Emeklilik yaşını düşürmenin 6 yolu ortaya çıktı! İşte formüller

Vatandaş meclisten gelecek EYT müjdesi beklemeye devam ederken söz konusu yasal düzenleme çıkmazsa emeklilik yaşını düşürme konusunda uygulayabileceğiniz 6 yöntem! Emeklilik yaşı nasıl düşer, geri çekilir? Emeklilik için prim gün sayısına, yaş şartına etkin eden ve erken emeklilik imkanı tanıyan askerlik ve doğum borçlanması çalışanların en çok merak ettiği konuların başında geliyor.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :09 Eylül 2020 , 08:56 Güncelleme Tarihi :06 Ekim 2020 , 10:30
Emeklilik yaşını düşürmenin 6 yolu ortaya çıktı! İşte formüller

İÇİNDEKİLER

EYT düzenlemesi milyonlarca vatandaş tarafından merakla beklenirken, erken emeklilik ile ilgili yeni gelişmeler yaşanıyor. Bu anlamda erken emekli olma yolları vatandaşların en fazla ilgi gösterdiği konu başlığı olarak ön plana çıkıyor. Emeklilikte yaşa takılanlar meclisten gelecek müjdeli bir haberi beklerken bütçe açığında yaşanan artış söz konusu yasal düzenlemeyi zora sokuyor.

EYT Nedir, EYT Çıkarsa Kaç Kişi Emekli Olacak?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar kelimelerinin ilk harflerinden oluşan kısaltma olan EYT 1999 yılında yapılan yasal düzenleme sonucunda emekli olmak için aranılan prim gün sayısı ve emeklilik yıl süresini doldurmasına rağmen yaş engeline takıldığı için emekli olamayan kişileri kapsamaktadır.

8 Eylül 1999 tarihi ve öncesinde sigortalı olanlar EYT kapsamına girmektedir. EYT son dakika müjdesi gelirse 5 milyon 954 bin 225 kişinin emekli olması bekleniyor.

EYT Çıkmadan Emeklilik Yaşı Nasıl Düşer, Geri Çekilir?

EYT çıkmazsa emeklilik yaşını düşürmek isteyen kişilerin kullanabilecekleri 6 yöntem şu şekilde sıralanıyor;

Yıpranma Payı!

5 yıla kadar erken emeklilik imkanı sunan yıpranma payı ile 20 sene çalışan kişi 25 sene çalışmış sayılıyor ve 5 sene erken emeklilik müjdesi gelecek.

Malulen Emeklilik İçin 10 Yıllık Sigortalılık Süresi Yetiyor

Yüzde 60 oranında iş gücü kaybı yaşayan kişiler yaş beklemeden malulen emeklilik hakkı kazanıyor. 10 yıllık sigorta süresi, 1800 prim gün sayısı ve yüzde 60 oranında iş gücü kaybı raporu yeterli oluyor.

Engelli Hakkı İle 16 Yılda Emeklilik Fırsatı

Bir diğer seçenekte 1 Ekim 2008 ve sonrasında sigortalı olan engelli kişiler yüzde 50 ile 59 arasında çalışma gücü kaybı yaşayanlar için 16 yıllık sigortalılık süresi 3700 gün ile emekli olma fırsatı sunuluyor. Yüzde 40 ile 49 arasında olanlar ise 4100 prim gün sayısı ve 18 yıllık sigortalılık süresi ile emekli olacaklar.