18 Şubat EYT son durum: EYT yasası çıkacak mı? Emeklilikte Yaşa Takılanlar son gelişmeler nedir?

EYT yasası çıkacak mı? Binlerce vatandaşın heyecanla beklediği EYT yasası ile ilgili son gelişmeler yakından takip ediliyor. Meclis'te bu hafta birçok önemli konunun görüşeceği biliniyor. Bu bağlamda vatandaşlar EYT yasasının Meclis'e gelip gelmeyeceğini araştırmaya başladılar. Peki, EYT yasası çıkacak mı? Emeklilikte Yaşa Takılanlar son gelişmeler nedir? İşte 18 Şubat EYT'de son durum...

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :18 Şubat 2020 , 08:29 Güncelleme Tarihi :18 Şubat 2020 , 08:29
18 Şubat EYT son durum: EYT yasası çıkacak mı? Emeklilikte Yaşa Takılanlar son gelişmeler nedir?

EYT çıkacak mı? Emeklilikte Yaşa Takılanlar olarak bilinen EYT yasasında son gelişmeler neler? Emekli olabilmek için prim gününü doldurup yaş gününü doldurmayı bekleyen vatandaşların uzun süredir araştırdığı EYT konusunda bugüne kadar birçok açıklama gelmişti. Vatandaşlar EYT konusunun Meclis'e gelip gelmeyeceği konusunda araştırmalarını sürdürüyor. Konu ile ilgili son gelişmeleri haberimizde derledik. Peki, EYT yasası çıkacak mı? Emeklilikte Yaşa Takılanlar son gelişmeler nedir? İşte 18 Şubat EYT'de son durum...

EYT YASASI ÇIKACAK MI?

Emeklilikte Yaşa Takılan vatandaşlara dair umutlar artık tükenme noktasında. Cumhuırbaşkanı Erdoğan tarafından yapılan açıklamaların ardından düzenlemenin uygulamaya girmeyeceği belirtildi. Önümüzdeki süreçler için bir sürpriz gelişme olup olmayacağını merak eden vatandaşlar siyasilerin açıklamalarını merak ediyorlar. Bu noktada EYT'ye dair son değerlendirme Çalışma Bakanı Zehra Zümrtü Selçuk'tan geldi. Bakan Selçuk açıklamasında EYT'lilerin ortalama 53 yaşında emekli olduğunun üzerinde durdu.

MHP, MECLİS'E SUNMUŞTU

Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili MHP'nin sunduğu ancak kabul görmeyen yasa teklifinin TBMM'nin açılmasıyla raftan inmesi bekleniyor.

AK PARTİ'Lİ VEKİLLERDEN YEŞİL IŞIK

Türkiye gazetesindeki habere göre, bazı AK Parti'li milletvekillerinin bir kısmının yeşil ışık yaktığı düzenleme, 2,3 milyon kişiyi ilgilendiriyor ve ilk etapta 450 bin kişi emekli olacak.

Düzenleme, Meclis'in açılmasıyla Genel Kurul'da kabul edilir ve Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylanırsa, 8 Eylül 1999'dan önce işe başlayan kadınlar 38, erkekler 43 yaşında emekli olabilecek.

BAKAN SELÇUK'TAN EYT AÇIKLAMASI

Emeklilik sisteminde reforma ihtiyaç olduğunu savunan Bakan Selçuk, EYT'lilerin yaş ortalamasının 43-47 olduğunu söyledi. Bakan Selçuk, EYT konusundaki açıklamalarına şöyle devam etti:

-"Bunların yüzde 80-90'ı da çalışmaya devam ediyor. Biliyorsunuz, emekliliği hak etmenin üç şartı var: yaş, prim ödeme gün sayısı ve sigortalılık süresi. Dolayısıyla, emeklilikte yaşa takılanlar dediğimizde, yaştan dolayı emeklilik hakkını kazanamayanlar var. Konuyu etraflıca inceledik ve birden fazla alternatif üzerinden çalışıp maliyetleri çıkardık.

