SON DAKİKA: Merkez Bankası 2020 yılının son faiz kararını açıkladı! Ekonomistler faiz kararını memnuniyetle karşıladı

Son dakika haberine göre, Merkez Bankası 2020 yılının son faiz kararını açıkladı. Banka politika faizini yüzde 15'ten yüzde 17'ye yükseltti. Ekonomistler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Naci Ağbal başkanlığında toplanan Para Politikası Kurulu'nun (PPK), politika faizini 200 baz puanlık artışla yüzde 15'ten yüzde 17'ye yükseltmesini memnuniyetle karşıladı. Geçen ay Naci Ağbal'ın Merkez Bankası Başkanlığı'na atanmasının ardından politika faizi 475 puan artırıldı ve yüzde 15'e yükseltilmişti.

Giriş Tarihi :24 Aralık 2020 , 09:00 Güncelleme Tarihi :24 Aralık 2020 , 17:07
SON DAKİKA: Merkez Bankası 2020 yılının son faiz kararını açıkladı! Ekonomistler faiz kararını memnuniyetle karşıladı

İÇİNDEKİLER

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), enflasyon beklentilerinin kontrol altına alınması ve dezenflasyon sürecinin en kısa sürede yeniden tesisi için 2021 sonu tahmin hedefi göz önünde bulundurularak güçlü bir parasal sıkılaştırma yapılmasına karar verdi.

YÜZDE 15'TEN YÜZDE 17'YE YÜKSELTTİ
TCMB tarafından faiz oranlarına ilişkin yapılan duyuruda, Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal başkanlığında toplanan PPK'nın, politika faizinin 200 baz puanlık artışla yüzde 15'ten yüzde 17'ye yükseltilmesine karar verdiği bildirildi.


TCMB önceki iki toplantısında faizi 675 baz puan artırmıştı. Böylece bugünkü toplantıyla birlikte 3 toplantıda artırım toplam 875 baz puana ulaştı.

Merkez Bankası Beklenti Anketinde enflasyon beklentisi yıl sonu için %14,18, 12 ay sonrası için %10,84 ve 24 ay sonrası için %9,24 seviyesinde bulunuyor.

Duyuruda, küresel ekonomiye dair verilerin üçüncü çeyrekte başlayan kısmi toparlanmanın devam ettiğine işaret ettiği belirtildi. Ancak aşıya dair olumlu gelişmelere karşın son dönemde artış gösteren yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakaları nedeniyle küresel ekonomiye ilişkin belirsizliklerin devam ettiği bildirilen duyuruda, şu değerlendirmelere yer verildi:

"Milli gelir verileri ve son çeyreğe ilişkin göstergeler, iktisadi faaliyette güçlü bir seyre işaret etmektedir. Ancak artan vaka sayıları nedeniyle getirilen kısıtlamalar, başta hizmetler sektörü olmak üzere iktisadi faaliyetin kısa vadeli görünümüne dair belirsizlik oluşturmaktadır. Diğer yandan, salgın döneminde sağlanan yüksek kredi büyümesinin birikimli etkileriyle güç kazanan iç talep cari işlemler açığını artırmaktadır.



İç talep koşulları, döviz kuru başta olmak üzere birikimli maliyet etkileri, uluslararası gıda ve diğer emtia fiyatlarındaki yükseliş ve enflasyon beklentilerindeki bozulma, fiyatlama davranışları ve enflasyon görünümünü olumsuz etkilemeye devam etmektedir. Bu doğrultuda Kurul, enflasyon görünümüne dair risklerin bertaraf edilmesi, enflasyon beklentilerinin kontrol altına alınması ve dezenflasyon sürecinin en kısa sürede yeniden tesisi için 2021 yıl sonu tahmin hedefini göz önünde bulundurarak güçlü bir parasal sıkılaştırma yapılmasına karar vermiştir."




