SGK isteğe bağlı emekli olma başvuru şartları ve belgeler... Çalışmayan kadınlar ve ev hanımları da emekli olabilecek!

Devlet, çalışmayan kadınların da sosyal güvenceye sahip olması için çok büyük bir adım attı! Çalışmayan kadınlara emeklilik kapısı açıldı. Önce Hazine ve Maliye Bakanlığı Berat Albayrak, Aile ve Sosyal Yardımlar bakanı Zehra Zümrüt emekli olmak için müjdeler vermişti Aile bakanı işaret ettiği emekli şartlarında çalışmayan kadınlar da emekli olabilecek. Çalışmayan kadınlara emeklilik başvuru şartları nedir SGK isteğe bağlı sigorta emeklilik nasıl olur? Kadınlar aile bütçelerine katkı yapıyor, ancak sigortaları yok. İsteğe bağlı sigortalılık, 5510 sayılı Kanunun; 4'üncü maddesinin birinci fıkrasının b bendi (Bağ-Kur) kapsamında sigortalılık süresi olarak kabul edilecektir.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :19 Şubat 2020 , 10:18 Güncelleme Tarihi :19 Şubat 2020 , 10:18
SGK isteğe bağlı emekli olma başvuru şartları ve belgeler...  Çalışmayan kadınlar ve ev hanımları da emekli olabilecek!

İÇİNDEKİLER

Çalışmayan kadınlar yani ev hanımları için emeklilik fırsatı geldi. Bu anlamda Hazine ve Maliye Bakanlığı Berat Albayrak, sonrasında ise Aile ve Sosyal Yardımlar bakanı Zehra Zümrüt emekli olmak için müjdeler verdi. Aile bakanı işaret ettiği emekli şartlarında çalışmayan kadınlar da emekli olabilecek. Ev hanımı sigortasıyla ev hanımları düşük sigorta ödemesi yaparak emekli olabilmektedir. Ev hanımı sigortasına bağlı olabilmek için birtakım şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Bunlar; Evde kendi imkanlarınızla yaptığınız süslemeler, el işi eşyaları yapıp satmanız, Aktif olarak esnaflık veya şirket ortaklığı gibi kayıtların bulunmaması, Ziraat odası kaydının bulunmamasıdır. Peki kimler bu haktan yararlanabilir? İşte emekli olma başvuru şartları ve belgeler...

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ

Ev Hanımı Bağ-Kur Prim Detayları

Ev hanımı sigortası bünyesindeki bireyler 4B Bağ-Kur kapsamında sayılacaktır. Buna göre ödenecek primler de Bağ-Kur hizmeti olarak değerlendirilecektir. Buna göre en düşük ve en yüksek ev hanımı sigortası için prim tutarları; Aylık minimum 709,41 TL, Maksimum 5320.64 TL'dir.

Ev Hanımlarına Toplu Ödemeyle Emeklilik Olanağı

Türkiye'de ikamet ettiğini gösteren ev hanımları boştaki sürelerini toplu borçlanarak emekli olamamaktadır. Yalnızca yurtdışı SGK sözleşmesi bulunan ülkelerde ikamet etmekte olan Türk vatandaşı olan kadınlar, yurtdışındaki ikamet sürelerini Türkiye'de borçlanarak toplu emeklilik hakkından yararlanabilmektedir. Türkiye'de ikamet eden kadınlarsa ilk sigorta tescil tarihi sonrasında 3 çocuğa kadar doğum borçlanması yapabilmektedir.

Çalışmayan kadınlara emeklilik!

İsteğe bağlı emeklilik olarak adlandırılan yöntem ile çalışmayan, daha önce hiç sigortası yapılmamış ve hiç sigorta primi ödememiş özellikle ev hanımları ve çalışmayan kadınlar da emeklilikten yararlanabilecek. Onlar da emekli aylığı alabilecek! Çalışmayan ve evinde ailesine hizmet edip saçını süpürge eden kadınlarımız isteğe bağlı emeklilik ile emekli olabiliyor. İsteğe bağlı emeklilik modelinde vatandaş, sigorta primlerini borçlanarak yani kendisi ödeyerek emekliliğe kavuşuyor. Prim ödemeleri tamamen bittiğinde emeklilikte gerçekleşmiş oluyor.

Çalışmayan Kadınlara Emeklilik Müjdesi!

