EYT yasası için soru önergesine cevap geldi! 8 Eylül EYT son dakika haberleri

Emeklilikte Yaşa Takılanlar ile ilgili oldukça önemli son dakika gelişmeleri yaşanıyor. Emeklilikte yaşa takılanların isyanları 2020 yılının en çok konuşulan konusu haline geldi. Yaşanan bugün haberleri incelendiğinde bugün EYT çıkarsa kimler erken emekli olabilir, EYT çıkacak mı, emeklilik tablosu erkekler ve kadın için nasıl oluşacak, eyt şartları nelerdir, 99 öncesi işe girenlerin emeklilik durumu nedir?

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :08 Eylül 2020 , 08:33 Güncelleme Tarihi :01 Ekim 2020 , 13:44
EYT yasası için soru önergesine cevap geldi! 8 Eylül EYT son dakika haberleri

İÇİNDEKİLER

7 Eylül EYT son dakika haberleri vatandaşlar tarafından yakından takip edilmeye başlandı. Emeklilikte yaşa takılanlar 2020 yılında erken emeklilik hakkı elde edebilmek için mücadelelerine devam ediyor.

AK PARTİ'DEN EYT AÇIKLAMASI

Sorunlara duyarlıyız ama ülkeye maliyeti vardır. Bu maliyet altından kalkılacak bir maliyet değildir. Sayın Cumhurbaşkanımız son sözü söylemiştir. Bazı partiler açıklama yapıyor. Onlar bu sorumluluğun altında değildir. Eğer çözülebilecek mesele varsa çözülmektedir. Talep edildiği gibi çözülmeyecek bir mesele söz konusuysa Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere AK Parti kadroları dürüst bir şekilde kamuoyuyla paylaşılmaktadır.

EYT SORU ÖNERGESİNE CEVAP GELDİ

Daha önce EYT soru önergelerine cevap gelmemişti. Bakan Selçuk, Gürer 'in bu sorusuna şu şekilde cevap verdi:

5510 sayılı sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası kanununun yürürlük tarihinden öcne sigortalı olanların yaşlılık aylığına hak kazanma koşulları mülga 506 sayılı sosyal sigortalar kanuınu, 1479 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar sosyal sigortalar kurumu kanunu ve 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti emekli sandığı kanunundaki hükümlere göre belirlenmekte, sigortalıların emekliliğe hak kazanabilmeleri için; belli bir yaşa ulaşma, belli bir süre prim ödeme, belli bir süre sigortalı olma ve sosyal güvenlik kurumundna yazılı istekte bulunma koşullarının birlikt eyerine getirilmesi gerekmektedir. Söz konusu koşulların herhangi birinin eksik olması halinde, sigortalıya aylık bağlanmasına imkan bulunmamaktadır.

Diğer taraftan, emeklilik sistemlerinde yaş şartı, 8.9.1999 tarihinde 4447 sayılı işsizlik sigortası kanunda yapılan düzenlemeyle 58 ve 60 olarak belirlenmiş ancak sigortalıların yapılan değişiklikten hemen etkilenmemeleri için kademeli geçiş süreci öngörülmüştür. 5510 sayılı kanunda yaş şartı 58 ve 60 olarak belirlenmekle birlikte, yine kademeli geçiş süreci ön görülerek yaş şartı kademeli olarak 65'e yükseltilmişti.

EYT 2020 BÜTÇESİ İÇERİSİNDE YOK! EYT'DE SON DURUM NE?

Ne yazık ki EYT 2020 bütçesinde kendisine yer bulamadı. Konu hakkında 2020 yılının ilk açıklamasını yapan Çalışma Bakanı Selçuk ise "Biliyorsunuz, emekliliği hak etmenin üç şartı var: yaş, prim ödeme gün sayısı ve sigortalılık süresi.

Dolayısıyla, emeklilikte yaşa takılanlar dediğimizde, yaştan dolayı emeklilik hakkını kazanamayanlar var. Konuyu etraflıca inceledik ve birden fazla alternatif üzerinden çalışıp maliyetleri çıkardık. Yüksek maliyetinin yanı sıra sosyal güvenlik reformundan bir geri dönüşü ifade ettiği için ilke olarak da karşıyız. Reformu geriye döndürmek aktüeryal dengenin bozulması demek" açıklamasında bulunmuştu.

EYT NEDİR, AÇILIMI NE ANLAMA GELİR?

8 Eylül 1999 tarihinde uygulamaya geçirilen 4447 sayılı kanuna göre emekli olmak için prim gün sayısı ve çalışma yılı şartlarına yaş şartı da eklenmişti.

Bu yasa nedeni ile emekli olmaya hak kazanmasına rağmen yaş engeline takıldığı için emekli olamayan kişilere EYT adı verilmektedir. EYT açılımı Emeklilikte Yaşa Takılanlar kelimelerinin ilk harflerinden oluşmaktadır.

Geride bıraktığımız günlerde açıklama yapan Bakan Selçuk ise EYT açılımı olarak emeklilikte yaşı bekleyenler ifadesini kullanmıştır.

EYT SON DAKİKA HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