Son dakika: SGK borcu yapılandırma 2020 başvurusu nasıl yapılır? | SGK prim borcu faizleri silinecek mi? SGK prim borcu yapılandırma nasıl yapılır?
SGK prim borçlarına yapılandırma başvurusu 17 Kasım tarihi itibarı ile alınmaya başlandı. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, yaptığı açıklamada SGK prim borçlarının yeniden yapılandırılmasıyla ilgili büyük kolaylık sağlanacağını belirtti. Bu açıklamayla beraber vatandaşlar SGK prim borcu fazileri siliniyor mu? SGK prim borcu yapılandırma nasıl yapılır? gibi sorulara yanıt aramaya başladı. İşte SGK borcu yapılandırma ile ile ilgili tüm detaylar...
takvim.com.tr
Giriş Tarihi :17 Aralık 2020 , 11:34Güncelleme Tarihi :17 Aralık 2020 , 12:03
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, SGK prim borçlarının yeniden yapılandırılmasıyla vatandaşlara büyük kolaylık sağlanacağını belirterek, normalleşme döneminde üzerlerindeki yüklerin hafifletileceğini bildirdi. Selçuk, yeniden yapılandırma kapsamında Sosyal Güvenlik Kurumu'na ilişkin prim borçları için son başvuru tarihinin 31 Aralık 2020, ilk taksit son ödeme süresinin ise 1 Mart 2021 olacağını açıkladı.
Resmi Gazete'de 17 Kasım tarihi itibari ile yürürlüğe giren kanunla birlikte resmi olarak SGK prim borçları yapılandırma başvuruları başladı. Binlerce SGK prim borcu olan vatandaşlar, SGK prim borcu yapılandırma başvuruları nereye yapılıyor araştırmaya başladı. Sosyal Güvenlik Kurumu'na yapılan SGK ödemelerin için kredi kartıyla da ödeme yapılabiliyor. Bu ödemeler kredi kartı ile yapılırken bankalar belirli miktarda komisyon alıyor. SGK prim ödemesinde kesilen komisyon oranını bankalar belirlediği için SGK kaynaklı bir sorun olduğunda ödeme yaptığınız bankanızla görüşebilirsiniz. SGK prim borcunu PTT ya da e-Devlet üzerinden ödeme alındığı için bu kanallardan ödenebilir. Zamanında ödeme yapan SGK prim borçları için vatandaşa indirim sağlanabiliyor. SGK prim borcu e-Devlet üzerinden ödenmeye çalışıldığında miktar görünmediği için ödemeleri PTT üzerinden yapmak daha uygun oluyor. Peki SGK prim borcu faizleri siliniyor mu? İşte işveren, sigortalı ve diğer SGK prim ödeme kanalları...
SGK prim borcu ödeme yöntemleri kartla ödenebiliyor. Özelikle SGK ödemelerinin, ödeme yöntemleri e-Devlet üzerinden ya da PTT üzerinden sağlandığında değişiklik gösterebiliyor.
SGK PRİM YAPILANDIRMASI BAŞLADI!
Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında açıklamalarda bulunan Bakan Selçuk, sigorta primlerinin, genel sağlık sigortası priminin, işsizlik sigortası priminin, idari para cezalarının, iş kazası veya meslek hastalığı sonucunda doğan rücu alacaklarının, yersiz ödenen gelir ve aylıklardan doğan alacakların ve Bağ-Kur sigortalılarının daha önce dondurulan hizmet sürelerinin ihyası halinde doğacak alacakların yapılandırma kapsamında olduğunu hatırlattı.
SGK PRİM BORCU YAPILANDIRMAYA NE ZAMAN BAŞVURULACAK?
SGK prim yapılandırma hesaplama 2020 nasıl olacak araştırması yapılırken, SGK prim yapılandırma başvurusu ne zaman başlıyor merak ediliyordu. Başvurular 17 Kasım itibariyle alınmaya başlayacak ve yıl sonuna kadar başvuru yapılabilecek.
SGK PRİM BORCU FAİZLER SİLİNECEK Mİ?
