Sera Sigortaları'nda; Geleneksel sistemden poliçe tanzim edilebilmesi için, söz konusu seraların ÇKS (Çiftçi Kayıt Sistemi) kaydının bulunmaması gerekmektedir. Bu sigorta, risk inceleme ve değerlendirme sonucunda sigortaya kabulü uygun görülen cam, plastik ve cam+plastik seralara, sera içindeki teknik donanıma ve ürünlere vereceği zararı karşılar.
Kapsam
Cam Seralar, Plastik Seralar, Cam+Plastik Seralar (Teknik Donanım, Konstrüksiyon, Örtü Malzemesi, Ürün)
Teminat Paketi
Dolu, yangın, deprem, taşıt çarpması, kapsamında olup, risk inceleme - değerlendirme sonucuna göre fırtına ve hortum, heyelan, sel-su baskını, kar ve dolu ağırlığı teminat riski de teminat kapsamına alınabilmektedir.
ZİRAAT BANKASI SERA KREDİSİ FAİZ ORANLARI (2 YIL GERİ ÖDEMESİZ)
*Ziraat Bankası tarafından verilecek olan sera kredisinin detayları aşağıdaki gibidir;
Kullandırılacak olan sera kredisinin vadesi toplamda 7 yıl olacaktır.
Diğer tarımsal kredilerde olduğu gibi 2 yıl ödemesiz dönem bulunmaktadır.
1 Yıla kadar vadeli olan sera kredileri yıllık % 8, 1 yıl ile 4 yıl arasında olan kredilerin faiz oranları %10,4 yıldan daha fazla vadeli olan kredilerin faiz oranları ise %11′ dir. Bakanlık desteği ile yüzde 8,25'e düşen faizler ile kredinizi kullanabilirsiniz.
Örtü altı tarım faaliyetlerine yapılacak olan yatırımların yüzde 75′ i kadar kredi kullandırılacaktır.
Devlet Destekli Tarım Sigortaları kapsamında,
* Bitkisel Ürün Sigortalarında, sigortalı tarafından ödenecek prim için poliçede yer alan peşinat alınıp, kalan prim tutarı en geç hasat sonunda tahsil edilmektedir.
* Sera Sigortalarında, sigortalı tarafından ödenecek primin %25'i peşin alınıp kalan prim tutarı vadeli olarak tahsil edilmektedir.
* Hayvan Hayat, Kümes Hayvanları, Arıcılık ve Su Ürünleri Sigortalarında, sigortalı tarafından ödenecek primin %25'i peşin alınıp; kalan prim tutarı da en fazla 5 taksitle tahsil edilmektedir.
SERACILIK NASIL YAPILIR?
Sera, istenilen her yerde kurulabilmektedir. İsterseniz çiftlikte, isterseniz şehir içinde, isterseniz kasabada.. Yani nerede yaşamınızı devam ettiriyorsanız çalışma alanınızı da oraya kurabilirsiniz. Seracılık yapmak için öncelikle hangi ürün grubunu yetiştirmek istediğinize karar vermeniz gerekmektedir. Yetiştireceğiniz ürünün ortalama üretim maliyetlerine, pazar gücüne, alım ve satım arasında edilecek olan kâr oranı gibi hususları inceleyerek en çok kazanç sağlayacağınız ürünleri seçmenizi tavsiye ederiz. İşe yüksek miktarlarda tek çeşit bir sebze ile başlayabilirsiniz. Çünkü farklı tür sebze, bitki ve diğer sera ürünlerini aynı anda yetiştirirseniz bu işin altından kalkmanız zor olabilir. Her çeşidin bakımı ve yetişme özellikleri ayrı olacaktır.
Hangi ürün grubunun yetiştiriciliğine karar verdikten sonra sıra kuruluma gelmektedir. Saksı, sıra tohumları, kutu ya da bahçeye ekim yapmanız gerekiyor. Bu işte tecrübeniz bulunmuyor ise alacağınız tohumları ilk olarak saksıya ekmenizi öneririz. Tohumların derinlikleri boyutlarına göre farklılık gösterecektir. Olması gereken ise tohum çaplarının üç dört misli oranında derinliğe gömülmesidir.