Kısa çalışma ödeneği 2021 ne kadar? KÇÖ kısa çalışma ödeneği kaç lira zamlandı?

2021 kısa çalışma ödeneği ne kadar? Yeni yılda kısa çalışma ödeneğinin ne kadar zamlandığı vatandaşlar tarafından sorgulanmaya başlandı. Özellikle pandemi döneminde binlerce çalışan kısa çalışma sistemine geçirilmişti. Asgari ücrete gelen zammın ardından birçok ücret de zamlanmış oldu. Peki, 2021 kısa çalışma ödeneği ne kadar? Kısa çalışma isteğinin onaylanması durumunda, kısa çalışmaya tabi tutulan çalışanlardan, kısa çalışma başlama tarihinden önceki 60 gün hizmet akdine tabi olanlardan son 3 yılda 450 gün süreyle prim ödemiş olan herkes yararlanabiliyor.

Giriş Tarihi :29 Aralık 2020 , 17:31 Güncelleme Tarihi :29 Aralık 2020 , 17:31
Kısa çalışma ödeneği 2021 ne kadar? KÇÖ kısa çalışma ödeneği kaç lira zamlandı?

Kısa çalışma ödeneği ne kadar? KÇÖ kısa çalışma ödeneğinden faydalanan vatandaşlar bu ödeneğin ne kadar olduğuna dair arama motorlarında sorgulama yapıyor. 2021 yılı için asgari ücretin belirlenmesinin ardından 2021 kısa çalışma ödeneği ne kadar sorusuna yanıt aranıyor. Asgari ücretin zamlanması aynı zamanda birçok ödemenin de artması anlamına gelmişti.

2021 KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ NE KADAR?

Asgari ücret artışı bu maaşla çalışanların kıdem tazminatlarını artırırken işçilere ödenen tazminat tavanı da artacak. Böylece çalışanlar daha fazla tazminat alacak.

Raporlu olanlara ödenen iş göremezlik ödeneğinin de alt sınırı böylece asgari ücretle birlikte artmış olacak.

Kısa çalışma ödeneği de brüt asgari ücrete göre belirleniyor. Bunun da en alt sınırı brüt asgari ücretin yüzde 60'ı kadar oluyor ki 2 bin 146 lira 50 kuruş olacak. En üst sınırı da brüt asgari ücretin yüzde 150'si kadar oluyor.

O da 5 bin 366 lira olarak uygulanacak. Yani ocak ayından itibaren kısa çalışma ödeneğinin en üst sınırı 5 bin 366 lira en alt sınırı da 2 bin 146 lira olacak.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ NASIL HESAPLANIYOR?

Kısa çalışma ödeneği tutarı; sigortalının son 12 aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde 60'ı olarak belirleniyor. Bu şekilde hesaplanan kısa çalışma ödeneği tutarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde 150'sini geçemiyor.

Bu kapsamda, işçilerin çalışmadıkları günler için ödeme yapılıyor, tamamen faaliyetin durdurulması halinde yapılan ödemeler her halükarda üst sınır olan 4380,99 TL'yi aşamıyor.

Son 12 ay asgari ücret alanlar için kısa çalışma ödeneği brüt kazancın yüzde 60'ı. Yani günde 53, ayda 1593 lira. Binde 7,59 damga vergisi kesintisi sonrası asgari ücretlinin hesabına yatan net kısa çalışma ödeneği günde 52,60, ayda 1580 lira oluyor.

İLAVE İŞÇİ İÇİN KÇÖ TALEBİNDE BULUNABİLECEK

Bakan Selçuk açıklamasında daha önce ödenekten yararlanan işyerlerinin durumuna da değindi. 30 Haziran tarihine kadar koronavirüs nedeniyle zorlayıcı sebep kaynaklı kısa çalışma başvurusunda bulunan işyerlerinin ilave işçileri için de Kısa Çalışma Ödeneği talebinde bulunabileceğini belirten Selçuk; " Bu işyerlerimiz daha önce kısa çalışma uygulamasından yararlanmayan işçilerini de bildirerek başvuru yapabilecek" diye konuştu. Bakan Selçuk "Daha önce başvuran işyerlerimizde kısa çalışmadan yararlanan işçileri için yeni bir başvuruya gerek olmadığını ve uzatma kapsamında Kısa Çalışma Ödeneğinden yararlanmaya devam edebileceklerini belirtti.

Selçuk ayrıca, kısa çalışma ödeneği olarak ödenen sürelerin işçilerin işsizlik ödeneklerinden mahsup edilmeyeceğini de hatırlattı.

BAŞVURULAR E-DEVLET ÜZERİNDEN GERÇEKLEŞTİRİLECEK

Kısa çalışma başvurularının sadece e-Devlet üzerinden 31 Aralık 2020 tarihine kadar yapılabileceğini bunun dışında posta/e-posta kanalı ile herhangi bir başvuru alınmayacağını duyuran Bakan Selçuk, kısa çalışma ödeneği başlama tarihinin 01 Aralık 2020 tarihi veya sonrası olarak bildirilebileceğini belirtti.