YENİ MÜJDELER GELECEK
Yeni müjdeler geleceğine de işaret eden Kumbaroğlu, "Sakarya gaz sahasında çok ciddi bir potansiyel var. Sondajlar, araştırmalar devam ettikçe bunun devamının geleceğini düşünüyorum. Sakarya gaz sahasının daha yaklaşık yüzde 20'sinin sismik taraması yapıldı. Doğalgaz ve petrolde müjdeler devam edecek. Karadeniz'den, Akdeniz'den, Trakya'dan, Güneydoğu Anadolu'dan da müjdeler gelecek" diye konuştu.
GÖZLER YAVUZ'DA
Karadeniz'deki yeni keşfin ardından gözler Mersin'in Silifke ilçesine bağlı Taşucu Mahallesi açıklarında demirleyen Yavuz sondaj gemisine çevrildi. Kıyıya yaklaşık 500 metre uzaklıkta demirleyen Yavuz, bir sonraki görevine hazırlık, bakım ve ikmal işlemlerini sürdürüyor. Altıncı nesil ultra derin deniz sondaj gemisi Yavuz, hazırlık, bakım ve ikmal işlemlerini tamamladıktan sonra yeni görev yerine hareket edecek.
GAZ İTHALATI 5-6 MİLYAR DOLAR AZALACAK
Türkiye Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği (GAZBİR) Başkanı Yaşar Arslan gazın 2023 ve sonrasında evlere dağıtımına başlanacağını dikkat çekerek, "Üretilecek olan yerli doğalgazla, konutların 8-9 yıllık talebi karşılanabilecektir. Amasra-1 ve Tuna-1 kuyularından yıllık 20 milyar metreküp civarında doğalgaz üretilmesi durumunda, Türkiye'nin yıllık doğalgaz ithalat faturası yaklaşık 5-6 milyar dolar azalacaktır" dedi.
ÜÇ ADIMDA EVLERE GİDECEK
Türkiye'nin doğalgazının, 2023 yılında Zonguldak Filyos'tan karaya çıkarılması ve evlere ulaştırılması için çalışmalar devam ediyor. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) tarafından hazırlanan yol haritası çerçevesinde, gazı karaya ulaştıracak proje üç ayrı bölümden oluşacak. Bu kapsamda, entegre projenin ilk kısmındaki denizaltı doğalgaz üretim tesisleri Türkiye Münhasır Ekonomik Bölgesi'nde, ikinci kısmındaki kara doğalgaz işletme tesisi Filyos Endüstri Bölgesi'nde kurulacak. Her iki üniteyi bağlayacak üçüncü kısmı oluşturan doğalgaz nakil hatları ise deniz ve karada inşa edilecek. Toplam üç bölümden oluşan proje için 780 milyon lira yatırım yapılacak. Denizaltı üretim tesisinin bulunduğu yapı, denizin yaklaşık 2 bin 200 metre derinliğinde ve Filyos Endüstri Bölgesi'ne 155 kilometre uzaklıkta Tuna-1 bölgesinin bulunduğu noktada kurulacak. Bu sistem, 2 bin 173 kilometrelik bir alan içerisinde 30-40 üretim kuyusunu birleştirip gazın boru hattıyla Filyos'taki gaz işleme tesisine taşınacak. Doğalgaz, burada işlenerek Boru Hatları İle Petrol Taşıma AŞ'nin (BOTAŞ) standartlarına uygun hâle getirilecek.
DIŞ BASIN: ERDOĞAN TÜRKİYE'Yİ ŞAHLANDIRDI
Başkan Erdoğan'ın müjdesi dış basında da geniş yer aldı.
- Reuters: Erdoğan, Türkiye'nin Karadeniz'de 135 milyar metreküplük ek doğalgaz keşfedildiğini açıkladı.
- Associated Press: Türkiye, Karadeniz'de yeni doğalgaz bulduğunu bildirdi. Daha önce de 405 milyar metreküp doğalgaz bulunmuştu.
- Der Spiegel: Erdoğan Karadeniz'de yeni doğalgaz keşfini duyurdu.
- Oslobodjenje (Bosna Hersek): Erdoğan Türkiye'yi şahlandırdı. Karadeniz'de doğalgaz keşfiyle ilgili detayları paylaştı.
- Yunan Kathimerini: Türkiye, üç sondaj gemisinden ikisini kullanıyor. Her sondajdan sonra rezervlerin boyutu artıyor. Ankara; 2023'te ana şebekesine gaz pompalamayı hedefliyor.
- Arab News: Gaz müjdesi veren Erdoğan, 'Bölgeden daha fazla iyi haber gelmesini bekliyoruz' dedi.