4/D'li taşeron işçi maaşlarına yüzdelik dilim ve ek zam var mı? Taşeron işçi maaşları için karar verildi!

Taşeronda verilen yüzdelik dilimler için mahkeme emsal niteliğinde karara imza attı. Karar sonrası yüzdelik fark bordroya yansıdı. Peki bu karar diğer işçileri kapsıyor mu? İşte detaylar ve son bilgiler. Maaş bordrosuna yansıyan yüzdelik ödeme sonrası diğer işçiler, yüzdelik dilimden kendilerinin de faydalanıp faydalanamayacağını araştırmaya başladı. Peki yüzdelik dilimlerin ödenmesinden işçilerin hepsi faydalanabilecek mi? Taşeronda verilen yüzdelik dilimler, kadro sonrası işçilere verilecek mi? İşte detaylar.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :20 Şubat 2020 , 09:37 Güncelleme Tarihi :20 Şubat 2020 , 09:37
4/D’li taşeron işçi maaşlarına yüzdelik dilim ve ek zam var mı? Taşeron işçi maaşları için karar verildi!

Taşeron işçi maaşları için on binleri sevindiren haber geldi. Taşeron işçilerin maaş zammı konusunda yapılması beklenen en önemli düzenleme yüzdelik dilim ile ek zam olarak ortaya çıkıyor. Son gelişme ise Hasan Öztürk adlı işçi, taşeron işçi iken aldığı yüzdelik dilimi kadroya geçtikten sonra da almak için dava açtı. Sağlık İş Sendikası tarafından açılan dava işçi lehine sonuçlandı ve yüzdelik dilimin işçiye ödenmesi üzerinde karar kılındı. Peki yüzdelik dilimlerin ödenmesinden işçilerin hepsi faydalanabilecek mi? Taşeronda verilen yüzdelik dilimler , kadro sonrası işçilere verilecek mi? İşte detaylar.

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA TIKLAYINIZ

YÜZDELİK DİLİM DÜZENLEMESİ

Taşeron işçilerin maaş zammı konusunda yapılması beklenen en önemli düzenleme yüzdelik dilim ile ek zam. Yüzdelik dilim konusunda açılan davalar ve bu davalardan sonra işçiler lehine alınan kararlar bulunuyor. Bu kararların ardından bir işçi sendikası tüm çalışanları adına dava açmayı hazırlandığını duyurdu. Tüm taşeron işçiler bu konuda herhangi bir dava sürecine girilmeden Çalışma Bakanlığı'nın bu konuda adım atmasını bekliyorlar.

BORDROYA YANSIDI

Konu ile ilgili bugün sendikadan yapılan açıklamada, işçinin yüzdelik dilim zaferinin bordroya yansıdığı bildirildi.

EMSAL KARAR

Alınan bu karar emsal niteliğinde oldu. Yani işçiler , yüzdelik dilim ödemeleri için mahkemeye başvuru yapmak zorunda değil. Karar verilmiş ve kesinleşmiş ise bu karar diğer işçiler için de emsal olarak nitelendiriliyor. Mahkemeye başvuru yapılması durumunda da mahkemee aynı kararı alacak.

Yani aynı konuda dava açılması boşa zaman kaybı dosya ve mahkeme masrafı olacak.

YÜZDELİK DİLİM İLE EK ZAM UMUDU

Sürekli işçilerin maaş zamlarına yönelik mahkemeden bazı kararlar çıktı. Çeşitli şehirlerde farklı kurumlarda çalışan taşeron işçilere yönelik alınan bu kararlarda işçilerin maaşları artırıldı. Dava açan taşeron işçiler, kadroya alınmadan önceki maaşlarının asgari ücrete oranının kadroya alındıktan sonraki dönemlerde uygulanmasını talep ettiler. Taşeron işçilerin bu talepleri ise mahkeme heyetleri tarafından kabul edildi. Bu kapsamada işçilerin maaşları kadroya alındıkları dönemden sonraki asgari ücret oranına göre yeniden belirlenmiş oldu. Fakat henüz maaşlarına etki eden bir zam söz konusu değil.

TAYİN HAKKI

Taşeron işçilerin maaş zammı konusunun yanında düzenleme bekledikleri bir diğer alan tayin hakkı. KHK ile kadroya alınmalarının ardından mali ve sosyal haklar çizelgesinde yer almayan bu hak için açılan bazı dava örnekleri de bulunuyor. Bu noktada bakanlığın tayin hakkı için çalışma yapmasını isteyen taşeron bu düzenlemeninde yasalaşmasını bekliyorlar.

