Maaşlar hesaplara yattı mı? Ücretsiz izne çıkarılanlar maaşlar 3 ay devletten! İşte istenilen şartlar ve ödeme günleri...

Ücretsiz izne çıkarılan vatandaşlara 3 ay maaş devletten! Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'tan bir müjde daha... Ücretsiz izne çıkarılan vatandaşlara 3 ay maaş devletten! Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak "Kısa çalışma ödeneğinden yararlanamayan veya ücretsiz izne çıkarılan vatandaşlarımıza 3 ay, aylık 1170 lira maaş desteği sağlanacak. Kısa çalışma ödeneğine bugüne kadar 200 binden fazla firma, 2 milyondan fazla çalışan kapsamında başvuruda bulundu. 700 bini onaylandı." ifadelerini kullandı.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :13 Nisan 2020 , 15:32 Güncelleme Tarihi :13 Nisan 2020 , 16:56
Maaşlar hesaplara yattı mı? Ücretsiz izne çıkarılanlar maaşlar 3 ay devletten! İşte istenilen şartlar ve ödeme günleri...

İÇİNDEKİLER

Koronavirüs belası tüm dünyayı ve ülkemizi etkisi altına almışken çalışanlar için müjdeli haberler gelmeye devam ediyor. Bu anlamda
Bakan Albayrak, Twitter hesabından, Ekonomik İstikrar Kalkanı paketine ilişkin açıklamada bulundu. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak "Kısa çalışma ödeneğinden yararlanamayan veya ücretsiz izne çıkarılan vatandaşlarımıza 3 ay, aylık 1170 lira maaş desteği sağlanacak. Kısa çalışma ödeneğine bugüne kadar 200 binden fazla firma, 2 milyondan fazla çalışan kapsamında başvuruda bulundu. 700 bini onaylandı." ifadelerini kullandı. "34 bin 858 firmamızın süreci sonuçlandı ve 29 milyar 558 milyon liralık bir finansman tahsis edildi.'' diyerek sözlerini sürdürdü.

Ücretsiz izne çıkarılan vatandaşlara maaş desteği!

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak "Kısa çalışma ödeneğinden yararlanamayan veya ücretsiz izne çıkarılan vatandaşlarımıza 3 ay, aylık 1170 lira maaş desteği sağlanacak. Kısa çalışma ödeneğine bugüne kadar 200 binden fazla firma, 2 milyondan fazla çalışan kapsamında başvuruda bulundu. 700 bini onaylandı." ifadelerini kullandı.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, "Kısa çalışma ödeneğinden yararlanamayan yahut bu sürede ücretsiz izne çıkarılan vatandaşlarımıza da maaş desteği vereceğiz. Bu kapsamda aylık 1170 lira maaş desteğini de inşallah sağlayacağız. Kısa çalışma ödeneğine bugüne kadar 200 binden fazla firmamız, 2 milyondan fazla çalışan başvurdu" dedi.

Bakan Albayrak, Twitter hesabından, Ekonomik İstikrar Kalkanı paketine ilişkin açıklamada bulundu. Dar gelirli vatandaşları bu süreçte desteklemek için nakdi yardımları devreye aldıklarını anımsatan Bakan Albayrak, 2.1 milyon aile için başlattıkları yardımları 4.4 milyon aileye çıkardıklarını anımsattı. Bakan Albayrak, ilk günden itibaren vatandaşların işlerini kaybetmemelerini öncelikleri olarak açıkladıklarını kaydederek, "3 ay boyunca işten çıkarmaların önüne geçilmeyi yasayla güvence altın alıyoruz. İşleri duran ya da azalan işletmelerimizde çalışan vatandaşlarımız için kısa çalışma ödeneğimiz devrede. Kısa çalışma ödeneğinden yararlanamayan yahut bu sürede ücretsiz izne çıkarılan vatandaşlarımıza da maaş desteği vereceğiz. Bu kapsamda aylık 1170 lira maaş desteğini de inşallah sağlayacağız. Kısa çalışma ödeneğine bugüne kadar 200 binden fazla firmamız, 2 milyondan fazla çalışan başvurdu. Bugüne kadar 700 bini onaylandı ve süreçlerimiz hızlanarak devam ediyor. Esnafımıza, KOBİ'mize ve sanayicilerimize sunduğumuz finansman desteklerimiz de hız kesmeden devam ediyor. 25 bin liralık esnaf destek finansmanına bugüne kadar 289 bin 35 esnafımız başvuruda bulundu. 163 bin 450 esnafımızın süreci tamamlandı. 4 milyar 73 milyon finansman tahsis edildi. Ayrıca 72 bin 84 esnafımız da 25 bin liralık paraf ticari kartı başvurunda bulundu. 66 bin 910 esnafımıza kartları tahsis edildi. Bu kapsamda da 1.5 milyar liranın üzerinde bir destek devreye alınmış oldu. Bireysel destek paketimize de bugüne kadar 4 milyon 200 binden fazla vatandaşımız başvurdu. Cuma günü itibari ile tahsisler başladı. Şu ana kadar 250 binden fazla vatandaşımıza 1.5 milyar liranın üzerine tahsis gerçekleşti. Gerek kamu bankaları, gerek kredi garanti fonunda çalışan arkadaşlarımız hafta sonu dâhil yoğun bir mesai harcayarak tüm bu süreçleri hızlı bir şekilde neticelendirmek için çalışmalarına son surat devam ediyor" dedi.

