Merhabalar, Ben ilk SGK girişim olan 2005 Mart ayından 2018 Aralık ayına kadar hiç boşluksuz SGK'lıydım. (4700 küsur gün görünüyor) Daha sonra 2019 haziranda kendi işyerimi açtım ve Bagkur'luyum. Hic Bag-kur ödemesi de yapamadım. Yurt dışı vize işlemleri yaptığım için Zaten pandemiden dolayı da islerim kapalı 6 aydır. Ve halen borç birikiyor. Sağlık hizmetlerinden faydalanabilir miyim ve ödemezsem sıkıntı yaşar mıyım?
Cumhurbaşkanlığı Genelgesi gereği tüm borçlu vatandaşlarımızın sağlık provizyonları yıl sonuna kadar açık hale getirilmiştir. Siz de borcunuzun olup olmadığına bakılmaksızın 31.12.2020 tarihine kadar tüm devlet hastanelerinden provizyon alabilir, muayene olabilirsiniz. Hastaneden adınıza provizyon çıkmaz ise SGK merkezine giderek aktivasyon yaptırmanız gerekebilir. Bunun için öncelikle aşağıdaki link üzerinden provizyon alıp alamadığınızı kontrol etmenizi tavsiye ederim. https://www.turkiye.gov.tr/spas-mustahaklik-sorgulama Mecliste tüm borçlular için hazırlanan Torba Kanun çalışması mevcut. Yürürlüğe girmesi halinde siz de bu kanundan faydalanarak borçlarınızı taksitlendirerek ödeyebilirsiniz.
Merhabalar 15 ağustos itibariyle öğretmenlikten emekli oldum. MEB de öğretmen olmadan önce özel sektörde 8 yıl SSK'lı hizmetim var. Hizmet birleştirme yaptım bir süre önce. Emeklilik başvurumu yaparken rutin istenen evraklarıma ek olarak SSK'lı çalıştığım işyerlerinden herhangi bir kıdem - ihbar tazminatı almadığına dair resmi yazıları da ekledim. Sonuç maaşım 26 yıl. Emekli ikramiyem 18 yıl üzerinden bağlandı. Bu durumda özelde SSK' lı olarak çalıştığım 8 yıl için de ikramiye talebinde bulunabilir miyim? Teşekkürler Deniz Savaş Seyhan
Özel sektörde geçirdiğiniz 4/a'lı sürelere ve 4/b'li olarak adınıza bildirilen Bağkur hizmetlerinize ilişkin herhangi bir ikramiye ödemesi yapılmaz. Bazı durumlarda 4/a'lı çalışırken aynı kurumda memur olan kişilere 4/a'lı dönemlerinde tazminat almadıysa ikramiye ödemesi yapılmaktadır.
Örnek 1: Ahmet bey bir belediye de 4/a sigortalısı olarak işçi statüsünde çalışmaktadır. Ahmet bey sonradan belediyede memur olarak devam etmiştir. Ahmet bey emekli olduktan sonra 4/a'lı dönemlerine de ikramiye ödemesi alacaktır.
Örnek 2: Ahmet bey bir beyaz eşya dükkanında 4/a'lı olarak çalışmaktadır. Ahmet bey buradan öğretmen olarak başka bir kuruma atanmış ve 4/c kadrosuna geçmiştir. Ahmet bey emekli olduktan sonra 4/a'lı dönemlerine ikramiye ödemesi alamayacaktır.
58 YAŞINDA EMEKLİLİK
3600 gün prim şartı ve normal emeklilik durumlarında 46 ve 58 yaş şartlarına ilişkin emeklilik detayları.
1969 doğumluyum. Sigorta başlangıcım 1989 Eylül'de oldu. Toplam primim 1600 işgünü. İki doğum borçlanması var. 3600'den ne zaman emekli olabilirim?
Emekli olmak için 20 yıl sigortalılık süresi, 5375 gün prim ödeme ve 46 yaş şartlarına tabisiniz. İki doğumunuz borçlanma şartlarını taşıyorsa, borçlanıp 1440 gün kazandıktan sonra 2335 gün daha prim ödeyerek priminizi 5375 güne tamamlayacağız tarihte emekli olabilirsiniz. Ayrıca 2000 gün daha prim ödeyerek priminizi 3600 güne tamamlamanız şartıyla, 58 yaşında emekli olabilirsiniz.
57 YAŞINDA EMEKLİLİK
Emeklilik konusunda merak ediken konulardan birisi olan askerlik borçlanmasıyla emeklilik konusuna dair bir diğer soru ve cevap.
14 Eylül 1978 doğumluyum. SSK başlangıç tarihim 1 Temmuz 1997. Toplam 1907 gün primim var. 1998'de 18 ay askerlik yaptım. Ne zaman emekli olabilirim?
Emekli olmak için 25 yıl sigortalılık süresi, 5900 gün prim ödeme ve 57 yaş şartlarına tabisiniz. 3993 gün daha prim ödeyerek priminizi 5900 güne tamamlamanız şartıyla 57 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.
KAYNAK: Mert Nayır