EYT YASASI ÇIKARSA EMEKLİLİK NASIL OLACAK?
EYT yasası ile konuya ilişkin yeni düzenlemeler hayata geçirilirse, 1999 yılındaki 4447 sayılı Kanunun kabulünden önce işe giren ve şu anda Emeklilikte Yaşa Takılanlar grubuna dahil olan kadınlar 20, erkekler de 25 yıl sigortalı olarak çalışma şartıyla eş güdümlü 5 bin prim gün ödeme koşulunu yerine getirerek emekli olma imkanı bulacak.
EYT yasasının yaklaşık 1 milyonu kamu çalışanı olmak üzere 6 milyon kişiyi direkt etkilemesi bekleniyor. Yasanın çıkması durumunda ilk faydalanacak çalışan sayısı ise 700 bin civarında.
EYT NEDİR?
EYT sorunu, 8 Eylül 1999'da kabul edilen 4447 sayılı Kanun ile gündeme geldi. Kanundan önce erkekler için 25, kadınlar için 20 yıl sigortalılık süresi ve 5 bin günlük prim gün sayısı emekli olmak için yetiyordu.
Yapılan düzenlemeyle emeklilik yaşı kadınlarda 58'e, erkeklerde 60'a yükseltilirken, emeklilik için gerekli prim gün sayısı ise 7 bin güne yükseltildi.
2008'de yapılan bir diğer yasa değişikliğiyle emeklilik için gereken yaş sınırı bir kez daha yükseltildi.
Kadın ve erkek çalışanlar için emeklilik yaşını 65'te eşitlemesi öngörülen sistem uyarınca, halen çalışmakta olanların emeklilik yaşı da prim günlerinin dolmasına rağmen yükselmiş oldu. Mevcutları çalışanlara yönelik olarak da işleyen düzenlemeyle birlikte, emeklilikte yıl şartını doldurmasını kısa süre kalanlar da emekli aylığı almak için bir süre beklemek durumunda kaldı.