Çalışmayan kadınların emekli olabilmesi için ilk olarak SGK İl/İlçe müdürlüklerine başvuruda bulunması gerekiyor. İsteğe bağlı emeklilik modeliyle emekli olmak için başvuruda bulunabilmek için bazı şartları taşımak da gerekiyor. Bu şartlar:

- Kadının daha önce çalışmamış ve halen daha çalışmıyor olması,

- SGK İl/İlçe müdürlüklerine İsteğe Bağlı Emeklilik için dilekçeyle başvuruda bulunulması,

- Sigorta prim tutarlarını borçlanması ve prim borçlarını ödemesi

Şartları aranıyor. Şartların hepsi tamamlandıktan sonra çalışmayan kadın artık emekli ediliyor ve emekli maaşı almaya başlıyor.

Borçlanma ile Emeklilik

Çalışmayan kadın, daha önce hiç sigortası yapılmadığı ve sigorta primi ödenmediği için sigorta primlerini kendisi ödemesi gerekiyor. Prim ödemelerinin her ay düzenli şekilde SGK'ya ödenmesi, ödemeler tamamlandığında da emeklilik işlemlerinin yapılacağı kişiye hatırlatılır. Çalışmayan kadın, SGK prim borçlarını ödeyerek emekli aylığını almaya başlar.

Başvuru için Aranan Belgeler

Çalışmayan Kadının SGK il Müdürlüklerine yapacağı emeklilik başvurusu için müracaatında nüfus cüzdanının aslı ve fotokopisi da yanında yer almalıdır. Ayrıca dilerse SGK'da memura dilerse de kendisi kuruma gitmeden önce İsteğe bağlı emeklilik için dilekçe hazırlayabilir. Kurumda kendisine bir belge verilecek ve doldurması istenecektir. Bu belgeyi doldurarak da başvuru yapılabilmektedir.

İsteğe bağlı sigortalı olmak nedir?

Zorunlu sigortalı olmak için aranan şartları taşımayan veya bu şartları sonradan yitirdiği için zorunlu sigortalılık kapsamına giremeyen; ay içerisinde 30 günden az çalışan veya tam gün çalışmayan ya da daha önce sosyal güvenlik kanunlarına tabi çalışması olmayan kişilerin malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primleri ile genel sağlık sigortası primlerini kendileri ödemek suretiyle emeklilik için öngörülen prim ödeme gün sayılarını tamamlamalarına imkan veren sigortalılık türü isteğe bağlı sigortalılık olarak tanımlanmaktadır. 5510 sayılı Yasanın 50.maddesindeki ifadeye göre "İsteğe bağlı sigorta; kişilerin isteğe bağlı olarak prim ödemek suretiyle uzun vadeli sigorta kollarına ve genel sağlık sigortasına tâbi olmalarını sağlayan sigortadır."

İsteğe bağlı sigortalılık, 5510 sayılı Kanunun; 4'üncü maddesinin birinci fıkrasının b bendi (Bağ-Kur) kapsamında sigortalılık süresi olarak kabul edilecektir.

Kimler isteğe bağlı emekli olabilir?

İsteğe bağlı sigortalı olabilmek için Türkiye'de ikamet edenler ile Türkiye'de ikamet etmekte iken sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkelerdeki Türk vatandaşlarından;

a) 5510 sayılı Kanuna tâbi zorunlu sigortalı olmayı gerektirecek şekilde çalışmamak veya sigortalı olarak çalışmakla birlikte ay içerisinde 30 günden

az çalışmak ya da tam gün çalışmamak,

b) Kendi sigortalılığı nedeniyle aylık bağlanmamış olmak,

c) 18 yaşını doldurmuş bulunmak,

d) İsteğe bağlı sigorta talep dilekçesiyle Sosyal Güvenlik Kurumuna başvuruda bulunmak,


İsteğe bağlı emeklilik sigorta kolları neler?

Yürürlükteki mevzuata ve var olan kanunlara göre isteğe bağlı emeklilik içerisinde değerlendirilen sigorta kolları şunlardır:

– İsteğe Bağlı Ek 5 Tarım SSK
– İsteğe Bağlı Bağkur (4B)
– Emekli Sandığı İsteğe Bağlı Ödeme Sigortası
– Ev Hanımları İçin İsteğe Bağlı Bağkur