Gelir vergisi, KYK, MTV, ÖTV vergi borçları silinecek mi? Vergi yapılandırma nasıl yapılır? Vergi affı şartları…

TBMM’de görüşülen vergi yapılandırma ile vergi borcu olan vatandaşlar rahat bir nefes alacak. Milyonlarca kişiyi ilgilendiren gelişmede vergi paketinin detayları da belli oldu. KYK, MTV, ÖTV vergi borçlarının silinip silinmeyeceği araştırılıyor. Düzenleme, Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, Katma Değer Vergisi (KDV), Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), tüm idari para cezaları, KYK borçlarını kapsıyor. Peki, vergi borçları silinecek mi? Vergi yapılandırma nasıl yapılır? İşte vergi affı hakkında merak edilenler…

Giriş Tarihi :12 Kasım 2020 , 09:57 Güncelleme Tarihi :12 Kasım 2020 , 09:57
Gelir vergisi, KYK, MTV, ÖTV vergi borçları silinecek mi? Vergi yapılandırma nasıl yapılır? Vergi affı şartları…

İÇİNDEKİLER

Vergi borçları silinecek mi? Vergi yapılandırma nasıl yapılır? Devlete vergi borcu bulunan vatandaşlar, vergi borçlarının silinip silinmeyeceğini merak ediyor. Vergi affı olarak da bilinen vergi yapılandırmanın detayları ortaya çıktı. TBMM'de kabul edilen düzenleme ile birçok vergi kaleminde vatandaşlara kolaylık sağlanacak. Böylelikle vergi ödemeleri daha kolay yapılacak, faizler de silinmiş olacak. İşte vergi yapılandırma hakkında detaylı bilgiler…

VERGİ YAPILANDIRMA NASIL YAPILIR?

İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Teklifle, vergi borçları yapılandırılarak 18 taksitle ödenebilecek.

Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, Katma Değer Vergisi (KDV), Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), tüm idari para cezaları, KYK borçları, Hazine alacaklarını kapsayan vergi borçları yapılandırılabilecek.

Yapılandırmadan faydalanmak isteyenlerin, kanunun çıktığı tarihten itibaren yıl sonuna kadar müracaat etmesi gerekecek. Başvurular borcun ilgili olduğu kuruma gerçekleşecek.

VERGİ AFFI ŞARTLARI NELERDİR?

Borç peşin ya da 6-12-18 gibi belirlenecek aylar seçilerek ödenebilecek. Borcun ödemle vadesi ödenecek toplam rakamı etkileyecek. Borcun tamamını ödemek için maksimim 18 ay taksit yapma imkanı getirildi. İlk taksit ödemesi, Ocak 2021'de gerçekleştirilecek.

KYK BORÇLARI SİLİNECEK Mİ?

Öğrenim katkı kredisi ve öğrenim kredisi borçları, ecrimisiller, haksız alınan destekleme ödemeleri, kaynak kullanımı destekleme fonu, taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payı da yapılandırılabilecek.

Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanun kapsamındaki Hazine alacakları, madenlerden alınan devlet hakkı, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun'a göre takip edilen diğer alacaklar için de yapılandırmadan yararlanılabilecek.

Yapılandırmadan faydalanmak isteyenlerin, kanunun çıktığı tarihten itibaren yıl sonuna kadar müracaat etmesi gerekecek ve en fazla 18 taksitte bu borçlar ödenebilecek. Taksitler iki ayda bir ödenecek. İlk taksit tarihine kadar peşin ödemenin yapılması durumunda, işleyen faizler silinecek. İlk taksit ödemesi, Ocak 2021'de gerçekleştirilecek.

Sosyal güvenlik primi idari cezaları, gecikme cezaları ve faiz zamları da yapılandırılabilecek.

Ayrıca il özel idarelerine olan borçlar, emlak vergisi, çevre temizlik vergisi, ilan ve reklam vergisi, diğer vergi ve harçlar, su, atık su, katı atık ücretleri, yol katılım payları, muhtelif ücretlerden kaynaklı kurum alacakları ve zam ve faizleri de yapılandırılabilecek.

TOBB, TESK, Türkiye Barolar Birliği, TÜRMOB, ihracatçı birliklerinin aidat ödemeleri de yapılandırmaya dahil olacak.

KOSGEB tarafından kullandırılan desteklerden kaynaklananlar ile aidat alacakları, il özel idareleri, belediyeler ve bunların bağlı kuruluşları ile sermayesinin yüzde 50'den fazlası bunlara ait şirketlerin taşınmazları hakkında yapılan irtifak hakkı ve kiralama işlemlerinden kaynaklanan alacaklar, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve mazbut vakıfların kira alacakları, kalkınma ajanslarının il özel idareleri, belediye ve sanayi odalarından olan alacakları, Türk Standardları Enstitüsü hizmet bedeli alacakları da yapılandırma kapsamında yer alacak.

Sosyal Güvenlik Kurumunca takibi yapılan 31 Ağustos tarihinden önce tespitleri yapılan ve yapılandırma son başvuru tarihine kadar kesinleşenler de yapılandırmadan faydalanabilecek.