TCMB KARAR ALMA SÜRECİ
Önümüzdeki dönemde parasal duruşun sıkılığının; enflasyonu etkileyen tüm unsurlar dikkate alınarak enflasyonda kalıcı düşüşe ve fiyat istikrarına işaret eden güçlü göstergeler oluşana kadar kararlılıkla sürdürüleceği belirtilen duyuruda, "Düşük enflasyon ortamının kalıcı olarak tesisinin, ülke risk primlerinin düşmesi, ters para ikamesinin başlaması, döviz rezervlerinin artış eğilimine girmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi yoluyla makroekonomik ve finansal istikrarı olumlu etkileyeceği değerlendirilmiştir.

TCMB karar alma süreçlerinde orta vadeli bir perspektifle enflasyonu etkileyen tüm unsurları ve bu unsurların etkileşimini temel alan bir analiz çerçevesi benimsemektedir." denildi.

Duyuruda, açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul'un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanırken, Para Politikası Kurulu toplantı özetinin 5 iş günü içinde yayımlanacağı bildirildi.

BİR SONRAKİ TOPLANTI 21 OCAK'TA
TCMB'nin enflasyon beklentisi 2021 yıl sonu için %9,4 seviyesinde bulunuyor.

TÜİK en son tüketici fiyatlarını yıllık %14,03 olarak açıkladı. TCMB'nin bir sonraki toplantısı 21 Ocak'ta gerçekleştirilecek.

Naci Ağbal, para politikası kararlarının fiyat istikrarı önceliği korunarak alınacağını belirterek, "Para politikası duruşumuzu enflasyondaki riskleri dikkate alarak enflasyonu düşürmek ve fiyat istikrarı hedefine ulaşmak odağında belirleyerek kararlılıkla uygulayacağız.

Hedeflerimize ulaşmak için şartların gerekli kılması halinde politika duruşumuzu daha da sıkılaştıracağız" demişti.
Bugün yapılacak toplantıda genel beklenti 100-150 baz puanlık bir artış olması yönünde. Beklentinin gerekçesi ise 3 Aralık tarihinde açıklanan yüzde 2.3'lük kasım ayı enflasyonu. Ancak BDDK'nın taksit sınırlaması, dolar kurundaki gerilemenin de Para Politikası Kurulu tarafından dikkate alınabileceği ve artışın daha sınırlı kalabileceği yönünde de tahminler yapılıyor.



SON TOPLANTIDAN BU YANA PİYASA TEPKİSİ

Naci Ağbal'ın TCMB Başkanı olarak katıldığı 19 Kasım'daki ilk Para Politikası Kurulu toplantısından bu yana Türk varlıklarında olumlu bir görünüm izlendi.

Son toplantıdan bu yana kurda gevşeme eğilimi devam ederken, Türkiye'nin risk primleri de pandemi öncesi seviyelere döndü. Aralık ayının başında yükselişe geçen risk primi ayın ortalarından itibaren gerilemeye başladı ve 350 baz puanın altını gördü.

Borsa İstanbul ise son toplantıdan bu yana Türk Lirası bazında rekorlarına devam etti.

EKONOMİSTLER KARARDAN MEMNUN
Rabobank Gelişen Piyasalar Kıdemli Kur Stratejisti Piotr Matys, konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, TCMB'nin, politika faizini beklentilerin üzerinde artırarak "akıllı bir adım" attığını, bu faiz artışının Banka'nın, tamamıyla kendisini enflasyonu kontrol altına almaya adadığına dair güçlü bir işaret olduğunu söyledi.

Matys, TCMB'nin "enflasyonun sürdürülebilir bir yönde azalış sağlayana kadar sıkı para politikasını sürdüreceğine" dair sözünü tekrarladığını belirterek, bunun iyiye işaret ettiğini, TL'nin 2021'de kazançlarını genişleteceği konusunda potansiyeli olduğunu, dolar/TL'nin 7 seviyesinin altına inebileceğine dair görüşlerini desteklediğini kaydetti.

"AĞBAL, GERÇEKTEN PİYASALARI DİNLİYOR"
Bluebay Varlık Yönetimi Gelişen Piyasalar Kıdemli Stratejisti Timothy Ash de "TCMB Başkanı Naci Ağbal, yine harika bir karar verdi. Ağbal, gerçekten piyasaları dinliyor." ifadelerini kullandı.