'KAMU BANKALARIMIZ 20 MİLYAR 585 MİLYON LİRA ÖTELEDİ'

Bakan Albayrak, KGF Destekli İş'e Devam Finansmanı içinde Cuma günü itibari ile 66 bin 171 firmanın başvuruda bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"34 bin 858 firmamızın süreci sonuçlandı ve 29 milyar 558 milyon liralık bir finansman tahsis edildi. Finansman tahsisi yapılan firmaların yüzde 96'sını KOBİ'lerimiz oluşturdu ve tahsis edilen meblağların da yüzde 75'i KOBİ'lerimiz içindi. Özellikle KGF destekli bu finansman kapsamında süreçleri yakından takip ediyoruz. Tüm kamu bankalarındaki çalışan arkadaşlarımız, 7/24 esasına dayalı büyük bir gayretle bu talepleri takip ediyor. Kamu bankalarımız, kurumsal ve ticari işletmelerin bu süreç kapsamında 20 milyar 585 milyon lira tutarındaki kredi borcunu öteledi. 795 bin vatandaşımızın konut, ihtiyaç, araç kredi ve kredi kartları için olan toplam 40.6 milyar liralık borcunu öteledi. Halkbank 374 bin 674 esnafın kullanmış olduğu kredilerde, önümüzdeki 3 ayda vadesi gelecek olan 3.5 milyar lira tutarındaki taksitlerini faizsiz olarak erteledi."

'DÜNYA ZOR BİR DÖNEMDEN GEÇİYOR'

"Kamu banlarımız tüm imkânları ile vatandaşlarımızın yanında dururken, özellikle özel bankaların takındığı tavır bizleri fazlasıyla üzmektedir" diyen Bakan Albayrak, sözlerini şöyle tamamladı:

"Birlik ve beraberliğimiz üst düzeye çıktığı bu dönemde, özel bankaların da sergilediği tavırlarla bu birliğin parçası olmaya bir kez daha davet ediyorum. Son olarak bu süreçler kapsamında, tüm bu ekonomik mücadelemiz kapsamında, küresel finansal kuruluşlar, uluslararası organizasyonlarla da düzenli görüşmelerimiz devam ediyor. Virüsle mücadelede olduğu gibi ekonomik etkileri ile mücadelede de birçok ülke ve kurumla görüşmeler ve istişareler gerçekleştiriyoruz. G20 başta olmak üzere tüm platformlarda ülkeler dayanışma ihtiyacını net olarak vurguluyor. Türkiye olarak biz de bu kapsamda küresel ticarin devamını sağlamak için ülkeler arasında farklı mekanizmaların devreye alınmasını destekliyoruz. Bunun dışında hiçbir kurum veya ülke ile farklı günlerde bir gündemli bir görüşmemiz veya talebimiz olmamıştır. Dünya zor bir dönemden geçiyor. Bu süreçte Türkiye olarak ekonomik ve sosyal etkilileri en aza indirecek herkesi kapsayacak bir program uyguluyoruz. Her zaman söylediğimiz gibi gerektiğinde ilave tedbirler almaya da her an hazırız. Milletimiz emin olsun ki, Türkiye bu badirenin üstesinden gelmek için gerekli sağlık alt yapısına da, ekonomik kapasiteye de sahip bir ülkedir. Bu manada dünyadaki çok az sayıdaki ülkelerden bir tanesidir. Birlikte kazanacağız."

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ NEDİR?

Üçte bir oranında azaltması demek, 6 iş günü çalışmanın yapıldığı işyerinde 4 gün çalışma yapılmaması anlamına geliyor. Bu kapsamda da işçilere kısa çalışma ödeneği ödeniyor ve sağlık sigortası primleri karşılanıyor.

