4/d'li taşeron işçi beklenen zam oranları ve zamlı ücret, yüzdelik dilim... Taşeron işçi maaş zammı son dakika gelişmesi

Toplu İş Sözleşmesi ile maaşlarına yapılacak zam oranlarını bekleyen taşeron işçilere dair yapılan değerlendirmelerde ise zam oranının 2021 yılı hedef enflasyon rakamından az olmayacağı üzerinde duruluyor. Bu noktada maaşların en az yüzde 8.5 oranının üzerinde artması bekleniyor. 4/D personellerinin tüm mali ve sosyal haklarının talepler kapsamında şekilleneceği 2020 TİS görüşmeleri için süreç başlıyor. 2020 TİS görüşmelerinde taşeron işçiler için çok önemli 4 farklı konu başlığı bulunuyor. İşte 2020 TİS görüşmelerinde taşeron işçi maaş zammı, yüzdelik dilim, tayin hakkı ve görev tanımı hakkı.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :11 Kasım 2020 , 08:58 Güncelleme Tarihi :11 Kasım 2020 , 08:58
4/d’li taşeron işçi beklenen zam oranları ve zamlı ücret, yüzdelik dilim... Taşeron işçi maaş zammı son dakika gelişmesi

İÇİNDEKİLER

Taşeron işçi maaş zammı son dakika gelişmesi yaşandı. Bazı analistler 2021 yılı maaş zam oranlarının enflasyon oranlarının altında olmayacağını vurguladılar. Burada enflasyon oranları için öne çıkan rakamlar ise 2020 yıl sonu için yüzde 10.5, 2021 yılı işçin hedef ise yüzde 8.5 olacak. endika ile hükümet, toplu sözleşme zammı için masaya oturacak. Zam oranlarına ilişkin ise bazı değerler ön plana çıkıyor. En kuvvetli ihtimallerden bir tanesi ise 2020 yılı asgari ücret maaş zam oranı olan yüzde 15. Bu oran enflasyon rakamının üzerinde olup kabul edilmesi halinde işçilere refah payı sağlayacak. İşte son dakika haberleri ve detaylar takvim.com.tr'de

TAŞERON İŞÇİLER İÇİN TİS TARİHİ VERİLDİ

Kendisine seslenen taşeron işçilerle sohbet eden Hak İş Sendikası Genel Başkanı Mahmut Arslan burada merak edilen sorulara yanıt verdi.
Konuşmasının başında 31 Ekim sonrası taşeron işçilerin iş kolunun değişmesi hususuna değinen Mahmut Arslan bu alanda yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi verdi. Mahmut Arslan konuşmasında 30 Ekim sonrası her çalışanın kendi sendikasında kalmaları için çalışmalar yaptıklarını ifade eden Mahmut Arslan, aksi durumda ise taşeron işçilerin hangi sendikaya geçmiş olurlarsa olsunlar hakları ve alacakları ile çalışmalar yaptıklarını ifade etti.

Süreç Birkaç Ay Sürer

Yüz binlerce taşeron işçinin merakla beklediği toplu iş görüşmelerine ilişkin bilgiler de veren Hak İş Sendikası Genel Başkanı Mahmut Arslan geçiş sonrası sürecin başlayabileceğini belirtti. Mahmut Arslan konuşmasında ayrıca 2020 TİS görüşmelerinin birkaç ay sürebileceğini söyledi.

2020 TİS GÖRÜŞMELERİNDE 4 ANA BAŞLIK

Daha önceki dönemlerde en çok mağduriyet yaşanan konular ise; düzenleme eksikliği nedeniyle her türlü işte çalıştırılan taşeron işçilerin görev tanımı olmaması, aile birliği bozulan taşeron işçilerin tayin hakkı bulunması, maaşları kadroya alındıktan sonra düşen işçiler için yüzdelik dilim düzenlemesi yapılmaması ve maaş zam oranlarının düşük olması oldu.

TAŞERONDA BELEDİYELERDEN İLK ZAM HABERİ GELDİ

Taşeron işçiler için ilk zam haberi Bozova Belediyesi'nden geldi. Hür Belediye İş Sendikası ile Bozova Belediyesi bünyesinde bulunan Bozbel AŞ bünyesinde çalışmakta olan 696 KHK ile çalışmakta işçilere % 45 oranında rekor maaş zammı yapıldı. Bunun yanı sıra taşeron işçileri yakından ilgilendiren tüm sorunların karşılanacağı sözleşme için de hazırlıkların başladığına yer verildi.