TCMB'nin doğru karar verdiğini belirten Ash, şunları kaydetti:

"Faiz yüzde 7-8'lerden yüzde 17'ye geldi ancak 2018'de yüzde 24'e çıkarılmak zorunda kalındığını hatırlatmak isterim. Bence yüzde 17 artık yeterli bir oran ama bu iki şeye bağlı diyebiliriz. Birincisi, enflasyonun gidişatı burada çok önemli bir rol oynayacak, kasım enflasyonu da beklenenin üzerinde gelmişti. İkinci önemli konu da yurt içi yerleşiklerin dolarizasyondan vazgeçip vazgeçmeyeceği... Bu durum, özellikle rezervleri düşük seviyede bulunan TCMB için büyük önem arz ediyor. Bu iki konu birbiriyle bağlantılı. Çünkü yurt içi yerleşikler enflasyondan dolayı ellerinde TL tutmaktan kaçınıyor. Ancak şunu kesinlikle söyleyebilirim ki Ağbal, TCMB'nin kredibilitesi ve TCMB'ye güvenin artırılması için oldukça önemli adımlar atıyor."

"BU KARAR, GEREKTİĞİ TAKDİRDE BANKA'NIN FAİZ ARTIRMAYA DEVAM EDEBİLECEĞİNİ GÖSTERİYOR"
TD Securities Gelişen Piyasalar Strateji Başkanı Cristian Maggio ise TCMB'nin, piyasa beklentisinden biraz daha yüksek bir faiz artışına gitmesinin doğru bir karar olduğunu vurguladı.

TCMB'nin bu kararının enflasyonla mücadelede ne kadar ciddi olduğunu gösterdiğini kaydeden Maggio, Banka'nın, piyasa beklentileri çerçevesinde olabilecek minimum artışı yapmak yerine piyasanın güvenini kazanmak için bir yandan eyleme geçip elle tutulur hedefler koyarken, diğer taraftan belirsiz ve karışık politikaları bırakmaya devam ettiğini söyledi.

Maggio, "PPK metninde bazı paragraflar neredeyse tamamen değiştirilmiş bulunuyor. Ancak metinde verilmek istenen mesaj bana göre şunu ifade ediyor; 'enflasyon konusunda ciddiyiz ve Türkiye'nin yapısal problemlerini çözmek istiyoruz.'" dedi.

Bu kararın gerektiği takdirde Banka'nın faiz artırmaya devam edebileceğini gösterdiğini aktaran Maggio, "TCMB'nin bu mesajı oldukça iyi duruyor ve TL'yi olası yaptırım ve risk algısı gibi durumlardan koruyacağını düşünüyoruz." ifadesini kullandı.

"TCMB KARARI, GERÇEKTEN AKILLICA VE BEKLENTİLERİMİZİN ÜZERİNDE"
İspanyol BBVA'nın başekonomisti Alvaro Ortiz Vidal-Abarca, "TCMB kararı, gerçekten akıllıca ve beklentilerimizin üzerinde. Bu kararın enflasyon beklentilerini aşağı yönlü baskılaması beklenirken, TCMB'nin enflasyon konusunda ne kadar ciddi olduğunu göstermesi açısından oldukça önem arz ediyor." dedi.

Bununla birlikte atılan adımların TCMB'nin kredibilitesini yükseltmeye devam ederken, bu adımların dolarizasyonun düşmesine de yardımcı olacağını düşündüklerini ifade eden Abarca,
"Sonuç olarak, 'yeni dönem' söylemi, gerçekliğini ortaya koyuyor. Bu adımların büyüme üzerindeki negatif taraflarının bir kısmı enflasyondaki ve risk primindeki düşüşle telafi edilecek. Atılan bu adımlar nihayetinde meyve verecektir." değerlendirmesinde bulundu.

"YATIRIMCILARIN DA YAKIN DÖNEM İÇİN ARTAN OLUMLU BEKLENTİLERİ PAYLAŞTIĞINI GÖRÜYORUZ"
Capital Economics Gelişmekte Olan Piyasalar Kıdemli Ekonomisti Jason Tuvey de TCMB'nin kararının, yatırımcılara Ortodoks politikaların geri döndüğünü bir kez daha hatırlattığını söyledi.