NE ZAMAN EMEKLİ OLABİLİRİM SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun resmi internet sayfası üzerinden mevcut sigortalılık bilgileriniz üzerinden hangi tarihte emekli olabileceğinizi öğrenebilirsiniz. Ancak ne zaman emekli olabilirim sorgulamalarında alacağınız sonuçlar ile SGK resmi verileri arasında farklılık olabileceğinden, kesin sonuç olmadığına dikkat etmelisiniz. Yine de buradan yapacağınız sorgulamalarda emeklilik tarihinizi kolayca hesaplayabilmeniz mümkündür.

• SGK ne zaman olabilirim uygulamasına ulaşarak, emeklilik tarihi sorgulamanızı yapabilmek için "e.sgk.gov.tr" adresine erişim sağlamalısınız.

E-SGK sayfasında "Vatandaş" kategorisine giriş yapmalısınız.

• Vatandaş kategorisinde yer alan e-hizmetler arasında sigortalılık durumunuza göre 4A/4B/4C ne zaman emekli olabilirim uygulamalarından sizin için uygun olanını seçmelisiniz.

4A NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?

4A yani SSK çatısı altında sigortalı olarak çalışıyorsanız kolay bir şekilde 4A ne zaman emekli olabilirim ekranından 4A emeklilik tarihinizi öğrenebilirsiniz. Bunu öğrenmek için;

• Üst kısımda belirtilen seçim sayfasında "4A Ne Zaman Emekli Olabilirim" seçeneğine tıklamalısınız.

• Açılan ekranda sağ kısımda bulunan "Uygulamaya Git" seçeneğine tıklamalısınız.

• Uygulama ekranında ise cinsiyet ve doğum tarihi gibi bilgileri seçmelisiniz.

• Maluliyet ve erken yaşlanma durumu seçimini yapın.

• Hizmete başlama tarihinizi girin.

• SSK prim ödeme gün sayınızı girin.

• Diğer sandıklara ait gün sayınızı girin.

• Askerlik/Sanatçı gün sayınızı girin(isteğe bağlı).

• Fiili gün sayınızı girin.

Yurtdışı gün sayınızı girin(varsa).

• 3600 günün doldurulduğu tarih seçimini yapın.

• Bu bilgileri girdikten sonra "Gönder" butonuna basarak, hesaplamanızı yapabilirsiniz.

4B NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?

4B yani Bağkur sigortalısı iseniz 4B ne zaman emekli olabilirim öğrenme seçimini E-SGK portalındaki "Vatandaş" hizmetleri ekranında yapmalısınız. Uygulama ekranına ise açılan ekrandaki sağ kısımda bulunan "Uygulamaya Git" seçeneğine tıklayarak ulaşabilirsiniz. Daha sonra emeklilik hesaplamanız için;

• Tam veya Kısmi olacak şekilde emeklilik türü seçimini yapın.

• Cinsiyet ve doğum tarihi bilgilerini girin.
Özel durumunuz varsa;

• Maluliyet var mı sorusu karşısında "Evet/Hayır" seçimini yapın.

• Maluliyet Derecesini "%" üzerinden seçin.

• erken yaşlanma var mı sorusu karşısında "Evet/Hayır" seçimini yapın.

• Bakıma muhtaç malul çocuk varsa karşısını işaretleyin.
Yurtdışı borçlanmasıyla emekli olmak istiyorsanız;

• "Sadece yurtdışı borçlanması ile emekli olmak istiyorum" karşısındaki boş kutucuğa tıklayın.

4C NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?

Emekli Sandığı(4C) sigortalısı yani kamu kurum ve kuruluşlarında görevli olarak çalışıyorsanız yine Sosyal Güvenlik Kurumu' nun "E-SGK" ekranından kolayca öğrenebilirsiniz. 4C ne zaman emekli olabilirim öğrenmek için;

• Doğum tarihi ve cinsiyet bilgilerinizi girin.

• 4C dahilindeki hizmetlerinizi, hizmet başlangıç ve bitiş tarihi bilgilerinizi girin.

• Devredilen 4A (SSK), devredilen (4B) ve 506SK/Madde 20 dahilindeki hizmetleriniz mevcutsa ekleyin.

"Hesapla" tuşuna basarak, hesaplamayı tamamlayabilirsiniz.