Araba sahiplerini ilgilendiriyor! Cebinizden yüz binlerce lira çıkabilir! Yapılmaması durumunda sıkıntı çok büyük!

Yapılmaması durumunda sıkıntı çok büyük! Araba sahiplerini ilgilendiriyor! Cebinizden yüz binlerce lira çıkabilir. Zorunlu trafik sigortasını tüm araç sahiplerinin yaptırması gerekiyor. Trafikte karşı tarafa verilen zararın tazminini sağlayan zorunlu trafik sigortasında çok önemli bir detay bulunuyor. Günümüzde otomobil fiyatlarının yükselmesiyle birlikte ihtiyari mali mesuliyet poliçelerinin sayısında da artışlar gözlemlenmeye başladı. Herhangi bir kazaya karıştığınızda yüzde 100 oranında kusurlu bulunmanız halinde karşı tarafa verdiğiniz hasarın sadece 43 bin lirası zorunlu trafik sigortasından karşılanıyor. Kendi aracınızda oluşan hasarı ise sigorta şirketi karşılamıyor.

takvim.com.tr takvim.com.tr
Giriş Tarihi :15 Ocak 2021 , 08:41 Güncelleme Tarihi :15 Ocak 2021 , 08:41
Araba sahiplerini ilgilendiriyor! Cebinizden yüz binlerce lira çıkabilir! Yapılmaması durumunda sıkıntı çok büyük!

İÇİNDEKİLER

Araba sahiplerini ilgilendiriyor! Cebinizden yüz binlerce lira çıkabilir! Zorunlu trafik sigortası ile maddi hasarlı kazalar, sakatlık, ölüm gibi durumlarda zararlar sigorta tarafından karşılanıyor. 2021 yılının gelmesiyle birlikte ödemelere ilişkin limitlerde artış yaşandı.
2021 yılında kaza başına 43 bin lira, toplamda 86 bin lira, sakatlanma ve ölümde kaza başına 430 bin lira, toplamda 2 milyon 150 bin lira ödeme yapılıyor. Herhangi bir kazaya karıştığınızda yüzde 100 oranında kusurlu bulunmanız halinde karşı tarafa verdiğiniz hasarın sadece 43 bin lirası zorunlu trafik sigortasından karşılanıyor. Zorunlu Trafik Sigortası, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununda düzenlenen ve trafiğe çıkan her aracın yaptırmak zorunda olduğu bir sigorta çeşididir.

OTOMOBİL FİYATLARI YÜKSELDİ

Günümüzde 30-40 bin liranın altında ikinci el otomobil kalmadı. Trafikte olup değeri milyonlarca lira olan otomobiller de bulunuyor. Tek farı 50-60 bin lira olan otomobile çarpılması halinde büyük masraflar ortaya çıkıyor. Bu nedenle yaşanabilecek herhangi bir olumsuzluğa karşı önlem almak da araç sahibinin elinde oluyor. Trafikte genel olarak araçlar yeni ve fiyatları da oldukça yüksek. Büyük maddi hasarlı kazalarda aracın tamir masrafı parça fiyatlarına göre yükseliş gösteriyor. Ancak trafik sigortası bu durumda sadece 43 bin lirayı ödüyor.



İHTİYARİ MALİ MESULİYET POLİÇESİNE DİKKAT

Trafik sigortası yaptırırken standart teminatların dışında sınırsız ya da belirlenen rakama göre ihtiyari mali mesuliyet poliçesi yaptırılıyor. Sınırsız poliçelerde karşı tarafa verilen hasarın boyutu ne olursa olsun cebinizden hiçbir ücret çıkmıyor. Bununla birlikte herhangi bir sakatlanma, ölüm anında yine ihtiyari mali mesuliyet poliçesi devreye giriyor ve kan parasına kadar ödeme yapıyor.