MAAŞ TABLOSU

Yayımlanan duyuruda işçilere verilecek maaşlara da yer verildi. İşte alınacak temizlik görevlis, güvenlik görevlisi ve ustalara verilecek maaş:

TAŞERON İŞÇİLERE ASGARİ ÜCRET ZAMMI VAR MI?

Kurumlarda çalışan taşeron işçilerin maaşlarına asgari ücret tutarında zam yapılması konusu herhangi bir adım atılmış bulunmuyor. Toplu sözleşme gereğince maaşlarına yüzde 4 oranında zam yapılan taşeron işçilerden maaşları asgari ücretin altında olan olursa o maaşlar asgari ücret seviyesine çekilecek. Kurumlarda 4/D statüsünde çalışan taşeron işçilerin maaşları konusunda bazı belediyeler seçimden önce önemli adımlar atmışlardı. Kocaeli Belediyesi tarafından atılan adımda taşeron işçilerin maaşlarına günlük 21 TL aylık ise 635 TL zam yapılmıştı. Buna benzer kararlar seçimlerden hemen önce birkaç belediye tarafından alındı.

Taşeron işçi olarak çalışırken 2 Nisan itibariyle sürekli işçi ve belediye şirketlerine geçen çalışanlar için ise Yüksek Hakem Kurulu kararı ile yürürlüğe giren toplu iş sözleşmesi hükümleri 2020 yılına kadar geçerli olacak sosyal ve mali hakları düzenlenmişti. Yüksek Hakem Kurulu kararı ile yürürlüğe giren toplu iş sözleşmesi hükümlerine göre işçilere 6 şar aylık dilimlerde yüzde 4+4 şeklinde zam yapılması kararlaştırılmıştı. Fakat ücretlerde oluşabilecek enflasyon farkı ve belediye şirketlerine geçen işçilere ilave tediye vb. bir çok konuda mali ve sosyal haklar yönünden eksikliği ortaya çıkmış, kadroya geçen işçiler ve sendikalar tarafından eleştirilmişti.

KAMU İŞÇİLERİNE DE ENFLASYON FARKI VAR

Sayıları yaklaşık 200 bini bulan kamu işçileri de yıllık verilen zam oranları enflasyonun altında kalırsa enflasyon farkını alabiliyorlar. Kamuda ve yerel yönetimlerde çalışan yaklaşık 900 bin taşeron işçi, nisan ayında kadroya alındı. Kadroya alma işlemleri 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) çerçevesinde gerçekleştirildi. Söz konusu KHK'de, kadroya alınan işçilerin ücretlerinin, taşeronda iken imzalanmış toplu sözleşmedeki ücret tutarından fazla olamayacağı öngörüldü. Yüksek Hakem Kurulu'nun aldığı karara göre ise kamudaki taşeron işçilere 2020 ekim; yerel yönetimlerdeki taşeron işçilere de 2020 haziran ayına kadar her 6 ayda bir yüzde 4 oranında zam yapılacak.

TAŞERON İŞÇİLERE SAĞLANAN MALİ VE SOSYAL HAKLAR LİSTESİ

Devlet kurumlarında kadrolu olara çalışamamakta olan 4/D statüsünde ki çalışanlara yapılan ödemeler;

Aylık Ücretle Yapılan Ödemeler

Taşeron işçilere aylık ücretle beraber çocuk yardımı, yemek yardımı, yakacak yardımı, sorumluluk primi ödemesi yapılır. Çocuk yardımı taşeron işçilere 3 çocuğa kadar ödenir ve ödemeler her çocuk için 25 TL tutarında yapılır. Yemek yardımı ödemeleri ise fiilen çalışan günler için öğün yemek olarak verilir. Yemek verilmediği takdirde karar tarihinden itibaren fiilen çalışılan günler için 5,00 TL/Gün tutarında ödeme yapılır. Yakacak yardımı taşeron işçilere her ay 30 TL yakacak yardımı ödemesi yapılır.

Sorumluluk primi olarak ise; direksiyon, silah yada risk primi ödemeleri yapılır. Yıllık Tek Sefer Yapılan Ödemeler 4/D'li kamu çalışanlara yıllık yapılan ödemeler ise öğrenim yardımı, bayram ikramiyesi ödemesi, evlenme yardımı, doğum yardımı, hastalık yardımı, tabi afet yardımı, ölüm yardımı ödemeleri yapılır. Taşeron işçilere yapılan öğrenim yardımı her yıl Eylül ayında eğitim gören çocuklar için yapılır. Bayram ikramiyesi ödemeleri Ramazan ve Kurban Bayramlarında ödenir. Evlenme yardımı, doğum yardımı gibi ödemeler ise mevzuata göre yapılır.