İsviçre hizmet belgelerinde ise 4 numaralı kodun işaretlenmiş olması halinde emekli aylıkları ödenmeye devam edecek. SGK, sosyal güvenlik anlaşması imzalanan diğer ülkelerden de kısa süreli işleri bildirmelerini istedi.
Türkiye'nin dış temsilciliklerince veya sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmış ülke sigorta kurumlarınca düzenlenmiş hizmet belgelerinde "kısa süreli çalışması" bulunduğu belirtilenlerin bundan sonra emekli aylığı talepleri kabul edilecek. Daha önce bu kişilerin kısa süreli çalışma sona ermeden emeklilik talepleri kabul edilmiyordu. Emekli aylığı almakta iken kısa süreli çalışmaya başlayanlar, aylıklarını almaya devam edecekler.
DEĞİŞİKLİKTEN ÖNCE KISA SÜRELİ ÇALIŞANLARDAN AYLIKLAR İSTENECEK
Yurtdışı borçlanmasıyla emekli aylığı almakta iken 26 Haziran 2020 tarihinden önce kısa süreli çalışması bulunduğu, bu tarihten sonra tespit edilenlerden, bu dönemde ödenen emekli aylığı geri alınacak.
SGK'dan yersiz yapılan ödemelerde on yıllık zaman aşımı uygulanıyor. Yersiz yapılmış olan son on yıllık ödemeler geri alınıyor. Tutarın tamamının iki yıl içinde iade edilmesi halinde faiz uygulanmıyor. İki yılı aşan iadelerde kanuni faiz uygulanıyor.
Emekli aylığı bağlandığı tarihte kısa süreli çalışmasının bulunduğu ve 26 Haziran 2020 tarihinden sonra da devam ettiği tespit edilenlerden, 26 Haziran 2020 tarihine kadar ödenen aylıkların tamamı geri alınacak. Ancak, kısa süreli çalışmaya hala devam ediyor olsalar bile 1 Temmuz 2020 tarihinden sonraki aylıkları kesilmeden ödenecek.
Emekli olduktan sonra kısa süreli çalışmaya başladığı sonradan tespit edilenlerden ise bu şekilde çalışmanın başladığı tarihten 26 Haziran 2020 tarihine kadar ödenen emekli aylıkları geri istenecek. Örneğin, 2021 şubat ayında yapılan incelemede, 14 Nisan 2016 tarihinde emekli aylığı bağlanmış gurbetçinin 9 Kasım 2017'den beri kısa süreli çalışmakta olduğu tespit edilirse, bu kişiden Kasım 2017 – Haziran 2020 döneminde ödenmiş aylıklar geri alınacak. 1 Temmuz 2020'den sonra emekli aylığı ödemeleri ise devam edecek.