PRİMİ 200-250 LİRA CİVARINDA, TEMİNATI SINIRSIZ

Tolga Seller konuya ilişkin detaylı bilgileri paylaştı. Seller, trafikteki araçlarının değerinin yükseldiğini, trafik sigortasının teminatının tek başına çoğu zaman yeterli olmadığını, yaşanan kazalar sonrasında mal sahiplerinin mağdur olduğunu, ödenemeyen tutarlar nedeniyle mahkemelerin açıldığını belirtti. Tüm bu olumsuzlukların yaşanmaması adına zorunlu trafik sigortasına ek olarak 200-250 liraya sınırsız maddi ve manevi ihtiyari mali mesuliyet poliçesi yaptırılması gerektiğini söyledi. Ekstradan olması halinde ise İMM poliçesi 350 lira civarına yapılabiliyor.



Seller "250 lira civarında tutan poliçeyi yaptırdıktan sonra hasarın boyutu ne olursa olsun sigorta şirketi hepsini ödüyor. Bazı sigorta şirketlerinde sınırsız ihtiyari mali mesuliyet poliçesinde 50 bin liralık muafiyet bulunuyor. Örnek vermek gerekirse, bir kazaya karıştınız ve hasar boyutu 150 bin lira. 43 bin lirayı trafik sigortanız ödüyor, geriye kalan 107 bin liranın 57 bin lirasını da ihtiyari mali mesuliyet sigortasından karşılıyor. Kusurlu taraf sadece 50 bin lira ödüyor. Ancak kaskosu varsa 50 bin lirayı da kasko ödüyor ve cebinden para çıkmamış oluyor. Kaskosunda da İMM limitinin yüksek olması gerekiyor" dedi.



TEMİNATLAR YETERSİZ KALIYOR

Teminatların yetersiz kalması nedeniyle mağduriyetlerin yaşandığına değinen Seller, bu durumun araç sahiplerine acenteler tarafından anlatılması ve sorun yaşanmaması adına İMM poliçesinin yapılması gerektiğini söyledi.



KASKOYA DA EKLENEBİLİYOR

İhtiyari mali mesuliyet sigortası hem kaskosuz hem de kaskolu araçlarda geçerli oluyor. Sadece ticari olarak tescil edilmiş araçları bu durum kapsamıyor. Hafif ticari araçlarda ise İMM poliçesi geçerli oluyor. İsteğe göre hem trafik sigortasına ek olarak, hem de kaskoya eklenerek İMM alınabiliyor.



SIFIR OTOMOBİLLER 200 BİN LİRADAN BAŞLIYOR

Otomotiv bayilerinin sattığı sıfır otomobillerin fiyatları neredeyse 200 bin liradan başlıyor. 200 bin liralık otomobille maddi hasarlı trafik kazası yaşanması halinde tamir masrafı büyük ihtimalle yüksek çıkıyor.

ZORUNLU TRAFİK SİGORTASI NEDİR?

Zorunlu Trafik Sigortası, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununda düzenlenen ve trafiğe çıkan her aracın yaptırmak zorunda olduğu bir sigorta çeşididir. Her araç sahibinin yaptırması gereken zorunlu trafik sigortası, herhangi bir hasar anında karşı tarafa verilebilecek maddi ve bedeni zararları üstlenmesi için yapılır. Trafik sigortası, her yıl belli limitler dahilinde, kaza anında karşı tarafta (hem araçlarda, hem de kişilerde) oluşacak hasarları karşılamak için yapılır.

Zorunlu trafik sigortası yaptırmış olan araç sahibi, kusurlu olduğu trafik kazasında maddi yükümlülükten kurtulur ve karşı araçta meydana gelen maddi hasarlar, karşı araçtaki sürücü şahıs ve yolculardaki bedeni zararlarda trafik sigortası tarafından karşılanır. Ayrıca hastane masrafları ve ölüm durumunda kusurlu şoförün ödemesi gereken maddi tazminatlar da trafik sigortası tarafından karşılanır.

Zorunlu trafik sigortasını yaptırmadığınız takdirde, trafiğe çıkan aracınız trafikten men edilir. Trafik sigortanızı yaptırmayı ertelemek sizi hem daha çok uğraştırır hem de para ve zaman kaybına neden olur.

KAYNAK: Hürriyet