"ETRAFIMIZDA ÇOK CİDDİ BİR TEKNOLOJİ PAZARI VAR"
Coğrafi konumu nedeniyle Türkiye'nin bölgedeki gücünü artıracağını ifade eden Şahin, "Bu yatırımlar Türkiye'nin bölgedeki pazar gücünü de artırır. Etrafımızda çok ciddi bir teknoloji pazarı var. Afrika'dan Avrupa'ya, Kafkasya'ya kadar uzanan bir bölgeden söz ediyoruz. Türkiye burada önemli bir merkez olabilir. Hızlı altyapı, girişimcilik, pratiklik özelliklerimizi kullanarak çabuk bir aksiyon alındı. Hızlı bir şekilde ivme alınarak bu süreçlerden geçildi ve yatırım kapısı da çok ciddi aralandı. Türkiye bu konuda bir güç olabilir" açıklamasını yaptı.
Yatırımlarla ticari faaliyetlerin artacağını söyleyen Şahin, "İthalat ve gümrük boyutuna da bakıldığında firmaların artık yatırımlarını yapması kaçınılmaz oldu. İthalatta gözetim uygulamasıyla eğer Türkiye'de varlıklarını sürdürmek istiyorsa firmalar bu yatırımları yapmak durumundalar" dedi.
"TEKNOLOJİ ÜSSÜ HALİNE GELECEĞİZ"
Yeni tip koronavirüs (COVID-19) salgını gölgesinde geçen 2020 yılında Türkiye'ye yatırımlar da arttı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın yatırım ve teşvik belgesi düzenlemesiyle geçen yıllara göre bu alanda faaliyetlerin arttığına dikkati çeken Mehmet Yurdal Şahin, "İlerleyen dönemde bölgede önemli bir teknoloji üssü haline geleceğiz" diyor.
Arz güvenliğinin Türkiye üzerinden daha rahat sağlanabilecek olmasının yatırımcılara cazip geldiğini söyleyen Şahin konuyu bir örnekle şöyle anlattı:
"Çin'den ürün 40 günde geliyor, üzerine salgın dönemi yaşandı ve uçuşlar durduruldu. Ne oldu? Ürünler geç ulaştı, piyasa hareketliliği aksamış oldu. Bu açıdan bakıldığında Türkiye'nin coğrafi konumu yatırımlar açısından üretici için kıymetlidir"
TÜRKİYE'YE YATIRIMCI ÇEKEN SEKTÖR
Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Başkanı Mustafa Kemal Turnacı, akıllı telefon yatırımlarıyla Türkiye'nin bölgede önemli bir pazar haline dönüşeceğini söyledi.
"Coğrafi konumumuzu avantaja dönüştürerek ihraç kaleminin oluşması, Orta Doğu ve Rusya pazarındaki hareketliliğin gözlenmesi konusunda ciddi bir adım olacaktır.
Mobil iletişim sektörü temsilcileri olarak gelişen teknolojilere karşı durmamamız gerektiğini savunduk. Bu teknolojiden nasıl faydalanabiliriz gözüyle baktık her zaman. Ülkemize yatırım çekecek büyük bir sektörün içerisindeyiz."
"İNSAN KAYNAĞIMIZ DA YETİŞECEK"
Dev firmaların yatırımlarıyla insan kaynağının da yetişeceğine dikkati çeken Turnacı, gelişmelerin umut verici olduğunu söylüyor.
"Dünyaca ünlü akıllı telefon markalarının deneyimleriyle birlikte insan kaynağımız yetişecek. Teknolojinin bu kadar yoğun bir şekilde kullanıldığı dönemde insan gücümüze katkıda bulunacak yatırımlar da faydalıdır. İleriye dönük katkı sağlayacak. Gelecek yıllar için Türkiye'ye umut veren önemli hamleler yapılıyor"
YATIRIM ORTAMI NASIL OLUŞTU?
