EKSPER ZORUNLULUĞU...
Düzenlemeye göre; satıştan önceki 3 günlük süre içinde ekspertiz raporu alınması gerekiyordu. Bu zorunluluk temmuz ayına ertelendi. Bazı noterler kurumsal satışlarda ekspertiz raporunu zorunlu tutuyor. Vatandaşların kendi aralarındaki alım-satımında zorunluluk yok.
Ama 'tek parça değişeni var' denilen otomobilin yarısının başka araca ait olduğuna da şahit olduk. Bir diğer yöntem senetle satış. Bu olaylarda seneti alıcı yerine üzerinde hiçbir mal varlığı ya da parası olmayan bir kişi imzalıyor.
SAHTE DEKONT VE MESAJ
Bir diğer konu ise son günlerde ortaya çıkan 'sahte dekont'. Geçtiğimiz günlerde yaşanan olayda, aracını satmak isteyen vatandaşa, alıcı tarafından bir dekont gönderiliyor. Burada, aracın satış miktarı olan paranın, alıcı tarafından satıcının banka hesabına aktarıldığı yazıyor. Ardından, vatandaşa bu kez bankadan gelmiş gibi görülen bir mesaj geliyor ve mesajda 'hesabınıza EFT girişi olmuştur' deniliyor. Bu mesajlar üzerine satış işlemi gerçekleşiyor. Ancak saatler sonra banka hesabını kontrol eden vatandaş paranın yatmadığını görünce, dolandırıldığını anlıyor.
YÜZDE 70'İ BİLMİYOR
Kısacası ikinci el otodaki bu sahtekarlıkların ne yazık ki ardı arkası kesilmiyor. Oysa Ticaret Bakanlığı geçtiğimiz yıl, hem yaşanan bu mağduriyetleri önlemek hem de kayıtdışı kazancın önüne geçmek için ikinci elde 'Güvenli Ödeme Sistemi'ni devreye almıştı. Üstelik bu sistem ikinci el araç satışı yapan işletmeler için zorunlu tutuluyor.
Yani Türkiye'nin her yerinde ikinci el araç satışı yapanlar, bu sistemi kullanmak zorunda. Fakat buna rağmen ikinci el oto alım satımı yapan vatandaşların mağduriyeti bir türlü bitmiyor. Oto ekspertiz işi yapan uzmanlar da kendilerine gelen vatandaşların yüzde 70'inin bu sistemi hiç duymadığını belirtiyor.