ÇALIŞMA BAKANLIĞI'NIN ÇALIŞMASI VAR MI?
Çalışma Bakanlığı ile Türk İş Sendikası'nın 2020 Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinin Ağustos ayı ile Eylül ayı döneminde gerçekleşmesi bekleniyor.
2020 TİS görüşmeleri öncesinde en merak edilen düzenlemelerden birisi de görev tanımı. Binlerce taşeron işçi KHK ile kadroya alındıktan sonra görev tanımları olmadıkları gerekçesiyle farklı alanlarda görevlendirildiklerini ifade ettiler.
Kendi alanlarının çok dışında görevlerde çalıştırılan taşeron işçilerin bu alanda atabilecekleri adımlarda kısıtlı. Bu kapsamda zorluk yaşayan taşeron işçiler 2020 TİS ile bu sorunun çözülmesini istiyorlar. Kendi alanlarında, meslek gruplarında çalışmak isteyen 4/D'li personeller için yetkili sendikanın konuyu 2020 TİS görüşmelerine taşıması bekleniyor.
KİM NE KADAR MAAŞ ALACAK?
Yüzdelik dilim düzenlemesi çıkması durumunda kadroya geçmeden önce asgari ücret alan bir işçi düzenleme olsa da asgari ücret alacak. Ancak o dönem asgari ücretten yüzde 5 daha yüksek ücret alan bir işçi bu dönem ki asgari ücrete göre yüzde 5 daha fazla ücret alacak.
TAŞERON İŞÇİLERE MÜJDE GELDİ Mİ?
Maaşlarının enflasyon oranlarının üzerinde bir oranda yükselmesini bekleyen taşeron işçilerin maaşların belirlenmesinde geçtiğimiz her 6 ayda yapılan yüzde 4'lük zammın göz önünde bulundurulmasını istiyor. Bu kapsamda yapılan değerlendirmelerde ise öne çıkan zam oranları arasında yüzde 10, yüzde 12 yüzde 12.5 ve yüzde 15 gibi oranlar konuşuluyor. Bunun dışında 2020 TİS ile görüşülmesi beklenen bir diğer konu asgari ücret düzenlemesi.
2019 yılı ve 2020 yılında neticelenen mahkeme kararları kapsamında maaşlarında yüzdelik dilim düzenlemesi isteyen taşeron işçiler bu düzenlemenin 2020 TİS ile tüm işçiler için ele alınmasını talep ediyorlar. Ancak bu konuda ne sendikadan ne de Çalışma Bakanlığı'ndan bir açıklama gelmedi.
Yüzdelik dilim ile asgari ücret maaş zammı düzenlemesi konusunda kamuoyu oluşması nedeniyle ise bu başlığın 2020 TİS ile ele alınması bekleniyor.
MASADA YER ALAN ÇÖZÜM ÖNERİLERİ NELER?
Taşeron işçilerin sorunlarının çözüme kavuşturulması için yetkili işçi sendikası talep listesini, Çalışma Bakanlığı ise teklif listesini oluşturacak. Bu listelerde taşeron işçilerin sorun yaşadığı tüm başlıkların olması bekleniyor.
Görev tanımı konusunun yeni dönemde her kurumda her işçi için oluşturulması ve uygulanması bekleniyor. Yüzdelik dilim ile ek zam konusunda ise mahkeme kararlarının olması taşeron işçilerin elini kuvvetlendirirken Çalışma Bakanlığı'nın nasıl bir adım atacağı bilinmiyor.
Maaş zam oranları için ise taşeron işçiler için yüzde 10, yüzde 12, yüzde 15 ve yüzde 17.5 rakamları sıkça değerlendiriliyor. Tayin hakkı konusunda da tüm taşeron işçiler için, sadece eşi kamuda çalışanlar için, il içi veya kurumlar arası tayin hakkı gibi seçeneklerin masada olabileceği değerlendiriliyor.