1 KG'LIK İHRACAT 675 BİN DOLAR
Türkiye'de yalnızca biyoteknolojik ilaç ithalatının 1 milyar dolar olduğunu söyleyen Varlıbaş, "Türkiye kendi biyoteknolojik ürünlerini ürettiğinde, dışa bağımlılık oranı oldukça azalacaktır. 1 kilogramlık biyoteknolojik ürün ihracatı 675 bin dolardır" dedi. Biyoteknoloji Vadisi'nde geniş bir ürün çeşitliliği olması için çalıştıklarını aktaran Varlıbaş,şunları kaydetti: "İhracat kilogram fiyatı en az 10 bin dolar olan yenilikçi ilaç ve malzemelerin yanı sıra diğer tüm sektörlerle ilgili çalışmalar gerçekleştirileceğiz. Vadiden yılda 27 milyarlık ihracat yapılacak. Yeni moleküllerin bulunması için merkez olacak."
DÜNYA PAZARI 775 MİLYAR DOLAR
Dünyadaki biyoteknoloji pazarının 2024'te 775 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşmasının beklendiğini söyleyen Ercan Varlıbaş, "Bu pazarlardan pay alacak olan ülkeler dünyada söz sahibi olacaktır" dedi. Dünyanın en büyük ekonomileri arasında 13'üncü sırada yer alan Türkiye'nin dünya biyoteknoloji sektör sıralamasında ise 47'nci sırada bulunduğuna dikkat çeken Varlıbaş, "Biyoteknoloji sektörü Türkiye'de henüz hak ettiği konumda değil" diye konuştu.
ŞİRKET SAYISI YETERSİZ
TÜİK verilerine göre, Türkiye'de 2019'da 363 girişim, biyoteknoloji faaliyeti yürüttü. Bu girişimlerin gerçekleştirdiği Ar-Ge harcaması 324 milyon 462 bin 31 TL'de kaldı. Türkiye'de 1.5 milyonun üzerinde şirket bulunduğunu belirten Ercan Varlıbaş, "Bu durumu, biyoteknolojinin tüm sektörlere nüfuz edebilen bir alan olduğu gerçeğiyle birlikte düşündüğümüzde, yalnızca 363 şirketin biyoteknoloji faaliyeti yürütmüş olması oldukça yetersizdir" dedi. Varlıbaş, ABD'de biyoteknoloji alanında, sadece özel sektörde faaliyet gösteren firma sayısının 2.500 civarında olduğunu kaydetti.