9.214 TL para alma ve başvuru şartları nedir? SGK ve İŞKUR binlerce lira veriyor! O parayı PTT'den hemen alın!

Annelere İŞKUR ve SGK aracılığı ile son dönemde detaylı destekler yapılıyor. Çalışan ve çalışmayan her anne belirli programlara katılarak 9.214 TL'ye kadar destek alıyor. Peki anneler bu destekten nasıl yararlanabiliyor? Başvurular nereden ve nasıl yapılıyor? Süt parası olarak tanınan emzirme ödeneği 4A ve 4B sigortalılık statüsüne sahip çalışan annelere verdiği sosyal bir haktır. Kamu görevlisi olarak çalışan 4C sigortalılık koluna mensup annelere süt parası ödemesi bağlı bulunduğu devlet kurumu üzerinden yapılmaktadır.

Giriş Tarihi :27 Temmuz 2021 , 08:08 Güncelleme Tarihi :27 Temmuz 2021 , 08:08
9.214 TL para alma ve başvuru şartları nedir? SGK ve İŞKUR binlerce lira veriyor! O parayı PTT’den hemen alın!

İÇİNDEKİLER

İŞKUR ve SGK gibi müesseselerinin 2021 yılında sağlamaya devam edecekleri iş kurma yardımlarını ve bu takviyeler ile alınabilecek karşılıksız, geri ödemesiz devlet dayanaklarının nasıl alınabileceği merak ediliyor. Bu anlamda İŞKUR ve Sosyal Sigortalar Kurumu üzerinden şahıslara destekler yapılıyor. Öncelik ile SGK'lı olarak bir yerde çalışan bir annenin SGK'lı bulunduğu amacıyla SGK'dan aldığı doğum parası vardır. Bu para mutlaka doğum yardımından farklıdır. Dolayısı ile doğum amacıyla işyerinizden izne ayrıldıktan sonra bu paranın da yatırılmasını da takip ediniz. Aynı şekilde doğum yapan bir SGK'lı annenin yada SGK'lı olarak çalışan bir babanın çalışmayan eşi amacıyla süt parası yardımı vardır.


İŞKUR Engelli Desteği

İŞKUR engelli vatandaşların kendi işlerini kurmak istemeleri durumunda özel destek programları sayesinde hibe yardım sağlar.

SGK'dan 12 Bin TL Prim Desteği

29 yaşından küçüklerin kendi işyerlerini açmaları durumunda genç girişimcilere prim desteği kapsamında bir yıl Bağkur primi ödemezler. Bu destek tutarı 12 bin TL'ye yakındır.

DOĞUM YARDIMI PARASI NEREYE YATAR?

Başvurunuzdan sonra size yapılacak yardım parası banka hesabınıza değil, PTT'ye adınıza yatırılacaktır.

Bu para direk annenin adı ve soyadı üzerine yatar. Ve sadece anne çekebilir.

DOĞUM PARASI YARDIMI

Doğum parası yardımı çalışma durumuna bakılmaksızın tüm T.C vatandaşı kadınlara doğum halinde verilir. Tek seferlik ve geri ödemesiz olarak yapılan yardım kapsamında annenin sahip olduğu çocuk sayısına göre ödeme yapılmaktadır.

Doğum yardımı alacak anne ya da babanın T.C vatandaşı veya mavi kart sahibi olması gerekir. Doğum, 15 Mayıs 2015 tarihinden sonra sağ olarak gerçekleşmelidir. Çocuğun ilgili nüfus müdürlüklerinden Kimlik Paylaşım Sistemine kayıt ettirilmesinden sonra başvurular Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri ya da Sosyal Hizmetler Merkezleri üzerinden yapılmaktadır.

Annenin ilk bebeği için 300 TL, ikinci bebeği için 400 TL, üçüncü ve sonrasındaki bebeği için 600 TL doğum yardımı ödenir.

Annenin aynı anda birden fazla çocuk sahibi olması durumunda; ikiz bebeklerin ilki için 300 TL ve ikincisi için 400 TL olmak üzere toplam 700 TL; üçüz bebeklerin ilki için 300 TL, ikincisi için 400 TL ve üçüncüsü için 600 TL olmak üzere toplam 1300 TL yardım verilmektedir.

SGK'DAN ALINAN DOĞUM PARASI

SGK'lı olarak bir yerde çalışan bir annenin SGK'lı olduğu için SGK'dan aldığı doğum parası vardır.

Bu para kesinlikle doğum yardımından farklıdır. Dolayısı ile doğum için işyerinizden izne ayrıldıktan sonra bu paranın da yatırılmasını da takip ediniz. Aynı şekilde doğum yapan bir SGK'lı annenin yada SGK'lı olarak çalışan bir babanın çalışmayan eşi için süt parası yardımı vardır.

