İKİNCİ AÇIKLAMA: NERELERDE KIYASEN FATURA OLMAYACAK?
EPDK ikinci bir açıklama yaparak rutin sayaç okuma işlemlerinin muaf olduğu yerlere açıklık getirdi.
Buna göre kıyasen faturanın düzenlenmeyeceği yerler şöyle:
-Karantinaya alınan bölgelerde
-İdari kararlar sebebiyle sayaç okumalarının durdurulduğu bölgelerde
-Sosyal mesafenin korunmasının mümkün olmadığı bölgelerde
-İdari kararlar nedeniyle faaliyetleri geçici süreyle durdurulan iş yerlerinde.
Öğrenci evi, karantina alanındakiler gibi boşaltılan evlere fatura düzenlemeyecek.
Açıklamaya göre, kıyaslama ay bazlı yapılacak. Haziran ayında ocak ve şubat tüketimleri baz alınarak doğalgaz faturası düzenlenmeyecek.
BAŞKAN ERDOĞAN'DAN AÇIKLAMA!
Doğalgaz ve su faturalarının ertelenmesi hakkında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıklama yaptı.
İşte merak edilen o açıklama;
"Enerjide ise günlük ödemelerin ertelenmesi hususunda yani bu konuyu masaya yatırmanızda fayda olur. Bunlar düşünülebilir, erteleme konumuz olabilir ama doğalgaz ve elektriğin kapanması gibi bir şeyin içerisinde, takdir edersiniz ki biz çok daha zor günler yaşadık, böyle bir şeye girmedik. Çünkü bu devlet sosyal bir devlettir, sosyal devlette de böyle bir adım atılamaz. Bu konuda kararlı olacağız işi götüreceğiz."
ELEKTRİK FİYATLARI DÜŞÜRÜLDÜ
Devletin sahip olduğu santralları işleten EÜAŞ'ın, 1 Ocak ile 31 Mart 2020 dönemi, şehiriçi dağıtım şirketlerine sattığı toptan elektrik birim fiyatı 27,56 kuruştu. EPDK, geçen hafta gerçekleştirdiği toplantıda, bu fiyatı 22,83 kuruşa düşürdü. Yeni fiyat, 1 Nisan'dan geçerli olmak üzere 3 aylık dönemde uygulamada olacak.
TÜKETİCİYE ETKİSİ NE OLACAK?
Devletin sattığı elektrikte yapılan bu indirimin etkisi ne olacak? Birinci etkisi, elektrik tarifelerinde görüldü. Devletin alım garantisi verdiği, yenilenebilir (su, rüzgar, güneş gibi) kaynaklardan özellikle sudan elektrik üretimi artış kaydetti ve buna bağlı olarak birim elektrik üretim fiyatlarında, Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması'ndan (YEKDEM) gelen bir maliyet oluştu. Bu indirim ile tüketiciyi de etkileyebilecek söz konusu maliyet baskısı ortadan kaldırıldı. 1 Nisan-30 Haziran dönemi için elektriğe zam yapılmadı.
Bu indirimin, koronavirüs salgını sonrasında gündeme gelen elektrik faturalarını erteleme taleplerine etkisi de izleyen günlerde ortaya çıkacak.
DOĞALGAZ KESİLECEK Mİ?
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Vatandaşlarımızın evde kaldıkları süre boyunca elektrik ve doğal gaz hizmetleri Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla kesintisiz ve güvenli bir şekilde devam edecek" dedi.