4B Bağkur Emekli Maaşı Nasıl Hesaplanır?
Eski adıyla Bağ- Kur olarak bilinen ve şimdide 4B olarak adlandırılan statü için emeklilik hesaplama E-Devlet şifresi ile sisteme giriş yapılmasının ardından , sistem içerisinde 4B emeklilik aylığı hesaplama menüsünden seçim yapılarak gerekli olan bilgiler giriliyor. Burada önemli olan Bağ-Kur statüsünün ne olduğunu seçmek oluyor. Tarım ve Esnaf olarak seçilen statünün ardından hesapla butonuna basarak emekli maaşı hesaplanıyor.
4C Emekli Sandığı Emekli Maaşı Nasıl Hesaplanır?
E-Devlet üzerinden yine giriş kontrolleri gerçekleştirilmesinin ardından 4C Emekli Sandığı emekli maaşı hesaplaması yapılıyor. Memurların sıklıkla hesaplamalar yaptıkları emeklilik maaşları sistem üzerinde kolayca hesaplanabiliyor. Memurların Emekli Sandığı statüsünde yapacakları emeklilik maaş hesaplama farklı bilgilerin girilmesi ile elde ediliyor.
Memur emeklilerinin maaş hesaplamalarında aşağıdaki bilgilerin eksiksiz girilmesi isteniyor. Bu bilgileri,
Ek Gösterge,
Makam+ Görev Tazminat Göstergeleri,
İkramiye Yılı,
Kıdem,
Pay/Payda,
Maaş Tarihi,
Hizmet Yılı,
Hizmet Ayı,
Ek Göstergeler
Bu bilgilerin eksiksiz girilmesi ve ardından "Hesapla" seçeneğinin aktif edilmesi ile Emekli Sandığından Emekli olacak memurlar alacakları emeklilik maaşlarını hesaplayabiliyor.
EMEKLİ MAAŞI HESAPLARKEN DİKKATE ALINMASI GEREKENLER
Emekli aylığı hesaplaması esnasında değerlendirmeye alınan bilgiler şunlardır: Emekli maaşı hesaplaması yapılırken, sigorta için ödenen prim gün sayısı değerlendirmeye alınır. Kişilerin sigortalı olarak çalıştıkları süre, emekli maaşını doğrudan etkileyen faktörlerden bir tanesidir. Sigorta başlangıcının yapıldığı ilk tarihe göre, kişilerin emekli maaşlarının ne kadar olacağı belirlenmektedir. Emekli olmak için hak kazanılan ilk tarihe göre, emekli maaşı limitinde artış yaşanacaktır.
NORMAL ŞARTLARDA NE ZAMAN EMEKLİ OLABİLİRİM?
Yoğun stres ve tempoda uzun yıllardır sürdürdüğünüz çalışma hayatınızda herkeste olduğu gibi sizin de doğal olarak en büyük arzunuz rahat ve yaşam kalitesi yüksek bir emeklilik hayatıdır.
Eğer emekliliğiniz için şimdiden planlamalar yapıyorsanız, ne zaman emekli olacağınızı önceden bilmediğinizde/hesaplamanızda fayda var. Böylelikle emeklilik hayatınızdaki koşulları değiştirebilecek adımlar geç kalmadan atabilirsiniz. Ne zaman emekli olabileceğinizi Sosyal Güvenlik Kurumu'nun e-Devlet Kapısı üzerinde hizmete sunduğu "Normal Şartlarda Ne Zaman Emekli Olabilirim" ekranından kolayca öğrenebilirsiniz.
Normal Şartlarda Ne Zaman Emekli Olabilirim ekranına ulaşarak, ne zaman emekli olabilirim öğrenmek için yapmanız gerekenlerse;
• E-Devlet Kapısı sayfasına girin (turkiye.gov.tr.).
• E-Devlet sistemine giriş yapın (e-Devlet şifresi, mobil imza, e-imza, T.C. kimlik kartı ve internet bankacılığı).
• Sistemde e-hizmetler sayfasına girin.
• E-hizmetler sayfasında Sosyal Güvenlik Kurumu listesine ulaşın.
• Sosyal Güvenlik Kurumu listesinde bulunan "Normal Şartlarda Ne Zaman Emekli Olabilirim" uygulamasına tıklayın.
• Ne Zaman emekli olurum sayfasında bulunan sigorta kolu kısmından (4A/4B/4C) seçimini yapın.
• SGK hizmete bağlama tarihini girin.
Bu işlemlerin ardından birkaç saniye içerisinde sigorta kolu ve hizmete başlama tarihine göre normal olarak "emeklilik yaşı", "hizmet süresi" ve "emeklilik prim gün sayısı" bilgilerini öğrenebilirsiniz.
SGK Ne Zaman Emekli Olabilirim Sorgulama Nasıl Yapılır?
Sosyal Güvenlik Kurumu'nun resmi internet sayfası üzerinden mevcut sigortalılık bilgileriniz üzerinden hangi tarihte emekli olabileceğinizi öğrenebilirsiniz. Ancak ne zaman emekli olabilirim sorgulamalarında alacağınız sonuçlar ile SGK resmi verileri arasında farklılık olabileceğinden, kesin sonuç olmadığına dikkat etmelisiniz. Yine de buradan yapacağınız sorgulamalarda emeklilik tarihinizi kolayca hesaplayabilmeniz mümkündür.
• SGK ne zaman olabilirim uygulamasına ulaşarak, emeklilik tarihi sorgulamanızı yapabilmek için "e.sgk.gov.tr" adresine erişim sağlamalısınız.
• E-SGK sayfasında "Vatandaş" kategorisine giriş yapmalısınız.
• Vatandaş kategorisinde yer alan e-hizmetler arasında sigortalılık durumunuza göre 4A/4B/4C ne zaman emekli olabilirim uygulamalarından sizin için uygun olanını seçmelisiniz.