YARIM GÜN İZNİ NEDİR?
SSK'lı çalışırken doğum yapan kadınlar, analık izni ardından birinci doğumda 2 ay (15+15 gün), ikinci doğumda 4 ay, ileri doğumlarda ise 6 ay vakit ile yarım gün (part-time) çalışıp tam maaş alabiliyor. Engelli çocuğu olanlarda ise bu vakit 12 ay olarak uygulanıyor. Çoğul gebelikte 30'ar gün ekleniyor.
Kadın isterse haftalık çalışma zamanı olan 45 saati ikiye bölebiliyor. Yarım gün çalışan annenin maaşının yarısını patron, 1.472 lirasını da devlet, İşkur vasıtasıyla ödüyor. Annenin asgari ücretle çalıştığını varsayarak, işveren 1.162 lira, devlet 1.472 lira ödüyor. Yarım çalışma ödeneği, Damga Vergisi hariç rastgele bir vergi ve kesintiye tabi değil.
DOĞUM YARDIMI NEDİR?
Doğum Yardımı tek seferlik bir yardımdır. 15.05.2015 tarihi ardından doğan/doğacak her bir çocuk amacıyla bir kereye mahsus ödeme yapılacaktır.
Doğum Yardımı başvurusu, hesaplaması ve ödemesi, anne ve babanın her ikisinin sağ ve Türk vatandaşı/Mavi kartlı olması durumunda anne üzerinden yapılır. Annenin Türk vatandaşı/Mavi kartlı olmaması ya da annenin vefat etmiş olması durumunda söz hususu işlemler Türk vatandaşı/Mavi kartlı olan baba üzerinden yapılır.
DOĞUM YARDIMINDAN KİMLER FAYDALANABİLİR?
Doğum Yardımı, Türk vatandaşları ile Mavi kart sahiplerine verilir. Annenin ya da babanın ya da her ikisinin de Türk vatandaşı ya da Mavi kart sahibi olması gerekmektedir. Doğum Yardımı, 15.05.2015 tarihinde ve ardından gerçekleşen canlı doğumlar amacıyla verilir. Bu tarihten evvelce doğan çocuklar amacıyla Doğum Yardımı verilmez. Fakat ödeme miktarına temel çocuk sırasının tespitinde, başka bir söyleyişle yeni doğan çocuğun kaçıncı çocuk olduğunun belirlenmesinde 15.05.2015 tarihinden evvelce doğmuş olan çocuklar da sayılır.