İLK ZAM SONRASI YENİ SÜREÇ BAŞLIYOR

İlk zam haberi sonrası taşeronda yeni dönem toplu sözleşme için bekleyiş heyecanlı şekilde devam ediyor. 31 Ekim 'de KHK ile kadroya geçen işçiler için YHK toplu sözleşmesi sona erecek. Bu tarihe kadar toplu sözleşme imzalanacak.

TAŞERON İŞÇİ ZAM ORANLARI

Zam oranlarına ilişkin ise bazı değerler ön plana çıkıyor. En kuvvetli ihtimallerden bir tanesi ise 2020 yılı asgari ücret maaş zam oranı olan yüzde 15. Bu oran enflasyon rakamının üzerinde olup kabul edilmesi halinde işçilere refah payı sağlayacak.

2020 TİS görüşmelerinde önemli olan bir diğer nokta sendikanın zam talebi. Bu konuda bir açıklama gelmezken işçi sendikasının geçmiş dönemdeki yüzde 4'lük zam oranlarını gör önünde bulundurması bekleniyor. Bu kapsamda sendikanın yüzde 15'ten yukarı bir oranda masada olması kuvvetle muhtemel gözüküyor.

TAŞERON İŞÇİLERE 2020 TİS İLE ÇİFTE ZAM GELİR Mİ?

Taşeron işçilerin 2020 TİS görüşmelerinden ilk beklentileri maaş zam oranı. Bu noktada taşeron işçilere belli bir oranda zam yapılması bekleniyor. Bu zam oranları 6 aylık dönemler için belirlenecek. Türk İş Sendikası her 6 aylık dönem için ne kadar maaş zammı istediğini Çalışma Bakanlığı'na sunacak, Çalışma Bakanlığı'da ne kadar maaş zammı verebileceğini sendikaya iletecek. İki tarafın görüşmelerinden orta yol bulunması durumunda maaş zam oranı belli olacak. Burada konuşulan rakam ise yıllık yüzde 15 zam ancak bu oran net değil sadece gündemde yer alan değerlendirmelerde en sık kullanılan oran olarak göze çarpıyor.

2020 TİS GÖRÜŞMELERİ İLE TAŞERON İŞÇİLERİN DÜZENLEME BEKLEDİKLERİ İLK 5 KONU

* 2020 yılı için yapılacak olan taşeron işçi maaş zam oranlarının enflasyon oranlarının üzerinde tutulması,

* Şartlı veya şartsız taşeron işçilerine tayin hakkı verilmesi,

* Bayram, eğitim ödemeleri için yapılan tutarların yükseltilmesi,

* Yüzdelik dilim düzenlemesiyle maaşların yeniden belirlenmesi,

* Taşeron işçiler için görev tanımı yapılması.

TAŞERON İŞÇİLERİN 2020 YILI TAYİN HAKKI

Kamu ve belediye taşeron işçilerinin merakla beklediği tayin hakkı konusunda bazı çözüm önerileri konuşulmaya başlandı. Bu alanda işçilere kendi durumlarına göre bazı haklar olabileceğinin ifade edildiği değerlendirmelerde konuşulan çözüm önerileri arasında şu maddeler bulunuyor.

* Kamu ve belediyelerde çalışan tüm taşeron işçilere koşulsuz şartsız tayin hakkı verilmesi.

* Eşi kamuda çalışanların aile birliği sağlanması adında tayin hakkı verilmesi.

* Yalnızca kurum içi veya il içi tayin hakkı verilmesi konusunda adımlar atılabileceği ifade ediliyor.

Ancak bu çözüm önerilerine ilişkin henüz resmi bir bilgi bulunmuyor. Bu öneriler yalnızca değerlendirme olup esas sonuçlar 2020 yılı Toplu İş sözleşmesi kapsamında ele alınacak. 2020 Toplu İş Sözleşmesi ise Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Türk İş Sendikası tarafından yapılacak toplantılar kapsamında gerçekleştirilecek.

Bu toplantıların yaz aylarında yapılması bekleniyordu ancak Resmi Gazete'de yayımlanan karar kapsamında toplu iş sözleşmelerinin yapılması 3 aylık süre ile ertelendi.