Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın millete sunduğu pek çok sosyal dayanağın içinde en merak edilenlerden biri barınma takviyesi olarak göze çarpıyor. "Barınma" ile neyin kast edildiğini pek çok vatandaş merak ediyor. Barınma yardımı, tahmin edilenin aksine konut sahiplerine ödenen bir paradır.
BARINMA YARDIMINA BAŞVURU YAPMAK İÇİN HANGİ ŞARTLARI SAĞLAMALISINIZ?
Evinizin oturulamaz derecede eski olduğu tespit edildikten sonra hane halkı içinden 18 yaşını doldurmuş bir kişi T.C. kimlik kartı ile beraber Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın yetkili il ve ilçe birimlerine yardım başvurusu yapabilir. Evin durumunun tespiti haricinde hane halkının taşıması gereken diğer şartlar şunlardır:
Barınma yardımı yapılacak hane içinde kişi başına düşen gelirin net asgari ücretin 1/3'ünden daha az olması (2020 yılı itibariyle bu alt sınır 701.32 TL'dir)
Onarımı ya da bakımı için başvurulan evin veya yeni yapılması planlanan evin tam hisseli tapusuna sahip olmak
Engellilik, yaşlılık, malullük, dulluk, tek ebeveynli bir aile olma gibi özel yardım durumlarından birine sahip olmak
BARINMA YARDIMI KAPSAMINDA NELER YAPILABİLİR?
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın ilgili biriminin dağıttığı çok sayıdaki aile yardımından biri olan barınma yardımının ne için yapılacağı, mağdur ailenin şartlarına ve gereksinimlerine göre değişkenlik gösteriyor. Barınma yardımı;
Prefabrik konut yapımı
Betonarme ev yapımı
Ev bakımı ve onarımı
Ev tadilatı
Doğal afetler sonrası mağdur ailelere ayni -mal ve hizmet- ve nakdi yardım olarak dağıtılabiliyor.
Alacağınız barınma yardımı miktarı ise ihtiyacınıza -tamir ya da yeni yapılacak evin türü vb.- değişiyor.