TL'nin karar sonrası güçlenirken, bu trendini ileriki aylarda da sürdürmesini beklediklerini ifade eden Tuvey, "Piyasa beklentilerinin üzerindeki bu artışta, kasımda beklentilerden yukarıda gelen enflasyon oranının önemli rol oynadığı PPK metninde belirtildi." dedi.

Kovid-19 kısıtlamaları sebebiyle gelecek dönemde daha sıkı önlemler alınması gerekebileceği ve bunun Türkiye ekonomisini daha da etkileyebileceği göz önüne alınarak Türkiye ekonomisindeki toparlanmanın görece sekteye uğrama olasılığının dikkate alınmış gözüktüğünü ifade eden Tuvey, şunları kaydetti:

"Ancak TCMB, enflasyonla mücadelede oldukça kararlı görünüyor ve bu çerçevede geçen ayki 475 baz puanlık artışın ardından yatırımcıları ikna etmek için kısıtlı hareket alanına sahip olduğunun bilinciyle hareket etmiş görünüyor. Gelecek dönem için konuşacak olursak, önümüzdeki 6 ay boyunca TCMB'nin yeterince aksiyon aldığını ve politika faizini bu seviyede tutmasının bekliyoruz. Ağbal, gerçekten TCMB'nin kredibilitesinin yükseltilmesinde çok başarılı bir görev yürütüyor. Yatırımcıların da yakın dönem için artan olumlu beklentileri paylaştığını görüyoruz ve gelecek birkaç ay içinde dolar kurunun 7,25 seviyelerine ineceğini tahmin ediyoruz."

MERKEZ BANKASI REZERVLERİ 91 MİLYAR 806 MİLYON DOLAR OLDU
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri geçen hafta 3 milyar 629 milyon dolar artarak 91 milyar 806 milyon dolara ulaştı.

TCMB tarafından Haftalık Para ve Banka İstatistikleri yayımlandı.

Buna göre, 18 Aralık'ta Merkez Bankası brüt döviz rezervleri 2 milyar 387 milyon dolar artışla 49 milyar 799 milyon dolara çıktı. Brüt döviz rezervleri, 11 Aralık'ta 47 milyar 412 milyon dolar seviyesindeydi.

Söz konusu dönemde altın rezervleri, 1 milyar 242 milyon dolar artışla 40 milyar 765 milyon dolardan 42 milyar 7 milyon dolara ulaştı.

Böylece Merkez Bankası'nın toplam rezervleri, geçen hafta bir önceki haftaya kıyasla 3 milyar 629 milyon dolar artarak 88 milyar 177 milyon dolardan 91 milyar 806 milyon dolara yükseldi.

TCMB rezervleri tarihler itibarıyla şöyle (milyon dolar):

Tarih Altın Rezervleri Brüt Döviz Rezervleri Toplam Rezervler
25.01.2019 19.862 73.470 93.332
22.02.2019 20.549 79.122 99.671
29.03.2019 20.834 75.408 96.242
26.04.2019 20.432 73.284 93.716
31.05.2019 20.517 75.038 95.555
28.06.2019 22.853 73.544 96.397
26.07.2019 23.417 74.971 98.388
29.08.2019 25.709 75.796 101.505
27.09.2019 26.051 75.655 101.706
25.10.2019 26.481 78.504 104.985
29.11.2019 26.475 78.274 104.749
27.12.2019 25.079 81.240 106.319
31.01.2020 27.520 74.856 102.376
28.02.2020 30.411 77.414 107.825
27.03.2020 31.325 64.081 95.406
30.04.2020 34.786 51.457 86.243
29.05.2020 36.667 54.360 91.027
26.06.2020 38.821 51.417 90.238
30.07.2020 43.572 46.673 90.245
28.08.2020 43.042 41.594 84.636
25.09.2020 41.097 42.420 83.517
23.10.2020 43.265 45.086 88.351
06.11.2020 43.327 41.914 85.241
13.11.2020 41.977 40.374 82.351
20.11.2020 41.376 43.711 85.087
27.11.2020 40.299 43.899 84.198
04.12.2020 40.256 46.394 86.650
11.12.2020 40.765 47.412 88.177
18.12.2020 42.007 49.799 91.806

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN