- Değişik yapılandırma kanunlarına göre prim borçlarını yapılandırdıkları halde (yapı-landırma borcunun tamamını ödeyenler hariç) yapılandırması bozulanlar veya yapılandırmasının iptali için yazılı talepte bulunanlar,
- Sosyal Güvenlik Kurumu'na olan borçları yangın, sel, deprem gibi nedenlerle ertelenmiş sigortalılardan yazılı talepte bulunanlar,
- Prim borçlarını 6183 sayılı Kanunun 48'inci maddesi kapsamında tecil ve taksitlendirenlerden, tecil ve taksitlendirmesi bozulanlar veya tecil ve taksitlendirmesinin iptali için talepte bulunanlar düzenlemeden yararlanabilecek.
5 PUAN İNDİRİM
Bağ-Kur'luluğu dondurulan ve bu kapsamda SGK'ya borcu silinen kişiler cari aylar için yani Kasım 2020 itibarıyla 5 puan indirimden yararlanmaya başlayabilecekler. SGK'ya prim borcu bulunmayan Bağ-Kur'lular her ay 5 puan indirimden yararlanabiliyor ve bu nedenle de düşük prim ödüyorlar. SGK'ya borcu olduğu için 5 puan indirimden yararlanamayan Bağ-Kur'lular dondurma işlemi sonrası 5 puan indirimden yararlanmaya Kasım ayı itibarıyla başlayabilecekler. Prim borçlarını düzenli ödemeleri halinde her ay bu indirimden faydalanabilecekler.
BORÇLAR SİLİNECEK Mİ?
Bağ-Kur'lulardan 31.10.2020 itibarıyla prim borcu bulunanların, bu sürelere ilişkin prim borçlarını, 31.01.2021 tarihine kadar ödememeleri veya ilgili kanunları uyarınca yapılandırmamaları halinde, 31.01.2021'e kadar ödenen primler de dikkate alınmak suretiyle, prim ödemesi bulunan sigortalıların daha önce ödedikleri primlerin tam olarak karşıladığı ayın sonu itibarıyla, hiç prim ödemesi bulunmayan sigortalıların ise tescil tarihi itibarıyla sigortalılıkları durdurulacak. Dolayısıyla Ocak 2021'e kadar SGK'ya prim borcu bulunan kişilerin dondurma işlemleri SGK tarafından otomatik olarak yapılacak. Bu durumdaki kişilerin SGK'ya borçları silinecek, Bağ-Kur'lu süreleri de dondurulacak.
TORBA YASA NEDİR?
Kamuoyunun "torba yasa" olarak bildiği, bu düzenlemelerdeki sistem, tasarı ve tekliften farklı işliyor. Buna göre, milletvekillerine teklif olarak verdirilen ve ayrı ayrı konularda düzenleme içeren bu metinler, komisyon aşamasında tek bir yasa metnine dönüştürülüyor. Üzerine de, "Çeşitli kanunlarda değişiklik yapan yasa teklifi" ibaresi konuluyor. Düzenlemeler "temel yasa" ilan ediliyor ve maddeler yerine bölümler halinde görüşülüyor. Torba düzenlemelerin birçok maddesi de komisyonlarda değil, Genel Kurul'da önergelerle monte ediliyor.