DİYARBAKIR TEKSTİLDE BÜYÜYOR
Program kapsamında kümelenmenin desteklendiği bir başka proje ise Diyarbakır Tekstil İhtisas OSB'de Sektörel Kümelenmenin Tamamlanması Projesi. 2021 yılı içinde tamamlanması beklenen projeye 4.6 milyon TL destek sağlanıyor. Proje kapsamında farklı büyüklükte 28 işlik ile 14 ticari alan inşa edilmesi ve bu alanda toplam 1.350 kişinin istihdam edilmesi hedefleniyor.
BİNGÖL, ŞIRNAK VE KİLİS'TE İŞ
Fırat Kalkınma Ajansı'nın güdümlü proje desteği ile 2017 yılında faaliyete geçen Bingöl Tekstilkent Projesi'nde ikinci etap çalışmaları başlamış olup 2021'de 750 kişilik ek istihdam oluşturulacak. Genç nüfusun yoğun olduğu Kilis ve Şırnak-Silopi'de 1000'er kişilik istihdamın öngörüldüğü tekstilkent projelerinin de bu yıl faaliyete geçmesi bekleniyor.
İZMİR'DE YATIRIM 'RÜZGARI'
Rüzgâr enerjisi alanında İzmir ve Güney Marmara Kalkınma Ajansı'nın çalışmaları, teknik ve mali destekler ve geliştirdikleri uluslararası projeler vasıtasıyla İzmir ve çevresi de Doğu Avrupa ve Orta Asya'nın Rüzgâr Enerjisi Üretim üssü haline gelmeye başladı. İzmir'de rüzgâr türbininin çeşitli bileşenlerini üreten 30'un üstünde firma bulunuyor. Bu firmalarda çalışan sayısı 6000'in üzerinde.
MALATYA'DA KAYISI, GAZİANTEP'TE FISTIK, TRABZON'DA KUYUM
Bakanlığın açıklamasına göre, bu projelerin dışında Malatya'da kayısıyla ilgili olarak 30 milyon TL destek sağlanan Model Kayısı Fabrikası Projesi, Kuru Kayısı Lisanslı Depoculuk ve Kayısı Kent ve Ticari Merkez Projesi'ne destek sağlanarak bu sektörde toplam 50 milyon TL'lik yatırım yapıldı. Öte yandan Gaziantep'te Antep Fıstığı Lisanslı Depoculuk ve Ürün İhtisas Borsası Projesi ile Ayakkabı Test Laboratuvarı Kurulumu ve Akreditasyonu Projesi, Trabzon'da Kuyumculuk Tasarım Merkezi ile İlaç Endüstrisi Hedefli Çekim Merkezi projeleri ile bu illerde öne çıkan sektörlerde katma değerin artırılması ve ortak ihtiyaçların karşılanmasıyla bu sektörlerdeki kümelerin geliştirilmesine öncelik veriliyor.