2. el araba fiyatları ne zaman düşecek? O belge zorunlu hale gelirse...

Kamu bankaları tarafından yakın bir süreçte sunulan uygun faizli taşıt kredisinin ardından araç piyasasında hareketlilik yaşanmaya başlandı. Özellikle koronavirüs pandemisi nedeniyle sıfır araç üretilemediğinden ikinci el fiyatlarında bir süredir artış yaşanıyor. Yeni bir araba almayı düşünenler fiyatların ne zaman düşeceğini konusunda araştırma yapıyor. Türkiye Sigorta Eksperleri Derneği’nden (TÜSED) konu hakkında önemli bir açıklama geldi. Kurumdan yapılan açıklamada, "Araç değer kaybı belgesi zorunlu hale getirilirse ikinci el oto fiyatları dengelenir." denildi.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :31 Temmuz 2020 , 15:44 Güncelleme Tarihi :31 Temmuz 2020 , 15:44
2. el araba fiyatları ne zaman düşecek? O belge zorunlu hale gelirse...

Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank tarafından duyurulan taşıt kredisine vatandaşlar yoğun talep gösterirken ikinci el fiyatlarında artış görülüyor. Uygun faizli taşıt kredisi başvurularının başlamasının ardından otomobil piyasasında hareketlilik sürüyor. Pandemi nedeniyle araç fabrikaları belirli bir süre boyunca sıfır araç üretemediğinden ikinci el araba piyasasında bu kapsamda fiyatlarda artış yaşandı. Türkiye Sigorta Eksperleri Derneği (TÜSED) konu hakkında önemli bir açıklama yaptı. İkinci el araç fiyatlarının yükselişiyle birlikte, bazı araç modellerinde ağır hasar kayıtlı olmasına kar��ın yüksek fiyatlar istenmesi ve kaza geçmişi olan araçların fiyatlarında dengesizlikler gözlemlendiğine vurgu yapan TÜSED; birçok araç kullanıcısının "araç değer kaybı" konusu hakkında bilgi sahibi olmadığını ifade etti.

ZORUNLU HALE GETİRİLİRSE...

İkinci el otomobil pazarındaki bazı modellerde fahiş fiyat görülmesi ve modeller arasında fiyatlardaki dengesizliklerin önlenmesi konusunda Türkiye Sigorta Eksperleri Derneği'nden (TÜSED) de bir açıklama geldi. Kurumdan yapılan açıklamada, "Araç değer kaybı belgesi zorunlu hale getirilirse ikinci el oto fiyatları dengelenir." denildi.

İkinci el araç fiyatlarının yükselişiyle birlikte, bazı araç modellerinde ağır hasar kayıtlı olmasına karşın; yüksek fiyatlar istenmesi ve kaza geçmişi olan araçların fiyatlarında dengesizlikler gözlemlendiğine vurgu yapan TÜSED; birçok araç kullanıcısının "araç değer kaybı" konusu hakkında bilgi sahibi olmadığını belirtiyor.

Bir trafik kazasında kusuru bulunmayan 3'üncü şahıslar, araçlarının hasar görmesi ve sonrasında yapılan onarımlar neticesinde; aracının ikinci el piyasasında kaybetmiş olduğu maddi değeri, Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi web sitesi üzerinden; kusurlu araca ait Zorunlu Mali Mesuliyet Sigorta Poliçesi'nin düzenlenmiş olduğu sigorta şirketinden talep ve tazmin edebiliyor.

HER ARAÇ İÇİN UYGULANMALI

Geçmişte kaza yapmış söz konusu aracın ikinci el satışı esnasındaki değer düşüklüğünün hali hazırda mutlak bir hesabı bulunmadığına değinen; Türkiye Sigorta Eksperleri Derneği Başkanı ve TOBB Sigorta Eksperleri İcra Komitesi Başkanı Ahmet Nedim Erdem; konuyla ilgili şunları söyledi:

"Kazası olan aracın değer kaybı, alıcı ve satıcı arasında pazarlık usulü ile belirleniyor. Bu durum tarafların en azından birinin mağduriyetine kuvvetle sebebiyet veriyor. Fakat araç değer kaybının resmi olarak belgelendirilmesi, tüm mağduriyetin önüne geçecektir. İkinci el araç satışına konu tüm araçların istisnasız olarak tamamının değer kayıplarının tespit edilerek; Sigorta Bilgi Merkezi (SBM) veya benzeri bir platform üzerine girişlerinin sağlanabilmesi ancak yeni yasal düzenlemeler ile sağlanabilir. Böyle bir yasal düzenleme halinde tarafsız ve bağımsız olarak hizmet vermekte olan TOBB Sigorta Eksperleri İcra Komitesi levhasında kayıtlı ilgili branşta ruhsat sahibi sigorta eksperleri değer kaybı tutarının tam, doğru ve eksiksiz olarak tespiti ile tarafların haklarının korunmasının teminatı olacaktır. Konu ile ilgili olarak TOSEF Tüm Oto Servisleri Federasyonu ile de görüşmelerimiz devam ediyor."

İKİNCİ EL ARAÇ PAZARINA GÜVEN GELİR

Erdem ayrıca, yasal düzenleme yapılması durumunda, mutlaka ikinci el araç fiyatlarındaki tutarsızlık ve dalgalanmayı belirli bir oranda engelleyeceğini de söyledi. Böylece gerçek dışı fiyatların önüne geçileceğinin altını çizen Erdem; "İkinci el araç satışı yapan işletmeler ve araç satın alacak vatandaşlarımız; tarafsız bir tespit raporu ile kendilerini güven altına almış olacak, olası haksız taleplerin önüne geçebileceklerdir. Öte yandan araç ticaretinde suistimallerin önüne geçilerek işini doğru yapan işletmelere fayda sağlanacak; araç satın alanların da hak ve menfaatleri koruma altına alınacaktır." diye konuştu.

2. EL ARABA FİYATLARI NE ZAMAN DÜŞECEK?

Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Şahsuvaroğlu konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

"TAŞLAR 2-3 AY SONRA YERİNE OTURUR"

Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Şahsuvaroğlu, 2-3 ay sonra taşların daha da yerine oturmasını beklediğini ve araç bulunurluğunun yükselmesiyle birlikte ikinci el fiyatlarının da dengeleneceğini söyledi.

Fiyatlarda bir düşüş beklemediklerini ifade eden Şahsuvaroğlu, "Ama şunun da altını çizmek istiyorum; biz genç ve dinamik bir ülkede yaşıyoruz. Yani geçmiş dönemden bugüne kadar neyin fiyatı düştü ki bugün 'ileride ikinci el fiyatları düşer' diyebilelim. Bu arz-talep dengesindeki ters orandan ötürü olan bir durum. Herkesin şu anda, aynı anda istediği arabayı alma şansı yok. Çünkü Avrupa'daki fabrikalar da zaten mayısın üçüncü haftasında üretime başladı." değerlendirmesinde bulundu.