Bunların hepsi de İşsizlik Sigortası Fonu'ndan ödeniyor. Meclis Genel Kurulunda kabul edilen yasa tasarısı ile kısa çalışma ödeneğinin şartları da kolaylaştırıldı. İşverenlerin ödenekten yararlanması için öncelikle mevcut istihdamı koruması ve bu dönemde işçi çıkarmaması gerekiyor. Düne kadar kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilmek için çalışanın 4 ay çalışıyor ve en az 600 gün de prim ödemiş olması gerekiyordu.

Meclis'te kabul edilen yasa ile 600 gün şartı 450 güne, 120 gün şartı da 60 güne indirildi. Buna göre 2 ay çalışan ve 450 gün prim ödeyen çalışana kısa çalışma ödeneği ödenebilecek. Bu düzenleme de 30 Haziran 2020'e kadar geçerli olacak.

Kısa çalışma ödeneği ile çalışanlara, en son eline geçen aylık prime esas kazancının günlük brüt tutarının yüzde 60'ı ödeniyor ve en yüksek ödenecek tutar aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde 150'sini (4.414.5 lira) geçemiyor. Buna göre de çalışana damga vergisi düşüldükten sonra en düşük 1.752,40 lira ile en yüksek 4.380.99 lira arasında kısa çalışma ödeneği ödenecek.

Kısa çalışma ödeneğinden yararlanan işveren isterse devletin ödediğinin üzerini tamamlayabilecek. Yani, kısa çalışma ödeneği ile çalışanın maaşının yüzde 60'ını devlet karşılarken, kalan yüzde 40'ını da işveren çalışana ödeyebilir. Yeni düzenleme ile işverenlere getirilen asgari ücret desteği ile çalışanın üzerine düşen yüzde 40'lık ücret de düşmüş olacak.

Kısa çalışma ödeneğinden hangi sektörler yararlanabilir?

Kısa çalışma ödeneğine yaklaşık 70 bin şirket, 1 milyonu aşkın çalışanı için başvururken, şartlar esnetildi. Başta turizmdekiler olmak üzere mevsimlik çalışanlar da yararlanabilecek. Dünyayı etkisi altına alan Coronavirüs salgınıyla mücadele sürecinde hem işçiyi hem işvereni korumak için yaşama geçirilen kısa çalışma ödeneği etkin şekilde kullanılmaya başlandı. Yaklaşık 70 bin firma, 1 milyon aşkın çalışanı için bu ödeneğe başvurdu. Başvuran firmaların büyük bölümünü imalat, turizm, perakende sektörü oluşturuyor. 'Sürekli' çalışma koşulunun esnetilmesiyle birlikte turizm sektörü olmak üzere mevsimlik çalışan işçiler de kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilecek. Salgına yönelik karantina döneminde, askıda da olsa 60 gün (hizmet akdi) iş sözleşmesinin bulunması yeterli kabul ediliyor.

YÜZDE 78'İ VERİLİYOR

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, kısa çalışma ödeneğinin ortalama brüt ücretin yüzde 60'ı olduğunu belirterek, "Bu nedenle totalde ücretin yüzde 78'lerini ödemiş olacağız" dedi. Kısa çalışma ödeneğine başvuruda çalışan sayısında limit bulunmuyor. Sektör ayrımı yapılmazken, bütün firmalar başvurabiliyor.

Otel gibi konaklama hizmeti veren işletmeler de sezonluk çalışan işçileri için kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilecek. İşletmenin sezonluk çalıştırdığı işçiler için yazılı işbaşı çağrısı yaparak, salgın nedeniyle çalıştıramadığı için İŞKUR'a başvurması yeterli olacak. Kesintisiz çalışanlar için başvuruda bulunan işletmeler mevsimlik işçileri için de ek liste ile başvuruda bulunabilir.

ESNAF DA KAPSAMDA

Kısa çalışma ödeneğinden, şartları taşıyan esnaf da yararlanıyor, 1 çalışanı olan da başvurabiliyor. Salgın öncesi işsizlik parası alanlar, ödenekten arta kalan süreler için kısa çalışma ödeneğinden yararlanabiliyor. İşsizlik maaşı ödenen prim süresine göre belirleniyor. Örneğin; 600 gün prim süresi olana 6 ay işsizlik maaşı yatırılıyor. Kısa çalışma ödeneği de 3 ay süreyle veriliyor. Çalışan 6 ay değil de 3 ay işsizlik maaşı aldı ve işe girdiyse kalan süre için kısa çalışma ödeneği alabilecek.

MEVSİMLİK ÇALIŞAN DA ALABİLECEK

Kısa çalışma ödeneğine en çok başvuru imalat, turizm, perakende sektörlerinden geldi.