EN AZ 9 BİN 214 TL ÖRNEK HESAPLAMA

Asgari ücretli ilk çocuğunu dünyaya getiren anne için: Emzirme ödeneği: 180 TL Doğum yardımı: 300 TL İş göremezlik ödeneği: 6.367,57 TL Yarı zamanlı çalışma desteği: 1.183,26 x 2 = 2.366,52 TL TOPLAM: 9.214,09 TL

● Analık izninin kullanıldığı 16 haftada kadınlara çalışmadığı her gün için, geçici iş göremezlik ödeneği veriliyor. Asgari ücret alan bir annenin 112 günlük parası 6 bin 367 lirayı buluyor.

● Doğum yapanlara ve evlat edinenlere, 1'inci doğumda 60 gün, 2'nci doğumda 120 gün, sonraki doğumlarda 180 gün süreyle yarım gün çalışma hakkı veriliyor.

● Anneler tüm izinlerini kullandıktan sonra isterse çocuk mecburi ilköğretim çağına gelene kadar kısmi çalışma yapabiliyor.

SÜT PARASI YARDIMI

Süt parası olarak bilinen emzirme ödeneği 4A ve 4B sigortalılık statüsüne sahip çalışan annelere verilen sosyal bir haktır. Kamu görevlisi olarak çalışan 4C sigortalılık koluna mensup annelere süt parası ödemesi bağlı olduğu devlet kurumu üzerinden yapılmaktadır. Bu kişilere emzirme ödeneği verilmez. 2020 yılında 202 TL olarak belirlenen emzirme ödeneğinden yararlanmak için vatandaşların resmi başvuru yapması şartı ortadan kaldırılmıştır. 24 ay boyunca ödenen süt parası anneler adına oluşturulan PTT hesaplarına yatırılır.

Doğum tarihinden itibaren 5 yıl içinde süt parası ödemesi yapılır. 15 Mayıs 2015 tarihinden sonra doğumun canlı ve sağ olarak gerçekleşmesi gerekir. Emzirme ödeneği T.C. vatandaşı ve çalışan annelere verilen bir destektir. Annenin çalışmaması ya da vefat etmesi durumunda babalara ödeme yapılmaktadır. 4A ve 4B sigortalılık kollarına mensup olan çalışan annelerin adına doğumdan önceki 1 yıl içinde en az 120 günlük prim ödemesi yapılmalıdır.

İŞKUR teşviklerinden yararlanma şartları

- Aylık prim hizmet belgesini yasal süresi içerisinde vermeli,

- Sigorta primlerini yasal süresinde ödemeli,

- Kayıtdışılık ve sahte sigortalılıktan dolayı ceza yememeli,

- Bu maddeyle düzenlenen destek unsurundan yararlanmakta olan işverenler, aynı sigortalı için aynı dönemde diğer sigorta primi teşvik, destek ve indirimlerden yararlanamaz.

- Özel sektör işvereni olmalı,

- İşe alınan kişi işe alınma tarihinde İŞKUR'a kayıtlı işsiz olmalı,

- İşe alınan kişi 01.02.2017 ile 31.12.2017 tarihleri arasında işe alınmış olmalı,

- İşe alınma tarihinden önceki üç aya ilişkin SGK'ya verilen aylık prim hizmet belgelerinde kayıtlı olmamalı,

- 2016 Aralık ayına ilişkin SGK'ya verilen aylık prim hizmet belgesindeki sigortalı sayısına ilave olmalı.

İşsizlik maaşı alma şartı nedir?

Bu uygulamadan faydalanmak için işten çıkartılmış olmanız gerekiyor, yani kendi isteğiniz dışında işinizi kaybetmiş olmanız örneğin; iş yerinin iflas etmesi gibi kendi isteğiniz dışında gerçekleşen olaylara bağlı olması gerekiyor. İşsizlik maaşı alma şartları arasında çalıştığınız yerden ayrılmadan önce 120 gün prim ödeyerek çalışmış olmanız da gerekiyor ve son üç yıl içerisinde en az 600 gün işsizlik sigortatı primlerinizi ödemiş olmak da gerekli oluyor.

Kreş desteği ne kadar oldu? Kreş destek başvuru şartları?

Çalışan annelere sunulan desteklere bir yenisi daha eklenerek, kadınların çalışma hayatında daha aktif rol almaları sağlanacak. Bu desteklerden biri de kreş desteğidir. Bakanlar kurulunun yeni kararıyla kreş desteği 711 lira arttırılarak Bin 15 TL'ye çıkarıldı. Bu desteğin arttırılması nedeniyle bir çok kadın çalışan, konu hakkındaki memnuniyetlerini ifade ettiler. Bakanlar kurulu kararı sonrasında kreş desteği için ayrılan bütçe 4.3 Milyar TL değerine ulaştı.