Geri ödemesiz en az 9.000 TL'den fazla para veriliyor!

Çeşitli kamu kurumları anne olmaya hazırlanan kadınlara destek parası ödemesi yapıyor. Bu ödemelerin bir bölümü çalışan çalışmayan her anneye ödenirken bir bölümü ise sadece çalışan annelere ödeniyor. Kadınlara sağlanan destek ödemeleri 3 başlıkta toplanıyor. Çalışan, çalışmayan her anneye sağlanan doğum parası ve süt parası ile sadece çalışan annelere sağlanan doğum izni parası.

Giriş Tarihi :26 Eylül 2020 , 01:17 Güncelleme Tarihi :11 Kasım 2020 , 17:32
Geri ödemesiz en az 9.000 TL’den fazla para veriliyor!

İÇİNDEKİLER

Devlet birimlerinin anne olmaya hazırlanan kadınlara sağladığı destek ödemeleri bulunuyor. Bu ödemeler, Ocak itibarıyla asgari ücrete ve enflasyona göre arttı. Ocak itibarıyla doğum yapacak çalışan annelerin eline tüm hakların kullanılması halinde en az 9 bin 299 lira geçecek. Para annenin adına açılan Ziraat Bankası hesabına yatıyor. İşte son dakika haberleri ve detaylar takvim.com.tr'de

Maaşa göre değişiyor

Doğum (rapor) parası, maaşa göre değişiyor ve 112 gün üzerinden hesaplanıyor. En düşük tutar 1 Ocak itibarıyla 7 bin 325 liraya yükseldi. Brüt maaşı 7 bin lira olan bir anne ise 17 bin 422 lira alacak. Para annenin adına açılan Ziraat Bankası hesabına yatıyor. Paranın yatıp yatmadığını doğum izniniz biter bitmez 'turkiye.gov.tr'den kontrol edin

Emzirme parası

SGK, halk arasında süt parası olarak bilinen emzirme ödeneği de veriyor. Bu para için anne veya eşinin SSK veya Bağkurlu olması ve en az 120 gün prim ödemesinin olması yeterli. SGK il müdürlüğü veya sosyal güvenlik merkezine 5 yıl içinde başvuru yapılabilir. 1 Ocak itibarıyla 202 liraya çıktı. Bağkur'lu anneler de süt parası alabiliyor. Emzirme ödeneği her doğumda bir kere verilir.

Çoğul gebelikte 30'ar gün ekleniyor

SSK'lı çalışırken doğum yapan kadınlar, analık izni sonrasında birinci doğumda 2 ay (15+15 gün), ikinci doğumda 4 ay, sonraki doğumlarda ise 6 ay süreyle yarım gün (part-time) çalışıp tam maaş alabiliyor. Engelli çocuğu olanlarda ise bu süre 12 ay olarak uygulanıyor. Çoğul gebelikte 30'ar gün ekleniyor. Kadın isterse haftalık çalışma süresi olan 45 saati ikiye bölebiliyor. Yarım gün çalışan annenin maaşının yarısını patron, 1.472 lirasını da devlet, İşkur aracılığıyla ödüyor. Annenin asgari ücretle çalıştığını varsayarak, işveren 1.162 lira, devlet 1.472 lira ödüyor. Yarım çalışma ödeneği, Damga Vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi değil.


Süt parası için 5 yıl

SGK, halk arasında süt parası olarak bilinen emzirme ödeneği de veriyor. Bu para için anne veya eşinin SSK veya Bağkurlu olması ve en az 120 gün prim ödemesinin olması yeterli. SGK il müdürlüğü veya sosyal güvenlik merkezine 5 yıl içinde başvuru yapılabilir. 1 Ocak itibarıyla 202 liraya çıktı. Bağkur'lu anneler de süt parası alabiliyor. Emzirme ödeneği her doğumda bir kere veriliyor.