3600 Günden Erken Emeklilik
Yaş haddinden emeklilik olarak bilinen 3600 günden emeklilik için sigorta başlangıç tarihi ve 15 yıllık sigortalılık süresi dikkate alınır. 1999 ve öncesinde sigorta girişi olanların 15 yıllık sigortalılık süresinin ve 3600 prim günün doldurulması halinde kadınlar 58; erkekler 60 yaşında emekli olabiliyorlar. 9 Eylül 1999 tarihinden sonra sigorta başlangıcı olanların erken emeklilik için 4500 prim gününü tamamlaması gerekir. Aynı şekilde Mayıs 2008 tarihinden sonra işe girenlerin ise 5400 prim günü şartını doldurmaları lazımdır.
Yurtdışı Borçlanması İle Erken Emeklilik
Çalışma hayatının büyük bölümünü yurtdışında geçiren Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için erken emeklilik hakkı getirilmiştir. Borçlanılacak süre içinde Türkiye'de herhangi bir kurumda sigortalı olmamaları gerekir. Yurtdışında çalışma hayatının olduğuna dair belgelendirme yapan vatandaşlar bu süreyi geriye dönük olarak borçlanabiliyorlar.
Prim Günü ve Sigortalılık Süresi İle Erken Emeklilik Hakkı
Yaş haddinden emeklilik olarak adlandırılan prim emekliliğinde 15 yıllık sigortalılık süresi ve 3600 prim günü şartı aranılır. 1999 ve öncesinde sigorta girişi olan kadınlar 58; erkekler ise 60 yaşında emekli olabiliyorlar. 9 Eylül 1999 tarihinden sonra sigorta başlangıcı olanların erken emeklilik için 4500 prim günü ve Mayıs 2008 tarihinden sonra işe girenlerin ise 5400 prim günü şartını doldurmuş olması gerekir.
Malullük Halinde Erken Emeklilik Hakkı
İlk sigortalanma tarihinden sonra çalışma hayatı sırasında iş gücünü kaybedenler için malulen emeklilik hakkı tanılıyor. En az 10 yıl sigortalılık süresi ve 1800 prim günü olan vatandaşların sağlık kurulundan iş görememe raporu alması halinde malulen emekliliğin yolu açılır. Sürekli birinin bakımına muhtaç olan çalışanların ise sigortalılık süresine bakılmaksızın 1800 prim gününü doldurması halinde erken emeklilik hakkı verilir.
SGK Resmi Sitesinden Emeklilik Sorgulama Nasıl Yapılır?
SGK sitesinden emeklilik sorgulama işlemi için internet kullanımı gereklidir. İnternet üzerinden SGK kurumsal adresi olan https://uyg.sgk.gov.tr/nezaman/ web sitesine girildiğinde sorgulama yapılabilir. SGK sitesinde emeklilik hesaplama motoru için doldurulması gereken bilgiler:
Cinsiyet,
Doğum tarihi,
Hizmete başlama tarihi,
Malüliyet,
Erken yaşlanma
Yukarıdaki bilgiler emeklilik tarihini öne çekmek ya da varsa hastalık durumu için gereklidir. Bu bilgiler doldurulduktan sonra temel bilgiler doldurulmalıdır. Bu temel bilgiler:
SSK prim ödeme gün sayısı,
Diğer sandıklara ait gün sayısı,
Askerlik gün sayısı,
Fiili gün sayısı,
Yurt dışı gün sayısı,
3600 günün dolduğu tarih doldurulmalıdır.
Bu bilgiler doldurulduktan sonra '' Gönder'' tuşuna basıldığında SGK emeklilik sorgulaması kolaylıkla yapılabilir.
E-Devlet Üzerinden Emeklilik Sorgulama Nasıl Yapılır?
E-devlet emeklilik sorgulama hizmetinden faydalanmak için öncelikle E-devlet şifresinin olması gereklidir. SGK emeklilik işlemi için E-devlet sitesine T.C kimlik no ve şifre ile girildiğinde yapılacak işlemler:
Arama kısmına '' Emeklilik'' yazılır.
Açılan sayfada çalışılan sigorta kolu seçilmelidir. 4/A, 4/B, 4/C sigorta kollarından herhangi biri mutlaka seçilmelidir.
Hizmete başlama tarihi seçildikten sonra '' Sorgula'' butonuna basıldıktan sonra emeklilik sorgulama işlemi yapılır.
E-devlet üzerinden emeklilik sorgulama işlemi, Sosyal Sigortalar Kurumu hizmetidir. Sistem üzerinden sorgulanan ve alınan bütün bilgiler günceldir. Sorgulama işlemi için E-devlet uygulaması rahatlıkla yapılabilir.