O zaman herkesin aklındaki soruya gelelim: İmar affı ne demektir ve ne zamana kadar geçerlidir?
Gecekondu ve imar mevzuatına göre inşa edilmeyen yapıların uygulanma ve mülkiyet problemlerini düzenleyen kanun imar affı veya imar barışı diye adlandırılır. İlk kez 1984 senesinde çıkarılmış, imar affıyla çarpık ve kaçak yapılaşma engellenmeye çalışılmıştır.
İmar affı, afet bölgesinde bulunan, risk altındaki yapıların düzenlenmesine ilişkin kanunlar dolayısıyla 2012 yılında yürürlükten kalkmakla beraber, daha sonra yapılan değişiklik neticesinde yeniden yürürlüğe 15 Haziran 2019 tarihine kadar uzatılmıştır.
İmar Affı Neleri Kapsar?
İzinsiz inşa edilen çoğu gayrimenkul imar affı kapsamındadır. Bu aftan faydalanma hakkı olan kişiler için 6785 sayılı kanun uygulanmaktadır. Öte yandan, kanuna göre, B bendi haricinde belediye ve mücavir alan içerisindeki sanayi, depolama, turistik, tarımsal alanlarda, askeri bölgelerde bulunan yapılar ve boğaz hattında yer alan yapılar imar affı kapsamı dışında yer almaktadır.
İmar Affı Nasıl Hesaplanır
İmar affı dahilinde verilecek Yapı Kayıt Belgesi için ödenmesi mecburi olan bedel, yapının yer aldığı arsanın 29.7.1970 tarihli ve 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu'na göre belirlenen emlak vergi değeri ile yapının takribi maliyet bedelinin toplamı üzerinden, konutlarda % üç, ticari kullanımlarda % beş oranında hesaplanmaktadır.
Yapı Kayıt Belgesi bedeli belirleme aşamasında dikkat edilecekler:
– Yapının yer aldığı arsanın emlak vergi değeri, ilgili belediyeden edinilen arsa ve arazi asgari metrekare birim değerleri esas alınarak hesaplanır.
– Yapının yaklaşık maliyet bedelini belirlerken birim maliyet bedeli;
– Tarımsal amaçlı basit binalar için 200 ₺ / m2
– 1-2 katlı binalar ve basit sanayi yapıları için 600 ₺ / m2
– 3-7 katlı binalar ve entegre sanayi yapıları için 1.000 ₺ / m2
– 8 ve daha yüksek katlı binalar için 1.600 ₺ / m2
– Lüks binalar, villa, alışveriş kompleksi, hastane, otel ve benzeri yapılar 2000 ₺ / m2
– Güneş Enerjisi Santralleri (GES) 100.000 ₺ / MW esas alınmak suretiyle hesap yapılır.