Ülke genelinde 6.7 milyon riskli yapının yenilenmesi için çalışmalar devam ediyor. Yılda 300 bin konutun dönüşümünü hedefleyen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile birlikte önemli bir düzenlemeyi hayata geçirecek. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, riskli evlerde yaşayan vatandaşa sağlanan faiz destekli kredinin üst limitini arttıracak bir çalışma yaptıklarını açıkladı.
ÜST LİMİT ARTIYOR
Türkiye'nin deprem gerçeğinden hareketle bundan sonraki süreçte daha çok kentsel dönüşüme enerji harcayacaklarını belirten Bakan Kurum, "Kentsel dönüşüm projelerinde sosyal konut anlayışıyla; düşük faizle, belki TÜFE'ye endeksli uzun vadeli ödemeli, yerinde dönüşüm sağlayacağız" dedi. Hürriyet'in haberine göre, bakanlığın, riskli yapı ve riskli alanda yer alan evlerin dönüşümü kapsamında faiz desteği sağladığı 'Kentsel Dönüşüm Kredisi'nde' üst limiti 125 bin TL'den 200 bin TL'ye çıkaracak bir çalışma yürüttüğünü anlatan Kurum, "Bugün dönüşüm kapsamında 200-250 bin liraya hemen hemen bir ev yapılabiliyor. Dolayısıyla uygun şartlarda kredi verilecek adımı attık. Hazine ve Maliye Bakanımızla yaptığımız görüşme çerçevesinde onu çıkarmış olacağız" değerlendirmesini yaptı. Bakanlık, mevcutta bankalarla yaptığı anlaşmalar çerçevesinde kentsel dönüşüm kredisi kullanacak vatandaşlara konutta yıllık yüzde 4 faiz desteği sağlarken, 120 aya varan uzun vadeli geri ödeme imkânı da sunuyor.
15.5 MİLYAR KAYNAK
Arnavutluk'a TOKİ eliyle yapılacak hibe konutların temel atma töreni için bir araya geldiğimiz Bakan Kurum, ülke genelinde yapılan çalışmalar hakkında da bilgi verdi. Dönüşüm kapsamında hak sahiplerine kira yardımı, faiz desteği, vergi, harç ve ücret muafiyetleri sağlandığını belirten Bakan Kurum, "Özellikle ada bazlı yapılaşmayı ve yatay mimariyi esas alan projeleri hibe desteklerimizle, kredi faiz indirimleriyle, altyapı yatırımlarımızla, yeri geldiğinde projeleri bizzat hazırlayarak, uzun vadeli ödeme kolaylıkları sağlayarak, hatta belediyelerin borçlarını erteleyerek belediyelerimizin yanında oluyoruz. Türkiye genelinde toplamda 4 milyar 370 milyon TL kira yardımı yaptık. Hak sahiplerine 145 milyon TL kredi faiz desteği verdik. Noter harcı, tapu harcı, damga vergisi gibi vergi harç ve ücretlerden muafiyet de sağladık, sağlıyoruz. Toplam 15.5 milyar TL kaynak kullandık" şeklinde konuştu.