Örgün, ilçenin işsizlik nedeniyle uzun yıllardan beri göç verdiğine dikkati çekerek şunları kaydetti:
"Bu projemizle biz hem göçü durduracağız hem de vatandaşımıza doğdukları, büyüdükleri baba ocağı Çandır'da istihdam sağlayacağız. Üretimi teşvik etmiş olacağız, belediye olarak lokomotif görevi yapmış olacağız. Vatandaşımız kendi çadırını kurduğu zaman ayda 5-6 bin lira gibi gelir elde edecek. Dolayısıyla insanlarımız geçimini çok rahat sağlayabilirler." Kursiyerlerden Firdevs Koçak da mantar yetiştiriciliğinin hem ilçe hem de kendileri için gelir kapısı olacağını belirtti.
Bahar Orhan, kursta 2,5 aydır eğitim aldıklarını dile getirerek, "Mantar yetiştiriciliğinin nasıl olduğunu öğrendik. Burada hasat için bulunuyoruz, hasadımızı yapmaya devam ediyoruz. " dedi. Orhan ailesiyle birlikte üretim yapacaklarını söyleyerek "İleride belediyemiz bize istihdam sağlarsa inşallah hep birlikte çalışmayı düşünüyoruz. İstihdam sağlanmazsa eşim ve aile bireylerimizle çadırlar kurup mantar üreteceğiz." ifadelerini kullandı.
Hatice Selvi de Çandır'ın Yozgat'ın en küçük ilçelerinden birisi olduğunu ve iş bulmakta zorlandıklarını vurgulayarak, "Proje bizim için umut kapısı oldu. Bunun sayesinde iş sahibi olacağız." dedi.
Mantar Yetiştiriciliği Hibe Desteği Nasıl Alınır?
Mantar yetiştiriciliği son zamanlarda oldukça desteklenen tarım ürünlerinden biridir. Ancak mantar yetiştiriciliği için belirli kursları almak sürecin daha sağlıklı işlemesini sağlayacaktır. Kültür mantarı ve istiridye mantarı yetiştirmek için kimi banka ve kurumlar finansman desteği sağlamaktadır.
Tarım ve Orman Bakanlığı mantar yetiştiriciliğini yaygınlaştırmak için hibe, teşvik ve destek vermeyi sürdürmektedir. Bu finansal kuruluşlara başvuru için öncelikli olarak Çiftçi Kayıt Sistemi adı verilen sistemde kayıt oluşturmak gerekmektedir. Ardından gerekli olan hibe desteğine başvuru gerçekleştirilebilmektedir.
Mantar Yetiştirme Tesisi İçin Devlet Desteği Nasıl Alınır?
• Öncelikle yazılı izinlerin alınması gerekmektedir. Tesisin kurulacağı belediyeye müracaat edilmeli, tesisin kurulması için gerekli olan şartları öğrenmek gerekir.
• Belediyenin ardından Tarım ve Orman Müdürlüğü'ne gidilmeli, tesis kurmaya yönelik talep dile getirilmelidir.
• Vergi Dairesi'ne gidilerek işletmenin açılışı yapılmalıdır. Şirket veya Tarım Kuruluşu adı altında vergi levhası alınıp işyeri açılış bildiriminde bulunmak gerekmektedir.