Senelerdir Türkiye'yi radarlarına alan teknoloji devlerinin yatırımlarının nasıl ve hangi süreç içerisinde oluştuğunu anlatan Turnacı, teşviklere dikkati çekti:
"2020 yılında ithalatta gözetim kararı getirildi. Belli bir miktarın altında getirilen telefonlar bu kapsamda tutuldu. Yatırımcıyı teşvik edecek yöntemlerin geliştirilmesi bu doğrultuda verimli oldu. Gümrük vergisi muafiyetiyle de bir adım atılmış oldu. Ülkede üretilen parça ithalatına vergi muafiyeti getirildi. Bu kararlar doğrultusunda dünyaca ünlü markalar kendine yer bulmak istedi. Cihaz sayılarını artırmak istedi akıllı telefon firmaları. Fiyat dengesinde de doğru hamleler atılacak bu sayede. Yani Türkiye'nin hamleleri yatırımcıyı teşvik etti"
"POTANSİYELİ GÖRDÜLER"
Gelecek dönemde akıllı telefon sektöründe yatırımların devam etmesini bekleyen Turnacı, şunları da sözlerine ekledi:
"Firmalar yatırımlarını doğru bir stratejiyle yaptı. Türkiye'nin ciddi ihraç kalemi oluşturabileceği potansiyelini gören akıllı telefon üreticileri adımlarını atmaya başladı. Gelecek dönemde potansiyelin gelişeceğine inanıyoruz.
Teknolojik alanda insan kaynağını yetiştirmek önemlidir. İstihdam açısından katkıda bulunacağını düşününce bu yatırımların yakın dönemde artacağını öngörebiliriz"
"FİRMALAR KRİTİK BÖLGELERE ÜS KURARLAR"
Akıllı telefon üreticilerinin Türkiye hamlesinin gelecek dönemde devam edeceğine inanan teknoloji editörü Hakkı Alkan, coğrafi konumun önemini Süveyş Kanalı'nda kara oturan gemi örneğinden yola çıkarak şöyle anlattı:
"Süveyş Kanalı'nda "The Ever Given" gemisi karaya oturdu, dünyada ticari faaliyetler aksadı. Bu durum bizim ülkemizin coğrafyasının ne kadar kıymetli olduğunu gösterdi. Firmalar da böyle zorluk yaşamamak için kritik öneme sahip ülkelere üretim üssü kuruyorlar. Türkiye bu ülkelerden birisi. Jeopolitik olarak avantajlı konumda olduğumuz için yatırımcıların gözü Türkiye'de. Geminin karaya oturması olayında coğrafyanın önemini görmüş olduk"
TEŞVİKLER YATIRIMCILARIN DİKKATİNİ ÇEKİYOR
Yatırımcıların Türkiye'ye gelmesindeki sebeplerden biri olarak teşviklere dikkati çeken Alkan, "Yatırım yapmak isteyen firmalara başta Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olmak üzere inanılmaz bir destek var. Arazi, vergi, çalışan, maaş desteği gibi geniş kapsamlı bir destek veriliyor. Türkiye'deki işçiliğin bilgi birikimi de yüksek. Bu tip avantajlar teknoloji devi firmalara ekonomik olarak da Türkiye'nin yatırım için cazip bir yer olması açısından motivasyon sağlıyor" diyor.
Cep telefonu kullanımı artarak devam ediyor. Türkiye'de ayda yaklaşık 1 milyon telefon satıldığını söyleyen Alkan, "Bu rakam çok ciddi boyutta. Fiyatları düşük olan -giriş seviyesindeki telefonlar- burada üretilirse fiyat avantajı elde edilecek. Lojistik ve gümrük maliyetleri ortadan kalkmış olacak. Örnek verecek olursak, Türkiye'de üretilen otomobillere bakıldığında satışları çok yüksek. Bunun nedeni fiyat avantajı. Fabrika kuran firmalar zirveyi aldı, kurmayanların satışları azaldı. Benzeri bir sonuç akıllı telefon sektöründe de yaşanabilir" açıklamasını yaptı.
Yan sanayi üretiminde Türkiye'nin özellikle otomobil sektöründe çok geniş bir pazara sahip olduğunu söyleyen Hakkı Alkan, benzer bir durumun cep telefonları için de görülebileceğini belirtti.
Türkiye'nin Avrupa, Asya ve Afrika coğrafyasıyla ilişkilerinin iyi durumda olduğunu belirterek, ihracat boyutu açısından da yatırımcı firmalar için avantajlı bir merkez olacağını söyledi.