İşten çıkarma yasağı uzatıldı mı? İşten çıkarma cezası nedir? Milyonları ilgilendiriyor!

Gündemde arama motorları üzerinden en çok araştırılanlar arasında İşten çıkarma yasağı uzatıldı mı? Sorusu yer alıyor. Corona virüs sürecinde milyonlarca çalışan için istihdamı korumak amacıyla farklı farklı kararlar uygulanmaya başlandı, bunlardan biri de İşten çıkarma yasağı oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuya dair kararı Resmi Gazete'de yayımlandı ve vatandaşlar da hemen araştırmalarına başladı. Peki işten çıkarma yasağı ne zaman bitecek, tarih belli oldu mu? İşten çıkarma cezası nedir? İşte ayrıntılar…

Giriş Tarihi :15 Kasım 2020 , 18:08 Güncelleme Tarihi :15 Kasım 2020 , 18:08
İşten çıkarma yasağı uzatıldı mı? İşten çıkarma cezası nedir? Milyonları ilgilendiriyor!

Yurt genelinde milyonlarca kişi İşten çıkarma yasağı uzatıldı mı? Sorusunun yanıtını merak ediyor. Corona virüs salgınından dolayı ekonomiyi korumak ve vatandaşların ekonomik sıkıntılar çekmesini önlemek adına İşten çıkarma yasağı uygulanıyor. Belli bir süreliğine uygulanan bu karar genellikle salgın devam ettiği için uzatılıyor. Peki yeniden uzatıldı mı? Hangi tarihe kadar sürecek? İşten çıkarma cezası nedir? İşte hem işveren hem de işçi haklarını korumak için alınan bu karara ilişkin merak edilen tüm detaylar…

İŞTEN ÇIKARMA YASAĞI NE ZAMAN BİTECEK?

Kısa çalışma ödeneği ile işten çıkarma yasağının süresini 2 ay daha uzatan Cumhurbaşkanı kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında kısa çalışma ödeneğinin verilmesine ve İş Kanunu uyarınca çalışanın iş akdinin feshinin kısıtlanmasına ilişkin düzenlemelerin süresi 2 ay daha uzatıldı.

İş Kanunu'nun geçici 10. maddesinin birinci ve ikinci fıkralarında belirtilen süreler de 17 Kasım 2020'den itibaren 2 ay uzatıldı.

Söz konusu fıkralarda, her türlü iş veya hizmet sözleşmesinin, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzeri sebepler, iş veya hizmet sözleşmelerinde sürenin sona ermesi, iş yerinin herhangi bir sebeple kapanması, faaliyetinin ve işin sona ermesi halleri dışında işveren tarafından feshedilemeyeceği düzenleniyor.

Fıkralarda ayrıca maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 3 aylık süreyi geçmemek üzere işverenin işçiyi tamamen veya kısmen ücretsiz izne ayırabileceği, bu kapsamda ücretsiz izne ayrılmanın, işçiye haklı nedene dayanarak sözleşmeyi fesih hakkı vermeyeceği belirtiliyor.

16 NİSAN'DA YÜRÜRLÜĞE GİRMİŞTİ

İş Kanunu'na 16 Nisan 2020 tarihinde eklenen geçici madde ile iş veya hizmet sözleşmelerinin, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller, iş veya hizmet sözleşmelerinde sürenin sona ermesi, iş yerinin faaliyetinin sona ermesi, işin sona ermesi halleri dışında, 3 ay süreyle işveren tarafından feshedilmesi yasaklanmıştı.

BAKAN SELÇUK'TAN AÇIKLAMA

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Twitter hesabından yaptığı açıklamada şunları ifade etti;

Salgının etkilerini azaltmak ve istihdamı korumak için Sosyal Koruma Kalkanımız ile çalışanlarımızı ve işverenlerimizi desteklemeye devam ediyoruz.

Kısa Çalışma Ödeneği, Fesih Kısıtı ve Nakdi Ücret Desteği Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan 'ın tensipleriyle 2 ay uzatıldı.

İŞTEN ÇIKARMA YASAĞINA UYMAMANIN CEZASI NE KADAR?

İşveren yasağa aykırı olarak fesih yapar ise fesih tarihindeki brüt asgari ücret tutarında idari para cezası ile cezalandırılacak.