• Süt parası desteği T.C. vatandaşı olan tüm kadınlara verilir.
• Kadınların emzirme desteğinden yararlanmak için kendisinin ya da eşinin 4A ve 4B kapsamında sigortalı olması yeterlidir.
• Emzirme ödeneği başvurusundan önce bebeklerin kimliğinin çıkarılması şarttır.
• 2015 yılından sonra dünyaya gelen bebeklerin hayatta olması gerekir. Bu bebekler için 5 yaşını tamamlamadan süt parası yardımı alınabilmesi söz konusudur.
• 4A ve 4B sigorta kolunda olanların; doğumun tarihinden önceki son 1 yıl içinde en az 120 gün sigorta primlerinin yatırılmış olması ve SGK'ya herhangi bir prim borcunun olmaması gerekir.
Süt Parası Ne Zaman Ödenir? Süt Parası Nereye Yatırılır?
Süt parası desteği başvurunun onaylanmasından sonraki takip eden ayın 8-14 günleri arasında yatırılır. Bebeğin doğumundan itibaren 5 yıl içinde süt parası ödeneği için başvuruda bulunabilir. Her bebek için yalnızca tek sefer ödenen süt parası, SGK üzerinden tanımlanan banka hesapları aracılığıyla vatandaşlara ulaştırılır. Annenin Ziraat Bankası hesabı varsa; süt parası direkt olarak bu hesaba aktarılır. Ziraat Bankası hesabı olmayanlar için ise alternatif ikamet adresine en yakın yerdeki PTT şubesidir. Aynı zamanda SGK üzerinden Halk Bank, Vakıfbank ve Akbank hesaplarından birini tanımlayarak da ödenek alınabilir.
Süt Parası Ne Kadardır?
Emzirme ödeneği, 2020 yılında asgari ücrete yapılan zam ile birlikte artış göstermiştir. Sadece 1 ay alınabilen süt parası 2020 yılı içerisinde 202 TL olarak belirlenmiştir. Vatandaşlar hak kazandıkları süt parası ödeneklerini 5 yıl içinde belirlenen banka ya da PTT'lerden alabilirler.