışanların emeklilik yaşları, en az 61 olacak şekilde hesaplanmıştır. Kişiler, 65 yaşını tamamladıkları zaman emekliliğe ayrılmak zorundadır.

4B ve 4C Kadın Çalışanlar: 01.01.2015 tarihinde işe başlayan kadın çalışanlar, 61 yaşından önce emeklilik hakkı elde edemezler. 4B ve 4C sigorta kolundan emekli olabilmek için 9000 günlük prim ödemesi yapılmalıdır.

Emeklilik Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Emeklilik hakkı sorgulaması yapmak için Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ya da e-devlet resmi sayfasının kullanılması gerekir. Emeklilik ve emekli maaşı sorgulaması esnasında belirtilen bilgiler aşağıdaki gibidir:

Emeklilik sorgulaması yapmak için www.turkiye.gov.tr adresi kullanılmalıdır.

Ana sayfada yer alan "Sisteme Giriş Yap" butonuna tıklandıktan sonra, e-devlet şifresi ve T.C. kimlik numarası yazılmalı ve "Giriş Yap" butonuna tıklanmalıdır.

E-devlet ana sayfasında yer alan "E-Hizmetler" bölümü üzerinden "SGK" hizmetleri tercih edilmelidir.

"4A – 4B – 4C" sigorta kollarından hangisinin sorgulanacağı belirlendikten sonra, emeklilik sorgulaması yapılabilir.

YIPRANMA PAYI OLAN İLE ERKEN EMEKLİ OLUNABİLECEK MESLEKLER

Kurşun ve arsenik işlerinde çalışanlar 60 - 90 gün

Cam fabrika ve atölyelerinde çalışanlar 60 gün

Cıva üretimi işleri sanayinde çalışanlar 90 gün

Çimento fabrikalarında çalışanlar 60 gün

Kok fabrikalarıyla Termik santrallerde çalışanlar 60 gün

Alüminyum fabrikalarında çalışanlar 60 gün

Demir ve çelik fabrikalarında çalışanlar 90 gün

Döküm fabrikalarında çalışanlar 60 gün

Asit üretimi yapan yerlerde çalışanlar 90 ile 180 gün

Madenlerin yer altında çalışanları 180 gün

Radyoaktif ve doğal ve yapay radyoaktif, radyoiyonizan maddeler radyoiyonizan maddelerle veya bütün diğer korpüsküler emanasyon kaynakları yapılan işler ile yapılan işlerde çalışanlar 90 gün.

Su altında çalışanlar 60 gün

Türk Silâhlı Kuvvetlerinde Subay, yedek subay, astsubay, uzman jandarma, uzman erbaşlar ve sözleşmeli erbaş ve erler 90 gün

Emniyet ve MİT mensupları 90 gün

İtfaiye veya yangın söndürme işlerinde çalışanlar 60 gün

Basın Kartı Yönetmeliği'ne göre çalışan gazeteciler 90 gün

TRT'de Basın Kartı Yönetmeliği'ne göre çalışanlar 90 gün

Türkiye Büyük Millet Meclisi Yasama organı üyeleri ile dışarıdan atanan bakanlar 90 gün fiili hizmet zammı alıyor.