Tek seferlik alıyorsunuz! Doğum parası ne kadar? İşte ödeme şartları ve detaylar

Devlet sosyal devlet olmanın gerekliliklerini yerine getiriyor. Her çocuk için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı aracılığıyla 300 TL ile 600 TL arası maddi yardımda bulunuyor. Peki bu parayı almak için şartlar neler? Doğum parası nasıl alınır?

Giriş Tarihi :18 Eylül 2020 , 08:46 Güncelleme Tarihi :02 Kasım 2020 , 11:20
Tek seferlik alıyorsunuz! Doğum parası ne kadar? İşte ödeme şartları ve detaylar

İÇİNDEKİLER

Doğum yardım parası tek seferlik verilen bir destektir. Doğum parası yardımı ile Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının her doğan bebeklerine üç çocuğa kadar yapılan tek seferlik ödemedir. 15 Mayıs 2015 tarihinden itibaren doğan her bebek için Türk vatandaşı anne ya da baba yahut mavi kart sahipleri bu haktan yararlanabilmektedir.

DOĞUM YARDIMI ÖDEMESİ NE ZAMAN ÖDENİR?

15.05.2015 yılından itibaren doğan çocuklara doğum parası desteği verilmektedir. Ancak 15.05.2015 tarihinden önce doğan çocuklar ne yazık ki doğum ücretinden faydalanamaz. Fakat uygulamaya göre yeni doğum yapmış ya da yapacak olan annenin kaçıncı çocuğu doğurduğunu belirlemesi durumunda 15.05.2015 tarihinden önce doğan çocukların doğum parası da ek olarak verilmektedir.

Doğum yardım parası (DYS) için hak sahipleri 1 ay içerisinde PTT giderek paralarını çekebilir. Ayrıca kamu işçisi olan kişilerin yaptıkları sözleşmede kurumdan alınan doğum parası ile kamu da çalışmayan kişilerin aldığı doğum parası birbirinden farklıdır. SSK' lı çalışan kadınlar için doğum parası hak olarak sayılmaktadır.


DOĞUM YARDIMI SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Doğum yardımı alıp alamayacağınızı sorgulama işlemlerini için e-devlet üzerinden yapabilirsiniz. e-Devlet'e girişinizi yaptıktan sonra arama kısmına "Doğum Parası" yazarak arama yapmalısınız. Daha sonra arama sonuçlarında çıkan "Doğum parası sorgulama" seçeneğine tıklayarak işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Doğum parası sorgulamanın bir diğer yöntemi de ilgili Bakanlıkların '183' ve '144' numaralı çağrı merkezlerini aramaktır. Bu hatlardan doğum parası sorgulamanızı yapabilir ve gerekli bilgileri alabilirsiniz.

Doğum yardımı ödemeleri yapılan başvurunun Doğum Yardımı Sistemine (DYS) girildiği ayı takip eden ay içerisinde hak sahipleri tarafından PTT şubelerinden temin edilmektedir.

YARIM GÜN İZNİ NEDİR?

SSK'lı çalışırken doğum yapan kadınlar, analık izni sonrasında birinci doğumda 2 ay (15+15 gün), ikinci doğumda 4 ay, sonraki doğumlarda ise 6 ay süreyle yarım gün (part-time) çalışıp tam maaş alabiliyor. Engelli çocuğu olanlarda ise bu süre 12 ay olarak uygulanıyor. Çoğul gebelikte 30'ar gün ekleniyor.

Kadın isterse haftalık çalışma süresi olan 45 saati ikiye bölebiliyor. Yarım gün çalışan annenin maaşının yarısını patron, 1.472 lirasını da devlet, İşkur aracılığıyla ödüyor. Annenin asgari ücretle çalıştığını varsayarak, işveren 1.162 lira, devlet 1.472 lira ödüyor. Yarım çalışma ödeneği, Damga Vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi değil.