Yapılandırma düzenlemesinin vatandaşlara önemli avantajlar sağlayacağının altını çizen Bakan Selçuk, yapılandırma kapsamında borçların faizlerinin silineceğini ve faiz yerine borçların, Yİ-ÜFE ile güncelleneceğini belirtti.
SGK'nın yeni prim yapılandırmasıyla birlikte örneğin; 2008 yılında 1.200 TL anapara borcu olan bir kişi yapılandırma olmasaydı, ödeyeceği faiz yaklaşık 3.580 lira olacaktı. Bu miktar yapılandırma sonrasında ana para artı 818 lira olarak güncellenebilecek. Bu doğrultuda peşin ödemeyi tercih eden vatandaşlar 3.580 lira faiz yerine 82 lira ödeyebilecek. İki taksitte ödeyenlere ise yüzde 50'lik bir indirim uygulanabilecek. 31 Aralık 2020 tarihine kadar kesinleşen idari para cezalarının; anapara borcunun yüzde 50'si silinebilecek ve kalanı da Yİ-ÜFE ile güncellenebilecek. Diğer yandan borçlar, ikişer aylık periyodlarla; 6,9,12 ve 18 taksit seçeneği ile ödenebilecek.
SGK SAĞLIK SİGORTALILARIN BORÇLARI YAPILANDIRILDI
Genel sağlık sigortası borcu bulunanların 30 Nisan 2021 tarihine kadar ana para borçlarının tamamını ödemesi halinde faizlerinin tamamen silineceğini vurgulayan Bakan Selçuk, "Ayrıca, gelir testi için aranan bir aylık süreyi kaçırmış ve bugüne kadar da hiç gelir testi yaptırmamış vatandaşlarımız borcunu ödeyemeyecek durumda ise 31 Mart 2021 tarihine kadar gelir testi yaptırır ve geliri asgari ücretin 1/3'ünden az olduğu tespit edilenlerin borçları silinecek ve tüm primleri devlet tarafından karşılanacak" dedi.
BAĞ-KUR SİGORTALILARIN YAPILANDIRMA BORÇLARI NE OLACAK?
Bakan Selçuk, Bağ-Kur sigortalılarının 31 Ekim 2020 tarihinden önceki prim borcu bulunan hizmetlerini yapılandırma kapsamında ödememeleri halinde, söz konusu sürelerin dondurularak, prim borçlarının silineceği bilgisini paylaştı. Selçuk, ayrıca Bağ-Kur sigortalılarının talep etmeleri halinde daha önceki düzenlemelerle dondurulmuş hizmet sürelerine ait primlerini Yİ-ÜFE ile güncellenmiş tutar üzerinden 1 Mart 2021 tarihine kadar ödeyerek, hizmetlerini canlandırma imkanı bulunduğunu ifade etti.
Kısa çalışma ödeneği başvurusu devam ediyor mu? Kısa çalışma ödeneği başvurusu nereye yapılır? Kısa çalışma ödeneği başvuru tarihleri
SGK PRİM BORCU BAŞVURUSU NASIL YAPILACAK?
Zehra Zümrüt Selçuk, işverenlerin başvurularını e-Sigorta kanalıyla internet üzerinden yapabilecekleri gibi, elden ya da posta yoluyla bağlı bulundukları SGK il müdürlüğüne veya Sosyal Güvenlik Merkezine de yapabileceklerini bildirdi.
Başta Bağ-Kur sigortalıları olmak üzere primini kendi ödeyen vatandaşlarımızın yapılandırma müracaatlarını e-devlet üzerinden alabileceğiz. Bu ve primini kendi ödeyen diğer sigortalılarımızın sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine elden ya da posta yoluyla yapılandırma başvurusunda bulunmaları da yeterli olacak.
Ayrıca genel sağlık sigortası borçları için ise başvuru şartı aranmayacak, tüm borçlar otomatik olarak SGK tarafından yapılandırılacaktır.
SGK PRİM BORCU TAKSİTLER NE ZAMAN BAŞLIYOR?
