Corona virüsü ilk belirtileri nelerdir? Corona (Korona) virüsü kaç kişiye bulaştı? Türkiye’de hangi hastanede?

Corona virüsü ilk belirtileri, virüsten korunmak isteyen vatandaşlar tarafından sorgulanıyor. Dünyada kabus haline gelen Corona virüsü kaç kişiye bulaştı? Corona (Korona) Türkiye’de hangi hastanede? Ülkemizi de etkileyen ve şu ana kadar 5 kişide görülen Corona virüsü belirtileri arasında Sağlık Bakanlığı tarafından uyarılar yapılıyor. Peki, bu virüsten ne zaman şüphelenmek gerekiyor? Virüsün ilk belirtileri arasında yüksek ateş olduğunu belirten uzmanlar, burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı ve kuru öksürüğün de etkili olduğunu belirtiyor. Türk genlerinin virüsten etkilenmediği yönünde ortaya çıkan asparagas haberlere dikkat edilmemesi gerekiyor.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :14 Mart 2020 , 17:50 Güncelleme Tarihi :14 Mart 2020 , 17:50
Corona virüsü ilk belirtileri nelerdir? Corona Korona virüsü kaç kişiye bulaştı? Türkiye’de hangi hastanede?

İÇİNDEKİLER

Corona virüsü ilk belirtileri nelerdir? Dünyayı kasıp kavuran Corona virüsü belirtileri hakkında vatandaşların araştırması sürüyor. Virüsün Türkiye'de de ortaya çıkmasından ardından, virüsü taşıyıp taşımadığını öğrenmek isteyen kişiler virüsün belirtileri hakkında arama motorları üzerinden sorgulama yapıyor. Corona virüsü kaç kişiye bulaştı? Corona (Korona) virüsü Türkiye'de hangi hastanede? Coronavirüsün en yaygın belirtileri arasında yüksek ateş, solunum sıkıntısı ve öksürük görülüyor.

CORONA VİRÜSÜ İLK BELİRTİLERİ NELERDİR?

Bu virüs grubuna bağlı virüsler, genellikle soğuk algınlığına benzer şekilde, hafif ve orta derecede üst solunum yolu hastalığı olan insanları hasta edebilir. Corona / Covid-19 (Korona) virüsü semptomları arasında burun akıntısı, öksürük, boğaz ağrısı, muhtemel baş ağrısı ve bazen de birkaç gün süren ateş sayılabilir. Bağışıklık sistemi zayıf olan ileri yaştakiler ve çok genç olanlar için virüsün pnömoni veya bronşit gibi çok daha ciddi solunum yolu hastalığına neden olabilir. İnsanlarda ölümcül olabilecek seviyede çok az Corona / Covid-19 (Korona) virüsü vardır.

CORONA VİRÜSÜ KAÇ KİŞİYE BULAŞTI?

Aynı zamanda solunum problemlerine neden olan, MERS virüsü olarak da bilinen Ortadoğu Solunum Sendromu ilk olarak 2012 yılında Orta Doğu'da tespit edilmiştir. Hastalık Kontrol Merkezleri'nin verdiği bilgiye göre semptomları çok daha şiddetli olan MERS ile enfekte olan her 10 hastanın dörtte üçü ölmüştür.

SARS olarak da bilinen Şiddetli Akut Solunum Sendromu, diğer türlerine göre daha ciddi semptomlara neden olabilen diğer bir Corona / Covid-19 (Korona) virüsü türüdür. İlk olarak Güney Çin'deki Guangdong Eyaleti'nde tespit edildi. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre solunum problemlerine neden olmasının yanı sıra ishal, yorgunluk, nefes darlığı, solunum sıkıntısı ve böbrek yetmezliğine neden olabilir. Hastanın yaşına bağlı olarak, SARS ile ölüm oranı vakaların %0-502si arasında değişmekte olup, yaşlılar en riskli ve savunmasız durumda olan hasta grubudur.

CORONA VİRÜSÜ NASIL BULAŞIR?

Hasta bireylerin öksürmeleri aksırmaları ile ortama saçılan damlacıkların solunması ile bulaşır. Hastaların solunum parçacıkları ile kirlenmiş yüzeylere dokunulduktan sonra ellerin yıkanmadan yüz, göz, burun veya ağıza götürülmesi ile de virüs alınabilir. Kirli ellerle göz, burun veya ağıza temas etmek risklidir.

CORONA VİRÜSÜ TANISI NASIL KONUR?

Yeni Koronavirüs tanısı için gerekli moleküler testler ülkemizde mevcuttur. Tanı testi sadece Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Ulusal Viroloji Referans Laboratuvarında ve belirlenmiş Halk Sağlığı Laboratuvarlarında yapılmaktadır.

CORONA VİRÜSÜNDEN KORUNMAK İÇİN NE YAPILMALI?

Akut solunum yolu enfeksiyonlarının genel bulaşma riskini azaltmak için önerilen temel ilkeler Yeni Koronavirüs (COVID-19) için de geçerlidir. Bunlar;

- El temizliğine dikkat edilmelidir. Eller en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkanmalı, sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkol bazlı el antiseptiği kullanılmalıdır. Antiseptik veya antibakteriyel içeren sabun kullanmaya gerek yoktur, normal sabun yeterlidir.

- Eller yıkanmadan ağız, burun ve gözlerle temas edilmemelidir.

- Hasta insanlarla temastan kaçınmalıdır (mümkün ise en az 1 m uzakta bulunulmalı).

- Özellikle hasta insanlarla veya çevreleriyle doğrudan temas ettikten sonra eller sık sık yıkanmalıdır.

- Bugün için ülkemizde sağlıklı kişilerin maske kullanmasına gerek yoktur. Herhangi bir viral solunum yolu enfeksiyonu geçirmekte olan kişinin öksürme veya hapşırma sırasında burun ve ağzını tek kullanımlık kağıt mendil ile örtmesi, kağıt mendilin bulunmadığı durumlarda ise dirsek içini kullanması, mümkünse kalabalık yerlere girmemesi, eğer girmek zorunda kalınıyorsa ağız ve burnunu kapatması, mümkünse tıbbi maske kullanması önerilmektedir.

CORONA VİRÜSÜ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Özel bir tedavi yöntemi yoktur. Çoğu zaman belirtiler kendiliğinden kaybolur. Uzman hekimler teşhis sonrası ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar ile belirtileri hafifletmek için tedavi uygulayabilirler. Yaşam alanlarındaki oda neminin dengelenmesi ve ılık duş ile boğaz ağrısı ve/veya öksürüğün hafiflemesine destek sağlanabilir. Ayrıca bol sıvı tüketmek, dinlenmek ve uyku tedavi için faydalı olacaktır. Belirtiler standart soğuk algınlığı sürecinden daha kötü seyretmeye başlarsa mutlaka uzman hekime danışılması gerekir.