Borcu olanlara büyük müjde geldi! Yüz binlerce kişi bekliyordu! İmzalar atıldı 12 ay geri ödemesiz ve...

Yüz binlerce kişi bekliyordu! Borcu olanlara büyük müjde geldi! Bankalar harekete geçti ve imzalar atıldı.12 aya kadar anapara ve faiz ödemesiz dönem. Esnafa kredi yapılandırma kolaylığı geldi.23 banka ve 30 finansal kuruluşla protokol imzalandı. Yapılandırma dönemine ilişkin en uzun vade 24 ay olabilecek. En fazla 12 aya kadar anapara ve faiz ödemesiz dönem verilebilecek, ödemesiz döneme ilgili banka veya finans kuruluşu karar verecek. Yapılandırma aşaması öncesi size önerilen yeni kredi ile eski kredinizin faizini karşılaştırarak mutlaka kar zarar hesaplaması yapmalısınız. Eğer bu konu kafanızı karıştırıyorsa uzman kişilerden destek alabilirsiniz. Refinansman yapmayı da göz önünde bulundurarak araştırmalarınızı birden fazla alanda yapabilirsiniz.

Giriş Tarihi :26 Kasım 2020 , 08:56 Güncelleme Tarihi :26 Kasım 2020 , 08:56
Borcu olanlara büyük müjde geldi! Yüz binlerce kişi bekliyordu! İmzalar atıldı 12 ay geri ödemesiz ve...

Yüz binlerce kişi bekliyordu! Borcu olanlara büyük müjde geldi! Kredi yapılandırma yapmayı düşünüyorsanız dikkat etmeniz gereken ilk şey yeni kredi için bankaların talep edeceği komisyon, masraf benzeri ek ödemelerdir. Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu'nun başvurusu üzerine Türkiye Bankalar Birliği (TBB) ile 23 banka ve 30 finansal kuruluş arasında protokol imzalandığını belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Anlaşma ile esnaf ve sanatkarlarımıza 23 banka ve 30 finans kuruluş ile ticari borçlarını yeniden yapılandırılması imkanı sağlandı" dedi. Yapılan anlaşma ile ilgili yazılı bir açıklama yapan Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, banka ve finans kuruluşlarına olan borçların yeniden yapılandırılma koşullarını maddeler halinde şöyle açıkladı.


1-) Yapılandırma dönemine ilişkin en uzun vade 24 ay olabilecek, vade sayısı, esnaf ve sanatkârımızın talebine ve ödeme imkanına göre ilgili banka veya finans kuruluşu tarafından belirlenecek.

2-) En fazla 12 aya kadar anapara ve faiz ödemesiz dönem verilebilecek, ödemesiz döneme ilgili banka veya finans kuruluşu karar verecektir.

3-) Faiz oranı, esnaf ve sanatkârımızın talebine göre sabit veya değişken olabilecek.

4-) Banka veya finansman kuruluşu, yapılandırılan tutarın yüzde 1'ine kadar komisyon alabilecek.

5-) Tüm yeniden yapılandırma işlemleri Türk Lirası olarak gerçekleştirilecek, döviz bazında yapılandırma yapılmayacak.



6-) Yapılandırılan tutarın en az yüzde 10'unun ödenmesi ve taksitlerin ödeme süresinin geciktirilmemesi koşuluyla kalan tutar için bir kez daha ödeme planı revize edilebilecek.

7-) Revize işlemi en fazla iki kez yapılabilecek, revize edilmiş vade, toplamda 72 ayı geçemeyecek.

8-) Bankalara ve/veya finansman kuruluşlarına borcu olan esnaf ve sanatkârlarımız, yeniden yapılandırma için en fazla borcun olduğu banka veya finansman kuruluşuna başvuru yapacak.

9-) Banka ve finans kuruluşlarına olan borçların yeniden yapılandırılması ile ilgili detaylı bilgiler, borçlu olunan banka veya finans kuruluşundan alınabilecek. En fazla borç bulunan banka veya finans kuruluşunun başvuruyu kabul etmemesi halinde borç tutarı açısından ikinci sıradaki banka veya finans kuruluşuna başvuru yapılabilecek, 3 banka veya finans kuruluşundan 2'sinin başvuruyu kabul etmemesi halinde yapılandırma yapılamayacaktır.

10-) Esnaf ve sanatkârımızın, yapılandırma başvurusundan önce herhangi bir banka ve/veya finans kuruluşu tarafından başlatılmış yasal takipler sonucu; Satış günü alınmış olması, İhalenin feshi davasının devam ediyor olması, Borcun icra taahhüdüne bağlanmış olması, Tasarrufun iptali davasının devam ediyor olması, şeklinde kararlar alınmış olması, yeniden yapılandırma başvurusu yapmaya engel değildir. Başvuru yapılan banka veya finans kuruluşu, söz konusu işlemlerden feragat edebilir veya başvuruyu kabul etmeyebilir.

Borç Yapılandırma Yaparken Nelere Dikkat Etmeniz Gerekir?

Kredi yapılandırma yapmayı düşünüyorsanız dikkat etmeniz gereken ilk şey yeni kredi için bankaların talep edeceği komisyon, masraf benzeri ek ödemelerdir. Diyelim ki A Bankası'ndan daha önce bir kredi çektiniz, çektiğiniz kredi 24 ay vadeliydi. 12 ay ödemelerinizi yaptıktan sonra zorlanmaya başladınız ve kredi çektiğiniz bankaya kredi yapılandırma için başvurdunuz. Size önerilecek olan yeni kredi, vadesi artacağından aylık ödeme tutarınızı düşürecek fakat yeni kredi için ödeyeceğiniz masraf, komisyon vb. ek ödemeler aslında sizi zarara uğratmış olacaktır.

Yapılandırma aşaması öncesi size önerilen yeni kredi ile eski kredinizin faizini karşılaştırarak mutlaka kar zarar hesaplaması yapmalısınız. Eğer bu konu kafanızı karıştırıyorsa uzman kişilerden destek alabilirsiniz. Refinansman yapmayı da göz önünde bulundurarak araştırmalarınızı birden fazla alanda yapabilirsiniz. Dikkat edilmediğinde refinansman sizi zarara uğratsa da doğru kullanıldığında ideal ödeme planınıza ulaşmanızı sağlayabilir.

Kredi Yapılandırma Nasıl Yapılır?

Bankalardan daha önce kredi kullandıysanız ve ödeme planına uyamıyorsanız kredi vadesini yükselterek ödemeleri minimize etmeye çalışabilir ya da kredi borcunuzu ödemeye devam ederken faiz oranlarına indirim yapıldığında bu indirimden yararlanmak isteyebilirsiniz.

Konut kredisi faizlerinin düşüşüne bağlı olarak artan konut kredi yapılandırmalarında kredinin kalan kısmı peşin ödenmiş kabul edilir ve yeni kredi miktarı indirimli faiz oranlarından hesaplanarak yeni bir vade belirlenir. Ek olarak da konut kredisi yeniden yapılandırma ücreti tahsil edilir. Mağdur olmak istemeyen kredi kullanıcılarının yeni faiz ile eski faiz miktarının karşılaştırmasını yapması tavsiye edilir. Bilinmesi gereken bir diğer husus da konut kredisi yeniden yapılandırma ücreti tahsili üzerine açılan davaların kazanıldığıdır. Bankaların bu ücreti tahsil etme yetkisi olmadığı için kazanılan dava sonrası bu ücretler kişilere iade edilir.