SGK prim borcu ödemeleri ne zaman başlıyor araştıran vatandaşlar, Resmi Gazete'de 17 Kasım 2020 tarihinde kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte başvuru yapabilecekler. İlk taksit ödemeleri Ocak-Şubat aylarında başlayacak.
SGK PRİM BORCU NE KADAR SÜREDE ÖDENECEK?
Maksimum 18 taksit yapılabilecek. Taksitler iki ayda bir ödenecek. Yani 36 ayda borçlar kapatılabilecek
SGK PRİM BORCU KART İLE NASIL ÖDENİR?
SGK prim borçları üç farklı başlıkla kredi kartıyla ödenebiliyor. Sigortalı ödemeleri, iş veren ödemeleri ve diğer ödemeler olarak bu üç başlık araştırılıyor. Peki kredi kartıyla sigorta primi nasıl ödenir?
SGK İŞ VEREN ÖDEMELERİ NASIL YAPILIYOR?
SGK prim borcunu ödemek isteyen işveren borcun türüne göre değişiklik gösterebiliyor.
İşveren 6111 yapılandırma, işveren İPC tahsilatı, işveren icra dosya tahsilatı,işveren cari dönem, işveren geçmiş dönem, işveren icra taksit tahsilatı, işveren icra taksit peşinatı, işveren icra toplam borç tahsilatı ödemeleridir.
SGK SİGORTA ÖDEMELERİ NASIL YAPILIYOR?
SGK prim borcunu ödemek isteyen sigortalı ödemeleri borcun türüne göre değişiklik gösterebiliyor.
Bağ-Kur cari dönem, Bağkur SGDP ve Bağ-Kur ve Bağ-Kur geçmiş dönem ödemeleri hem taksitli hem de peşin olarak ödenebiliyor.
SGK DİĞER ÖDEMELERİ NEDİR?
SGK prim borcunu ödemek isteyen diğer ödemelerinde hangi ödemeler yer alıyor?
Ek-5 sigorta primi, 4/a Tarım SSK, GSS prim, Ek-6 sigorta primi gibi ödemeler diger SGK prim borcu ödemeleri olarak geçiyor. Kredi kartıyla yapılan bir diğer ödemeler ise, isteğe bağlı 6111 yapılandırma ve topluluk sigortası yapılandırma tahsilatı yapılabiliyor.
SGK PRİM ÖDEMELERİNDE BANKA KOMİSYON ALIR MI?
Sosyal Güvenlik Kurumu'na yapılan ödemelerde bankaların belirlediği miktarda komisyon alınıyor. Bu komisyon tutarı Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından değilde serbest rekabet koşullarından dolayı bankalar tarafından belirleniyor.
KREDİ KARTI İLE SGK ÖDEMESİ YAPAN BANKALAR HANGİSİ
Akbank, Albaraka, Bank Asya
Denizbank, Finansbank, Garanti Bankası
Halk Bank, HSBC, İş Bankası
TTKB Bankası, Vakıfbank
Yapı ve Kredi Bankası, Ziraat Bankası
SGK İDARİ PARA CEZASI NASIL ÖDENİR?
SGK idari para cezaları ödemeleri hem PTT hem de e-Devlet üzerinden yapılabiliyor. e- Devlet'ten yapılan ödemede menü olmadığı için menüyü siz seçiyorsunuz.
PTT'den yapılan ödemelerde menüleri yine sizin söylemeniz gerekecektir. SGK prim borcu ödemeleri sistemde görülmediği için PTT çalışanını siz yönlendireceksiniz.
SGK idari para cezası ödeme menüsü
İdari para cezası ödemek için aşağıdaki menüyü söyleyerek ya da giriş yaparak ilelenebilir;
SGK MOSİP ödemeleri
4-A işveren ödemeleri
İşveren idari para cezaları ödemeleri
Bu menüye sırayla giriş yapıldıktan sonra ekrana gelen forma 26 haneli işyeri sicil numarası girildiğinde ödeme yapılmış olur. İdari para cezası anında sisteme yansımadığı için sisteme birkaç saat sonra yansıyacaktır. Eğer sisteme yansımazsa PTT veznelerinden dilekçe yazarak şikayette bulunmalısınız.